Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016 17:34

Εθνικός διάλογος για το ασφαλιστικό - απόσυρση του νομοσχεδίου

Εθνικός διάλογος για το ασφαλιστικό - απόσυρση του νομοσχεδίου

Του Παναγιώτη Αλευρά* 
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι το ασφαλιστικό σύστημα στην χώρα μας έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, μετά τις αποτυχημένες πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα. Ήδη τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές περικοπές των συντάξεων, χωρίς στρατηγική και προοπτική βιωσιμότητας του συστήματος. Μετά λοιπόν την…

…καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων (χρηματιστήριο, δομημένα ομόλογα, PSI, κλπ) σε συνδυασμό με την 7ετή ύφεση που έχει καταστρέψει την παραγωγή, τις μαζικές αποεπενδύσεις και την τεράστια ανεργία, καθίσταται επιτακτική ανάγκη η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ώστε να ανακτηθεί η αξιοπιστία του συστήματος και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του.
Το νομοσχέδιο όμως που παρουσίασε η κυβέρνηση δεν είναι μεταρρύθμιση αλλά απορρύθμιση. Θίγει τους πάντες (αγρότες, υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες, νέους επιστήμονες κ.λ.π.), υποθηκεύει το μέλλον της νέας γενιάς, «ξεκληρίζει» τον πρωτογενή τομέα, ευνοεί την εισφοροδιαφυγή και τη μαύρη αγορά εργασίας.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τους αγρότες, μετά την αύξηση του Φ.Π.Α στα εφόδια, έρχεται το ασφαλιστικό και το φορολογικό, που πραγματικά οδηγούν σε εγκατάλειψη του πρωτογενή τομέα. Με εισφορά 20% επί του καθαρού εισοδήματος για τον κλάδο σύνταξης και 6,95% για τον κλάδο υγείας, ένας παραγωγός με 10.000€ εισόδημα πρέπει να πληρώσει:
2.700€ ασφαλιστικές εισφορές,
2.600€ φόρο,
2.600€ προκαταβολή φόρου,
Άθροισμα 7.900€.
Απομένουν 2.100€ για να πληρώσει ΕΝΦΙΑ εφόδια και υλικά παραγωγής και να ζήσει την οικογένειά του.
Πιστεύει άραγε κανείς ότι μ΄ αυτές τις επιβαρύνσεις θα παράγουμε ανταγωνιστικά προϊόντα και θα μπορέσει να επιβιώσει ο πιο ζωντανός τομέας της υπαίθρου που είναι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι;
Όσον αφορά στις συντάξεις των υπαλλήλων θα είναι μειωμένες κατά 15% τουλάχιστον , εφ΄όσον τα ποσοστά αναπλήρωσης «βυθίζονται» στο 38,68% για 35/ετία καθώς και το ότι τα ποσοστά θα υπολογίζονται από το μέσο μισθό ολόκληρου του εργάσιμου βίου και όχι της τελευταίας 5/ετίας που ίσχυε πριν.
Υπενθυμίζω ότι μέχρι το 2007, ο ασφαλισμένος έβγαινε σε σύνταξη με το 80% του τελευταίου μισθού. Από το 2007 μέχρι το 2013 με το 70% του μισθού της τελευταίας 5/ετίας και μετά με βάση το νόμο Λοβέρδου ποσοστό αναπλήρωσης 45,85%. Για δε τις επικουρικές προβλέπεται αύξηση εισφορών με αμφίβολες συνέπειες.
Όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες (μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί , φαρμακοποιοί κλπ), μικροεπιχειρηματίες κ.λ.π. η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το διαθέσιμο εισόδημα ακυρώνει κάθε προσπάθεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για επιβίωση, τιμωρεί τους ειλικρινείς φορολογούμενους και τους ωθεί στην εισφοροδιαφυγή.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε όλοι οι παραγωγικοί τομείς σε ολόκληρη τη χώρα να έχουν ξεσηκωθεί όλοι μαζί για πρώτη φορά, ενάντια σ΄αυτό το νομοσχέδιο.
Απαιτείται συνεπώς άμεσα η κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και η έναρξη εθνικού διαλόγου με ειλικρινείς προθέσεις απ΄ όλες τις πλευρές.
Η δε αντιπολίτευση, ιδιαίτερα τα κόμματα που συμφώνησαν στην περικοπή 1,8 δις από το ασφαλιστικό σύστημα, οφείλουν να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις αναλαμβάνοντας την ευθύνη των ψήφων τους και όχι να «πετροβολάνε» παίζοντας με την αγωνία των πολιτών.
Χρειάζεται λοιπόν κυβέρνηση, κόμματα, φορείς, επιμελητήρια να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων χωρίς σκοπιμότητες και υστεροβουλίες, να προσφέρουν στον εθνικό διάλογο για ένα δίκαιο, αξιόπιστο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.

 

Υ.Γ.
Συμμετέχοντας σ΄αυτή τη προσπάθεια έθεσα το θέμα στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 18-1-2016 μαζί με άλλους συναδέλφους όπου ανέπτυξα και τις παραπάνω απόψεις. 

 

*Επικεφαλής της παράταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου «Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία – Πράξη Ευθύνης»
πρ. Αντιπεριφερειάρχης  ΠΕ Μεσσηνίας