Πέμπτη, 17 Μαϊος 2018 00:26

Κίνητρα στους σπουδαστές του Εσπερινού ΕΠΑΛ Καλαμάτας - Ξεκίνησαν οι εγγραφές

Γιώργος Βασιλόπουλος, Όλγα Καρακωνσταντίνου, Κασσιανή Κατσογιάννη και Γιώργος Κουρούπης Γιώργος Βασιλόπουλος, Όλγα Καρακωνσταντίνου, Κασσιανή Κατσογιάννη και Γιώργος Κουρούπης

ΤΟΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ 
Τα κίνητρα που παρέχει η πολιτεία στους νέους ώστε να σπουδάσουν στα Εσπερινά ΕΠΑΛ παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του Σχολείου Γιώργος Κουρούπης με συναδέλφους του εκπαιδευτικούς. Οι εγγραφές για το νέο σχολικό έτος 2018-2019 έχουν ξεκινήσει και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση εγγραφής τους μέχρι τις 31 Μάη. “Ο δρόμος της νυχτερινής εκπαίδευσης είναι δύσκολος”, ανέφερε ο κ. Κουρούπης, πρόσθεσε όμως ότι τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί η λειτουργία των Εσπερινών ΕΠΑΛ, έχει δώσει η πολιτεία κίνητρα στους σπουδαστές, ενώ ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαβούλευση ώστε η τετραετής φοίτηση να γίνει τριετής...

Όπως σημείωσε η φιλόλογος του Εσπερινού ΕΠΑΛ Καλαμάτας, το οποίο στεγάζεται στο συγκρότημα των τεχνικών λυκείων της Παραλίας (οδός Κρήτης), Κασσιανή Κατσογιάννη, το σχολείο λειτουργεί απογευματινές ώρες, με μειωμένο ωάριο και ειδικότερα από τις 6:10 το απόγευμα μέχρι τις 9:50 το βράδυ. Ανέφερε ότι στους αποφοίτους χορηγείται απολυτήριο λυκείου ισότιμο με το απολυτήριο του γενικού λυκείου και πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4. Πρόσθεσε πως όσοι κατέχουν απολυτήριο λυκείου ή ισοδύναμο τίτλο μπορούν να εγγραφούν στη δευτέρα τάξη για απόκτηση μόνο πτυχίου ειδικότητας με λιγότερες ώρες παρακολούθησης.

Επιπλέον η κ. Κατσογιάννη σημείωσε ότι το Εσπερινό ΕΠΑΛ προσφέρει τη δυνατότητα εισαγωγής στα πανεπιστήμια με ποσόστωση 5% και στα ΤΕΙ με ποσόστωση 20%, με πανελλήνιες εξετάσεις ειδικές για τους μαθητές του ΕΠΑΛ. Ακόμη, οι απόφοιτοι μπορούν να εισαχθούν στη Σχολή Αστυφυλάκων, στη Σχολή Πυροσβεστικής και στις Σχολές Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, ενώ ειδικά για τους μαθητές των εσπερινών ΕΠΑΛ υπάρχει επιπλέον ποσόστωση 1% για είσοδό τους στα ΤΕΙ και στις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού.

Τέλος η φιλόλογος επισήμανε ότι ένα επιπλέον πλεονέκτημα των Εσπερινών ΕΠΑΛ είναι η προαιρετική φοίτηση στο μεταλυκειακό έτος, τάξη μαθητείας, για την απόκτηση πτυχίου επιπέδου 5, αντίστοιχο του πτυχίου των ΙΕΚ.

Η οικονομολόγος του Εσπερινού ΕΠΑΛ, Όλγα Καρακωνσταντίνου, από την πλευρά της παρουσίασε τους τομείς και τις ειδικότητες του σχολείου που συγκεκριμένα είναι:

  1. Τομέας Πληροφορικής με ειδικότητα τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής.
  2. Τομέας μηχανολογίας με  δύο ειδικότητες: μηχανικός θερμικών εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου και τεχνικός οχημάτων.
  3. Τομέας ηλεκτρολογίας, ηλεκτρονικής και αυτοματισμού με ειδικότητα τεχνικός ηλεκτρονικών συστημάτων, εγκαταστάσεων και δικτύων.
  4. Τομέας διοίκησης και οικονομίας με ειδικότητα υπάλληλος διοίκησης και οικονομικών υπηρεσιών.
  5. Τομέας υγείας πρόνοιας και ευεξίας με ειδικότητα αισθητική τέχνη.
  6. Τομέας εφαρμοσμένων τεχνών με ειδικότητα συντήρηση έργων τέχνης.

Ο καθηγητής πληροφορικής του Εσπερινού ΕΠΑΛ, Γιώργος Βασιλόπουλος, ανέφερε ότι η προθεσμία για την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής, ανανέωσης εγγραφής ή μεταγραφής είναι μέχρι τις 31 Μαΐου.

Η αίτηση συμπληρώνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση e-eggrafes.minedu.gov.gr και χρειάζονται οπωσδήποτε οι κωδικοί taxisnet. Ο κ. Βασιλόπουλος σημείωσε πάντως ότι όσοι συναντήσουν δυσκολία μπορούν να προσέλθουν στο σχολείο για την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης εγγραφής, έχοντας όμως μαζί τους τους κωδικούς taxisnet.

Αναφερόμενος γενικότερα στα εσπερινά σχολεία ο διευθυντής κ. Κουρούπης ανέφερε ότι η κοινωνία είχε μια απαξιωμένη εντύπωση γι’ αυτά, ωστόσο τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει διαφορετική ποιότητα στη λειτουργία των σχολείων και στο επίπεδο των σπουδαστών. Πρόσθεσε ότι η δυνατότητα εισαγωγής των σπουδαστών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ έχει δώσει ώθηση στη νυχτερινή εκπαίδευση, ενώ αναφέρθηκε και στη βούληση του υπουργείου Παιδείας να κάνει τριετή τη διάρκεια των σπουδών στα Εσπερινά ΕΠΑΛ ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διακοπής των σπουδών από ένα ποσοστό νέων, η οποία σε μεγάλο ποσοστό οφείλεται στο ότι μέχρι σήμερα η διάρκεια των σπουδών είναι τέσσερα χρόνια.
Στ.Μ.