Δευτέρα, 11 Μαϊος 2020 20:08

Γονείς: Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς για το άνοιγμα των σχολείων αλλά διεκδικούμε τα αυτονόητα

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Την εμπιστοσύνη τους προς τους ειδικούς, που λένε ότι τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν, αλλά και την αποφασιστικότητά τους να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των πάγιων και δίκαιων αιτημάτων του γονεϊκού κινήματος, υπογράμμισαν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Καλαμάτας. Τα αιτήματα είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας των σχολείων, η μεταφορά των μαθητών χωρίς να υπάρχει συνωστισμός μέσα στα μέσα μεταφοράς, η μείωση αντί της αύξησης των μαθητών ανά τάξη, η απόρριψη της αναμετάδοσης των μαθημάτων, η οποία μετατρέπει τις σχολικές αίθουσες σε καθεστώς big brother…

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων, Γρηγόρης Οικονομόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Ειδικού Σχολείου Καλαμάτας Μάριος Δημάκης και ο γραμματέας της Ένωσης Γονέων, Κώστας Πετρόπουλος. Παραβρέθηκαν και άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως και εκπρόσωποι άλλων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων του Δήμου Καλαμάτας. Σημειώνεται ότι κείμενο με τις διεκδικήσεις της Ένωσης Γονέων έχουν ήδη προσυπογράψει 24 Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων του Δήμου Καλαμάτας. 

“Τα χρόνια προβλήματα των σχολείων που βιώνουμε όχι μόνο δεν φαίνεται να έχουν λυθεί, με αφορμή την υγειονομική κρίση αλλά γίνονται ακόμη πιο επιτακτικά”, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων, Γρηγόρης Οικονομόπουλος. 

Όπως εξήγησε, “πολλές φορές μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, πόσο μάλλον Σύλλογοι Γονέων, βροντοφωνάζουν το αίτημα για σύγχρονες κτιριακές υποδομές που να καλύπτουν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας. Αντίθετα όμως με τη διεκδίκησή μας, έχουμε πολλά παλιά σχολεία με ακατάλληλες μικρές αίθουσες αλλά και πολλά καινούργια με ελλιπή συντήρηση”. 

Ο κ. Οικονομόπουλος τόνισε ότι “βροντοφωνάζουμε για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας. Στα περισσότερα σχολεία το προσωπικό καθαριότητας έρχεται μετά τις 12 το μεσημέρι και για 2-3 ώρες καθημερινά. Πάγιο αίτημά μας είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου”. 

Πρόσθεσε ότι άλλο πάγιο αίτημα είναι τα τμήματα στα σχολεία να έχουν από 15 μέχρι 20 μαθητές ωστόσο “έρχεται η κυβέρνηση με το καινούργιο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο και μέσα στην υγειονομική κρίση αυξάνει τους μαθητές ανά τμήμα”.  

Για τη μεταφορά των μαθητών ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων είπε ότι “φωνάζουμε για μεταφορά με ασφάλεια όλων των μαθητών. Σήμερα όμως θα αναγκαστούν μαθητές, μέσα στη υγειονομική κρίση, να μεταφερθούν με γεμάτα λεωφορεία, με κόσμο εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας και με άγνωστα αποτελέσματα”. 

Ο κ. Οικονομόπουλος υπογράμμισε ότι αυτά αποτελούν διεκδικήσεις που τίθενται πλέον ακόμη πιο επιτακτικά από το γονεϊκό κίνημα, μαζί με τη γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τις Σχολικές Επιτροπές, η οποία ενημέρωσε ότι είναι μειωμένη κατά 50% σε σχέση με τη χρηματοδότηση που καταβαλλόταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια”. 

Ο κ. Οικονομόπουλος σημείωσε ότι “εφόσον η επιστημονική κοινότητα συμβουλεύει ότι μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία δεν έχουμε καμία αντίθεση αυτό να γίνει, υπό ορισμένους όρους, την ικανοποίηση των αιτημάτων που το γονεϊκό κίνημα διεκδικεί εδώ και δεκαετίες και έρχονται στο φως της επικαιρότητας λόγω της ανεπάρκειας στο χώρο της παιδείας, όπως έγινε και στο χώρο της υγείας”. 

Τέλος κάλεσε τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων “να γίνουν τα μάτια και τα αυτιά της λειτουργίας των σχολείων για την εφαρμογή των προβλεπόμενων υγειονομικών όρων και με συλλογική προσπάθεια να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα για τα σχολεία μας”. 

Στ.Μ.