Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 18:22

Νέα παρέμβαση στο δήμαρχο για τα προβλήματα στα σχολεία, υπόμνημα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών

ΚΤΙΡΙΑ-ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ-ΘΕΡΜΑΝΣΗ-ΕΠΙΧΟΡΗΣΕΙΣ

Μετά από παρεμβάσεις της Ένωσης Γονέων, Συλλόγων Γονέων, δημοτικών παρατάξεων και δημοτικών συμβούλων, σήμερα παρεμβαίνει, με υπόμνημά του προς το δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλος και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας για να παρουσιάσει το σοβαρό ζήτημα που υπάρχει με τα “πάρα πολλά” προβλήματα στα Σχολεία, που συνεχίζονται εδώ και “πάρα πολλά χρόνια”. Πρόκειται για προβλήματα που αφορούν την κατάσταση των σχολικών κτιρίων, την καθαριότητα, τη θέρμανση, το “κούρεμα” των επιχορηγήσεων που πρέπει να κατευθύνονται στα σχολεία αλλά και το ζήτημα των λογαριασμών της ΔΕΗ, τους οποίους σχολικές μονάδες δεν μπορούν να εξοφλήσουν με τα χρήματα που διαθέτουν, με αποτέλεσμα δικηγορικές εταιρίες να απειλούν σχολεία ακόμη και με διακοπή ρεύματος!...

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας κάνει και προτάσεις, όπως την ίδρυση Ειδικής Τεχνικής Υπηρεσίας για τα Σχολεία στο Δήμο, ώστε τα προβλήματα της καθημερινότητας να αντιμετωπίζονται άμεσα αντί να καθυστερεί η επίλυσή τους, κάτι που κάνει αυτά τα προβλήματα να μεγαλώνουν.

Το υπόμνημα του Συλλόγου, που αποστάλθηκε ακόμη στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και στη Διδασκαλική Ομοσπονδία έχει ως εξής: 

«Συντήρηση σχολικών κτιρίων –υποδομών  - λειτουργικά προβλήματα σχολικών μονάδων - προτάσεις».

Κε Δήμαρχε, Σας ενημερώνουμε ότι ύστερα από συνεργασία  που είχαμε με τους Δ/ντές- Δ/ντριες των Δημοτικών Σχολείων και με τις Προϊσταμένες των Νηπιαγωγείων, τα προβλήματα  των σχολικών μονάδων του Δήμου Καλαμάτας σε επίπεδο συντήρησης σχολικών κτιρίων – υποδομών αλλά και λειτουργίας των σχολικών μονάδων λόγω της υποχρηματοδότησης είναι πάρα πολλά, μας απασχολούν πάρα πολλά χρόνια και μας δυσχεραίνουν το καθημερινό εκπαιδευτικό - παιδαγωγικό μας έργο.

Για την επίλυση τους καταθέτουμε τις παρακάτω προτάσεις – αιτήματα  και παρακαλούμε να γίνουν αποδεκτές προκειμένου αφενός τα λειτουργικά προβλήματα της καθημερινότητας που προκύπτουν από βλάβες φθορές κλπ να αντιμετωπίζονται και να επισκευάζονται άμεσα  και αφετέρου να γίνει άμεσα η συντήρηση των σχολικών κτιρίων – υποδομών και των μονίμων εγκαταστάσεων τους.

             Προτείνουμε

1)     Τον τεχνικό έλεγχο των σχολικών κτιρίων και των μονίμων εγκαταστάσεων τους από μηχανικούς του Δήμου. Τα σχολεία έχουν να ελεγχθούν πάρα πολλά χρόνια και τα περισσότερα από την κατασκευή τους .

2)     Πρόσληψη απαραίτητων τεχνικών για δημιουργία ειδικής τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου για τα σχολεία ώστε να ανταποκρίνονται άμεσα σε επισκευές βλαβών – φθορών καθημερινότητας γιατί η μη άμεση επισκευή τους λόγω έλλειψης τεχνικών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία της σχολικής μονάδας και στην ασφάλεια των μαθητών.

