Τρίτη, 07 Μαϊος 2019 14:15

«Καλλιεργώντας υπεύθυνους και ενεργούς πολίτες»

«Καλλιεργώντας υπεύθυνους και ενεργούς πολίτες»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS ΣΤΟ 10Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus «Καλλιεργώντας το αίσθημα του υπεύθυνου και ενεργού πολίτη στους μαθητές» (Guiding the development of responsible citizens in schools) πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες (5-10 Μαΐου) στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, η δεύτερη κατά σειρά διακρατική συνάντηση εκπαιδευτικών…

Το συγκεκριμένο Erasmus Project, που περιλαμβάνει 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, έχει ως βασικό στόχο να καλλιεργήσει στους μαθητές το αίσθημα του υπεύθυνου και ενεργού πολίτη αλλά και να τους φέρει σε επαφή με ευρωπαϊκές αξίες και ιδανικά.

Έτσι, λοιπόν, αυτές τις ημέρες, στο 10ο Δημοτικό Σχολείο της Καλαμάτας-το οποίο σημειωτέον είναι το μοναδικό σχολείο απ’ όλη την Ελλάδα που συμμετέχει στο εν λόγω πρόγραμμα-φιλοξενούνται εκπαιδευτικοί από τo Ηνωμένο Βασίλειο ( απ’ όπου και ξεκίνησε το πρόγραμμα), την Ουγγαρία και την Πολωνία, δουλεύοντας μαζί με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και ανταλλάσσοντας ιδέες και εργασίες-projects.  Ειδικώς, το σχολείο της Καλαμάτας εργάζεται πάνω στο προσφυγικό θέμα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την παγκόσμια ειρήνη.

Τους στόχους και τις προοπτικές του προγράμματος παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το πρωί στην αξιοζήλευτη βιβλιοθήκη του σχολείου, ο διευθυντής του 10ου Δημοτικού, Γιάννης Χριστόπουλος, η συντονίστρια από ελληνικής πλευράς, καθηγήτρια Μουσικής στο 10ο Δημοτικό, Μαίρη Παραρά, ο Γιάννης Ευθυμίου,  Έλληνας εκπαιδευτικός που διδάσκει στο Gleeby Primary School του Λονδίνου και συντονιστής του προγράμματος για το Λονδίνο μαζί με την φιλοξενούμενη  Wendy Keeny καθώς και οι άλλες δύο φιλοξενούμενες συντονίστριες εκπαιδευτικοί από την Πολωνία και την Ουγγαρία.

Όπως εξήγησε ο Γιάννης Ευθυμίου μιλώντας για το project, η βασική έμπνευση του συγκεκριμένου Erasmus, που ήρθε από την Αγγλία, ξεκίνησε μετά από συζητήσεις από την ΕΕ, καθώς διαπιστώθηκε κενό στην διεθνή βιβλιογραφία για το πώς προωθείται το αίσθημα του ενεργού πολίτη, του παγκόσμιου πολίτη μέσω των σχολείων.        

Στόχος να φτάσουν οι μαθητές στο ευρωκοινοβούλιο                                          

Μέχρι την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου Erasmus, τον Αύγουστο του 2020, ακολουθούν ακόμη τρεις διακρατικές συναντήσεις εκπαιδευτικών. Η επόμενη θα γίνει στη Βουδαπέστη, τον Οκτώβριο του 2019, μετά στην Πολωνία τον Μάρτιο του 2020 και η τελευταία, πάλι το Λονδίνο, τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2020.

Οι εκπαιδευτικοί ευελπιστούν, έως τότε, να έχει δημιουργηθεί ένα εγχειρίδιο (handbook) με οδηγίες για τους συναδέλφους τους, για ενέργειες και projects που θα προωθούν το αίσθημα του ενεργού πολίτη. Επίσης, επιθυμούν να στείλουν ένα γράμμα  προς την ευρωπαϊκή επιτροπή εκ μέρους όλων των μαθητών που συμμετέχουν διακρατικά, αναφέροντας τα προβλήματα που έχουν εντοπίσει. Ίσως, μάλιστα, καταφέρουν κάποιοι από τους μαθητές να φτάσουν ως το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και να αναφέρουν ποιές πιστεύουν ότι πρέπει να είναι οι αλλαγές στην τοπική αλλά και στην παγκόσμια κοινωνία μας.

Βένια Παπαδοπούλου