Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2019 13:30

Κινητοποίηση μαθητών της Καλαμάτας: Θέλουμε σχολείο να μορφώνει - Όχι να εξοντώνει!

Δυναμική παρουσία έκαναν νωρίτερα στο κέντρο της πόλης μαθητές της Καλαμάτας, που παρά τη βροχή που έπεφτε κατά διαστήματα, πραγματοποίησαν διαδήλωση σε κεντρικούς δρόμους, με κεντρική διεκδίκηση να μην περάσει η καθιέρωση της βάσης του 10 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως και η τράπεζα θεμάτων στις προαγωγικές εξετάσεις των τάξεων του Λυκείου. Τη κινητοποίηση διοργάνωσε το συντονιστικό των 15μελών μαθητικών συμβουλίων των σχολείων της Καλαμάτας, ενώ στο διεκδικητικό πλαίσιο υπογραμμίζεται το αίτημα για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, για σχολείο που δεν θα υπολειτουργεί ώστε να ωθεί τους μαθητές στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς και για την εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων για ουσιαστική εκπαίδευση των προσφυγόπουλων…

Συγκεκριμένα τα αιτήματα των μαθητών είναι: 

-Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλους!

Ένα σχολείο που δεν θα υπολειτουργεί και δεν θα μας ωθεί στην ιδιωτική εκπαίδευση. Υπουργείο και κυβέρνηση να εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση για να λειτουργούν τα σχολεία μας κανονικά. 

-Ένα Σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει!

-Να μην περάσει το νομοσχέδιο της Κεραμέως! Όχι στην επιστροφή της βάσης του 10, όχι στην τράπεζα θεμάτων!

-Κατάργηση της λογοτεχνίας ως μάθημα συνεξέτασης με την έκθεση. 

-Άμεση κάλυψη όλων των κενών σε όλα τα σχολεία με μόνιμους διορισμούς. Διανομή όλων των σχολικών βιβλίων σε όλους τους μαθητές. 

-Δωρεάν ασφαλή μεταφορά για όλους τους μαθητές, όλες τις ώρες της ημέρας. Ένα δωρεάν γεύμα για όλους τους μαθητές. 

-Να μη μας στοιβάζουν στις τάξεις. 20 μαθητές ανά τμήμα για να μπορεί να γίνεται μαθήματα. 

-Καμία σκέψη για κατάργηση ή συγχώνευση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ. 

-Με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για ουσιαστική εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. 

-Να γίνει σε όλα τα σχολεία προσεισμικός έλεγχος!

Οι μαθητές υπογραμμίζουν ότι “δεν θα επιτρέψουμε να βάλουν και άλλα εμπόδια στην παιδεία και τις ζωές μας” και επισημαίνουν: “Θέλουν το απολυτήριο (το οποίο θα μετράει στο βαθμό πρόσβασης στα Πανεπιστήμια) να βγαίνει με βάση τους βαθμούς των τριών τάξεων του Λυκείου. Και σε κάθε τάξη να δίνουν οι μαθητές προαγωγικές εξετάσεις με αξιοποίηση της Τράπεζας Θεμάτων! Τη μία και μόνο χρονιά που εφαρμόστηκε η Τράπεζα Θεμάτων άφησε το 40% των εξεταζόμενων μαθητών μεταξεταστέους. Τώρα θέλουν να δίνουμε εξετάσεις που θα κρίνουν το μέλλον μας με Τράπεζα Θεμάτων επί τρία συνεχόμενα χρόνια. 

Θέλουν να βάλουν μια ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια! Μα τελικά γιατί να μας βάζουν τόσα εμπόδια στην προσπάθειά μας να μορφωθούμε, να αποκτήσουμε τη γνώση; Εμείς θέλουμε εφόδια για να γνωρίσουμε τον κόσμο, για να μπορέσουμε να σταθούμε αύριο στην κοινωνία, για να προσφέρουμε,  για να δημιουργήσουμε! Και αυτά τα εφόδια δεν εξαρτώνται από το τι επάγγελμα θα επιλέξουμε! Άρα ας “αγχωθούν” πρώτα για το τι μας διδάσκουν και τι γνώσεις παίρνουμε στο σχολείο και μετά για το πως θα μπαίνουμε στο Πανεπιστήμιο…!”. 

Στ.Μ.