3)     Πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας ώστε να παραβρίσκονται και να εκτελούν τα καθήκοντά τους κατά την ώρα λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Στην πλειονότητα των σχολείων απασχολείται προσωπικό καθαριότητας με σύμβαση έργου και καθαρίζει όλους τους χώρους των σχολείων μετά την λήξη του ωρολογίου προγράμματος μαθημάτων.  

4)      Το φωτισμό των εξωτερικών χώρων των σχολικών μονάδων από τον δημοτικό φωτισμό κατά τις νυκτερινές ώρες για την ασφάλεια σχολείων και κατ’ επέκταση των μαθητών.

5) Την απόδοση του 100% του ποσού της μίσθωσης των κυλικείων στα σχολεία για την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών.

6) Την απόδοση και κατανομή του 100% του ποσού των επιχορηγήσεων  στις σχολικές μονάδες για την κάλυψη των δαπανών των σχολικών μονάδων.

7) Αύξηση της δαπάνης για την θέρμανση των σχολικών μονάδων.        Η θέρμανση της μιας ώρας λειτουργίας  των καλοριφέρ την ημέρα στις σχολικές μονάδες είναι ανεπαρκής.

8) Τη δημιουργία προγράμματος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τα συναρμόδια Υπουργεία για αντικατάσταση του απαρχαιωμένου πλέον υλικοτεχνικού - τεχνολογικού εξοπλισμού των σχολικών μονάδων.

9) Τη δωρεάν ύδρευση των σχολικών μονάδων.

10) Την αντικατάσταση των φωτιστικών των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων των σχολικών μονάδων με φωτιστικά  led, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος.

11) Τη συνδρομή του Δήμου ώστε να εξοφληθούν οι λογαριασμοί της Δ.Ε.Η των σχολικών μονάδων οι οποίοι λόγω της υποχρηματοδότησης είναι αδύνατο να εξοφληθούν με αποτέλεσμα δικηγορικά γραφεία να τηλεφωνούν σε σχολεία για την εξόφληση των λογαριασμών και να μιλούν ακόμα  για συνέπειες και για διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος των σχολικών μονάδων.

12) Την άμεση επισκευή και συντήρηση όλων των σχολικών μονάδων και των μονίμων εγκαταστάσεών τους.

Ενδεικτικά παραθέτουμε μερικά αιτήματα σχολικών μονάδων της περιοχής του Δήμου Καλαμάτας από τα πολλά που έχουν έρθει στις υπηρεσίες του Δήμου.

                       Εργασίες- Επισκευές 6ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας

                     Σύμφωνα με την  υπ αριθμ1/17-5-2019 πράξη του σχολικού μας συμβουλίου, σας αναφέρουμε ότι προκειμένου για  να λειτουργήσει εύρυθμα, αποδοτικότερα και με ασφάλεια το σχολείο μας θα πρέπει :

