Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2015 21:12

Όχι άλλους λαϊκισμούς, όχι άλλη θεωρητική συμπαράσταση στα προβλήματά μας

Όχι άλλους λαϊκισμούς, όχι άλλη θεωρητική συμπαράσταση στα προβλήματά μας

Του Θανάση Βασιλόπουλου* 
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, βρισκόμαστε εδώ σήμερα στην κορύφωση των εργασιών του Τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού μας οργάνου, σε ένα -για μια χρονιά ακόμη- εξόχως δυσμενές κοινωνικά και οικονομικά περιβάλλον. Όχι μόνο για τους επαγγελματίες βιοτέχνες και εμπόρους αλλά…

…για όλες τις κοινωνικές ομάδες. Εμείς είμαστε πρακτικοί άνθρωποι οπότε δε χρειάζεται να αναπτύξω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
Αμφιβάλλει κανείς ότι το φορολογικό ως τώρα μας έχει εξουθενώσει και αναμένεται να μας συντρίψει; Μήπως τελικά θα πρέπει να καταθέσουμε τα καταστατικά των επιχειρήσεών μας στο Υπουργείο Οικονομίας, προκειμένου να κάνουμε συνέταιρο το κράτος στις ζημιές που μας προκαλεί;
Το ασφαλιστικό και δεν αναφέρομαι στη σύνταξη, αυτό καταλήγει πλέον όνειρο απατηλό, αλλά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Και αλήθεια τα δικά μας χρήματα, αυτά που έχουμε καταβάλλει στο ταμείο μας, τι έχουν γίνει; Μετοχές; Δομημένα ομόλογα; PSI; ή Golden boys;
Τα κόκκινα δάνεια;  Η ρύθμιση των 100 δόσεων;
Κύριοι συνάδελφοι, μέχρι το 2017 κανείς συνάδελφος δεν θα έχει καταφέρει να κρατήσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Όχι γιατί δεν θα πληρώνει τις δόσεις του, αλλά γιατί σήμερα χρειάζονται 31 ημέρες καθυστέρηση, από τις τρέχουσες οφειλές για να βγεις εκτός ρύθμισης, ενώ από 01/06/2016 θα χρειάζονται 16 ημέρες και από 01/01/2018 θα αρκεί και μια μέρα καθυστέρησης. Αυτό αναφέρει ο Νόμος 4321/2015.
Για τις απεργιακές μας κινητοποιήσεις τι να αναφέρουμε; Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι είναι ο μόνος τρόπος αντίδρασης και πίεσης που διαθέτουμε, αλλά τελικά ποιός μας λαμβάνει υπόψη του; Ειδικά τώρα που έχουμε μπερδευτεί και με την κίνηση ματ που έκανε η κυβέρνηση, να καλεί σε κινητοποίηση ακόμη και τα μέλη της, ενάντια στις δικές της αποφάσεις.  Οπότε στο μέλλον θα πρέπει να σχεδιάσουμε δραστικές ενέργειες που δεν ξέρω αν μπορούμε να τις αντέξουμε, όπως κλείσιμο των επιχειρήσεων επ' αόριστον ή άσκηση πίεσης μέσω των τοπικών ομοσπονδιών στους κατά τόπους κυβερνητικούς βουλευτές. Να τους καλέσουμε δηλαδή σε ανοιχτό διάλογο, να τους θέσουμε τα προβλήματα, ιεραρχώντας τα πιο σημαντικά και αυτά που έχει τεκμηριωμένα αναπτύξει η ΓΣΕΒΕΕ και σε εύλογο χρονικό διάστημα να τους καλέσουμε και πάλι να μας πουν τι από αυτά έχουν επιλύσει. Εμπράκτως πλέον να μας αποδείξουν τι και αν μπορούν να κάνουν. Όχι άλλους λαϊκισμούς, όχι άλλη θεωρητική συμπαράσταση  στα προβλήματά μας. Να τους θέσουμε προ των ευθυνών τους, γιατί εκλογές θα έχουμε σύντομα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς ως Ομοσπονδία Μεσσηνίας συντασσόμαστε με τις προτάσεις που έχει καταθέσει η ΓΣΕΒΕΕ και όπως θεωρούμε ότι το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό μας όργανο οφείλει να μας ενημερώνει, να μας στηρίζει, αλλά κυρίως να καταθέτει προτάσεις και να διεκδικεί, έτσι και εμείς ως Ομοσπονδίες θα πρέπει να ανταλλάσσουμε απόψεις, να αποκτούμε γνώση, προκειμένου να την μεταφέρουμε στα μέλη μας, τα πρωτοβάθμια σωματεία.  Με σκοπό και βέβαια όχι την ανάδειξη της Ομοσπονδίας. Αλλά του σημαντικού ρόλου που μπορεί να επιτελέσει στη στήριξη και επίλυση τοπικών προβλημάτων των συναδέλφων μας των επαγγελματιών, αλλά συγχρόνως να καταστήσει σαφές στα μέλη μας ότι έχει έρθει πλέον ο καιρός για συνέργειες, για συνεργασίες.
Για μια ακόμη φορά θέλω να δώσω συγχαρητήρια, χωρίς να ακυρώνω την προσπάθεια κανενός, καθώς πιστεύω ότι ο επαγγελματικός συνδικαλισμός είναι το υγιές κομμάτι του συνδικαλισμού, στο Δ.Σ. της ΓΣΕΒΕΕ για την εξωστρέφεια που επιδεικνύει κατά τη θητεία σου Πρόεδρε.
Επίτρεψέ μου να σου θέσω έναν προβληματισμό. Με την εμπειρία που έχω αποκτήσει από την θητεία μου στην Προεδρία της Ομοσπονδίας Μεσσηνίας, αλλά κυρίως από τη διαδρομή μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι συνάδελφοί μας, οι επαγγελματίες, μας επιβάλλουν και βέβαια να έχουμε πολιτική σκέψη, πολιτική άποψη αλλά να μη αποβάλλουμε τις κομματικές παρωπίδες. Οι καιροί επιβάλλουν την ενοποίηση των ψηφοδελτίων μας.
Κάντε τη ρήξη κύριοι συνάδελφοι του Προεδρείου και εμείς θα  ακολουθήσουμε.

 

*Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Μεσσηνίας
Ομιλία στην 47η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΓΣΕΒΕΕ