Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019 12:30

Στη Λιθουανία για το Erasmus+ μαθητές του 2ου Γυμνασίου Καλαμάτας

Στο Ταουραγκέ της Λιθουανίας πραγματοποιήθηκε, από τις 20 έως τις 26 Οκτωβρίου, η τέταρτη εταιρική συνάντηση για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ‘Erasmus+’ με τίτλο «Ενεργός μαθητής, ενεργός πολίτης», στο οποίο συμμετέχει, έχοντας ρόλο συντονιστή, το 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας...

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης τα σχολεία: Anne Frank Gesamtschule (Γερμανία), Strojca vas (Σλοβενία), Taurage Ausros progimnasija (Λιθουανία) και Scoala Gymnaziala (Ρουμανία).

Σε ανακοίνωση του σχολείου για το ταξίδι στη Λιθουανία και τις εμπειρίες που αποκόμισαν, αναφέρονται τα εξής:

«Ο διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Καλαμάτας, Απόστολος Ασημακόπουλος, και η υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος, Πέρσα Κοτσονούρη, συνόδευσαν τους μαθητές Ανδρέα Αγγελάκο, Παναγιώτη Κρόμπα, Μάριο Μανιμάνη, Γιώργο Μπαϊρακτάρη, Μάριο Παπαγιαννόπουλο και Κατερίνα Σταθοπούλου στη διακρατική συνάντηση, όπου συμμετείχαν σε βιωματικό εργαστήριο λήψης αποφάσεων.
Επίσης, επισκέφτηκαν την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους, όπου ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Κοινωνικών Αγώνων και  στο Κοινοβούλιο.
Την Τρίτη (22/10) οι μαθητές και οι καθηγητές του προγράμματος συναντήθηκαν με τον δήμαρχο του Ταουραγκέ, που τους υποδέχτηκε θερμά, και τους μίλησε για το όραμά του να καταστήσει την πόλη αυτόνομη ενεργειακά, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά την αιολική ενέργεια.
Την επόμενη ημέρα, οι μαθητές επισκέφτηκαν την πόλη Κάουνας, όπου ξεναγήθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο και περιηγήθηκαν στην πόλη.
Την τελευταία μέρα εργασιών, είχαν την τιμή να συναντήσουν στο σχολείο δύο εκπροσώπους των Wolfskinder, των ασυνόδευτων παιδιών που κατά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου κυνηγήθηκαν από το Καλίνινγκραντ και κατέφυγαν στη Λιθουανία. Τα παιδιά άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτές τις προσωπικές μαρτυρίες και ακολούθησε συζήτηση».