 •         Να επιλυθεί το πρόβλημα της υγρασίας που παρατηρείται στο κτίριο γιατί  όταν βρέχει πλημμυρίζουν νερά οι αίθουσες διδασκαλίας-προερχόμενα από την ταράτσα του σχολείου- και να επιδιορθωθούν άμεσα οι σοβάδες που κινδυνεύουν να πέσουν και να τραυματίσουν μαθητές.
 •         Να γίνει γενικός χρωματισμός του κτιρίου καθώς και της περίφραξης του σχολείου.
 •         Να στρωθούν τα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ  με ειδικό χρωματιστό υλικό και να γίνουν οι απαιτούμενες διαγραμμίσεις .
 •         Να τοποθετηθούν  προστατευτικά κιγκλιδώματα στα παράθυρα της βόρειας και δυτικής  πλευράς καθώς και επιπλέον προστατευτικά κιγκλιδώματα στο μπαλκόνι ανατολικά και νότια, στο 1ο Όροφο του σχολείου  για την ασφάλεια των μαθητών.
 •         Να τοποθετηθούν μπάρες και  οι κατάλληλες σημάνσεις στο δρόμο έξω από  την εξώπορτα του σχολείου καθώς και να γίνουν οι απαιτούμενες  διαγραμμίσεις., για να προστατεύουν τους μαθητές από τα διερχόμενα  αυτοκίνητα.
 •         Να επισκευαστεί  η βάση της εξωτερικής μονάδας μηχανισμού ψύξης (αιρ-κοντίσιον) που είναι τοποθετημένη στον εξωτερικό τοίχο του σχολείου καθώς έχουν υποχωρήσει δυο από τις τέσσερις βίδες και υπάρχει κίνδυνος για τους διερχόμενους μαθητές και κατοίκους.
 •         Να επισκευαστούν οι μεντεσέδες  της εξωτερικής καγκελόπορτας ,δύο σιδερένιων  και δύο ξύλινων πόρτων αιθουσών διδασκαλίας, του σχολείου μας..
 •         Να αντικατασταθεί  άμεσα το τζάμι που είναι ραγισμένο καθώς  και ένα μαρμάρινο σκαλί που είναι σπασμένο , στην ανατολική πλευρά στο ισογείου του  κτιρίου .
 •         Να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση ΑΜΕΑ σε όλους τους χώρους του     σχολείου μας..
 • Να εφοδιαστεί το σχολείο μας με ένα φωτοτυπικό μηχάνημα (γιατί το υπάρχον είναι πολύ παλιό) και με δύο  ηλεκτρονικούς υπολογιστές καθώς η επιπλέον χρήση τους από το ΚΔΑΠ, που λειτουργεί τις απογευματινές ώρες στο σχολείο μας, επιβαρύνει τη λειτουργία τους. 

Καταγραφή προβλημάτων  του 9ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας

1)      Βάψιμο κερκίδων περίφραξης και κάγκελων

2)      Ανανέωση επίπλων (βιβλιοθήκης καρέκλες εκπ/κών)

         ΄΄  Παρεμβάσεις στο κτίριο του 10ου Δημ. Σχολείου Καλαμάτας ΄΄

 •               Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις και την αποστολή σχετικών εγγράφων  παραμένουν σε εκκρεμότητα οι παρακάτω επεμβάσεις στο σχολείο
 •         ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
 •         Τα συστήματα πυρασφάλειας πυρανίχνευσης και συναγερμού είναι εκτός λειτουργίας . Απαιτείται η άμεση επιδιόρθωση και λειτουργία  τους. Σε περίπτωση συμβάντων την ευθύνη θα έχει ο Δήμος και οι υπηρεσίες του γιατί παρά τα σχετικά έγγραφα αντιμετωπίζεται το θέμα με απάθεια.  Άμεση ανάγκη να λειτουργήσει το σύστημα συναγερμού, επιδιόρθωση των εσωτερικών πορτών πυρασφάλειας.
 •         Στεγανοποίηση της ταράτσας: Στην ταράτσα του κτιρίου παρά τις εργασίες που έγιναν από τον εργολάβο πέρυσι το καλοκαίρι συνεχίζεται στην οροφή μιας αίθουσας η εισροή υδάτων, με κίνδυνο να πέσει ο σοβάς. Επίσης στάζει το στέγαστρο εισόδου. Απαραίτητα πρέπει να γίνουν  εργασίες το καλοκαίρι.
 •         Υλοποίηση έργου  δικτύου ευρυζωνικής αναβάθμισης του σχολείου:  Είναι άμεση ανάγκη η υλοποίηση αυτού του έργου για την  αξιοποίηση των υποδομών και τη λειτουργία του ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Πρόσφατα το σχολείο μας απέκτησε 4 διαδραστικούς πίνακες επομένως η εκτέλεση των σχετικών εργασιών επείγει. (Το θέμα γνωρίζει ο κος Διονυσόπουλος, τμήμα πληροφορικής του Δήμου)
 •         Παγκάκια: Στο σχολείο υπήρχαν 3 παγκάκια, τα στείλαμε στο δήμο για επιδιόρθωση και ακόμη δεν έχουν τοποθετηθεί. Απαιτείται η άμεση τοποθέτηση
 •         Διαμόρφωση του χώρου εισόδου στο σχολείο: Φύτευση γκαζόν και δέντρων. Επιδιόρθωση του συστήματος ποτίσματος,  το νερό χύνεται άσκοπα παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις στο Δήμο, χρειάζεται προσπάθεια να ποτίζονται όλα τα δέντρα
 •         Αντικατάσταση σπασμένων υαλότουβλων
 •         Άμεση Διαμόρφωση –στρώσιμο του δρόμου που οδηγεί στην πίσω πόρτα, δυτικά του σχολείου,  και στην είσοδο του 8ου Νηπιαγωγείου
 •         Τοποθέτηση κουδουνιού στην εξωτερική πόρτα.
 •         Επιδιόρθωση εξωτερικού φωτιστικού στον προαύλιο χώρο
 •         Ανάγκη υλικοτεχνικής υποδομής (Η/Υ καρέκλες-θρανία –γραφεία-ντουλάπες- πάγκοι εργαστηρίου φυσικής και εικαστικών κλπ)
 •         Η αντιμετώπιση των παραπάνω σημείων καθιστά  το σχολείο λειτουργικό και ασφαλές και ταυτόχρονα δεν ακυρώνει το ποσό τω 2,5 περίπου εκατομμυρίων euro που διατέθηκαν για την ανέγερση του.

                           «Συντήρηση 16ου Δημ. Σχολείου Καλαμάτας »  

    Σας γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν οι παρακάτω απαραίτητες εργασίες συντήρησης - επισκευής του 16ου Δημοτικού σχολείου Καλαμάτας κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών ώστε να είμαστε έτοιμοι για το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς:

 1.   Χρωματισμός των   διαδρόμων και εξωτερικός χρωματισμός.
 2. Επισκευή φθαρμένων επιχρισμάτων διαδρόμων.
 3. Αντικατάσταση δυο (2)  κυκλοφορητών κεντρικής θέρμανσης.
 4. Δημιουργία αίθουσας εκδηλώσεων με άνοιγμα των εσωτερικών χωρισμάτων (συρόμενες πόρτες).
 5. Αντικατάσταση κεντρικού αγωγού ύδρευσης (από μετρητή μέχρι εσωτερικό σωλήνα διανομής) διότι λόγω παλαιότητας το νερό έρχεται με κατάλοιπα σκουριάς.
 6. Κλάδεμα  ή κοπή των δένδρων βόρειας πλευράς, διότι προκαλούν απόφραξη των υδρορροών της οροφής με αποτέλεσμα την αύξηση της υγρασίας στο κτίριο και τον ελλιπή φωτισμό των αιθουσών με αποτέλεσμα τη συχνή χρήση φωτισμού στις βόρειες αίθουσες.

               «Καταγραφή προβλημάτων του 10ου Νηπιαγωγείου Καλαμάτας»

 •           Σας ενημερώνουμε ότι τα προβλήματα του που αντιμετωπίζει το 10ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας αφορούν το κομμάτι του κτιρίου που έχει κατασκευασθεί το 1980 και τα οποία είναι:
 •         Να τοποθετηθεί  μόνωση για υγρασία και  θερμομόνωση στην ταράτσα και στην τοιχοποιία .
 •         Να ανακαινιστούν οι τουαλέτες  των παιδιών όσο και του προσωπικού που είναι σε χείριστη κατάσταση   (δάπεδο, σωληνώσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, είδη υγιεινής).
 •         Επίσης ενώ έχει βγει η εργολαβία (https://www.kalamata.gr/el/enimerosi/news/16367-episkeves-kai-xrwmatismoi-se-diafora-sxoleia) για να αντικαταστήσουν τα παλαιά αλουμινένια κουφώματα, που είναι επικίνδυνα για τα παιδιά ακόμα δεν έχουν προβεί στην αντικατάστασή τους”.