Τρίτη, 19 Μαϊος 2020 16:58

Γιατί ζητούν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές της Καλαμάτας να αποσυρθεί το “αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο”

Αυξάνει τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις, μειώνει τον αριθμό των τμημάτων στα σχολεία, θα οδηγήσει σε νέες συγχωνεύσεις σχολείων, θα μειώσει τον αριθμό των εκπαιδευτικών. Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους αντιδρούν δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές στο “αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο”, όπως το χαρακτηρίζουν, το οποίο κατέθεσε σε διαβούλευση η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, εν μέσω της πανδημίας και μάλιστα χωρίς να συζητήσει προηγουμένως με την εκπαιδευτική κοινότητα. Το μεσημέρι εκπρόσωποι του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και της Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο Διοικητήριο και παρέδωσαν σχετικά ψηφίσματα στους εκπροσώπους των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης…

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, σε δηλώσεις του ζήτησε την άμεση απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, όπως και της τροπολογίας για την online αναμετάδοση των μαθημάτων, υπογραμμίζοντας ότι και τα δύο είναι “απαράδεκτα”. 

Σε ό,τι αφορά το πολυνομοσχέδιο τόνισε ότι “κατά πρώτο αυξάνει τους μαθητές ανά τμήμα. Aπό 22 πάει στους 26. Και το άκρον άωτον είναι ότι σε όσα σχολεία είναι από εφταθέσια και πάνω δεν δέχεται τμήμα κάτω από 20 μαθητές. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση τμημάτων, σε συγχωνεύσεις σχολείων, σε μείωση εκπαιδευτικού προσωπικού, σε μείωση προσλήψεων αναπληρωτών. Εκεί που έλεγαν ότι θα προσλάβουν αναπληρωτές έρχεται το πολυνομοσχέδιο αυτό να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα”. 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε: “Αυτή τη στιγμή όποιος μιλάει για αξιολόγηση εκπαιδευτικών κάνει τουλάχιστον ιεροσυλία γιατί απέδειξαν οι εκπαιδευτικοί ότι βρίσκονται βήματα μπροστά από το υπουργείο Παιδείας. Το απέδειξαν περίτρανα τώρα που η υπουργός αναγκάστηκε να βγει στα ΜΜΕ και να πει ότι συγχαίρει τους εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί πάντα έδιναν τον καλύτερο εαυτό τους, τώρα όμως αναγκάστηκε να το πει η υπουργός. Ωστόσο  μετά από 1-2 εβδομάδες βγήκε να μιλήσει για αξιολόγηση εκπαιδευτικών και να επαναφέρει ίσως νομοθετικές ρυθμίσεις εκτρώματα όπως εκείνες του παρελθόντος”. 

ONLINE ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Σχετικά με την online αναμετάδοση των μαθημάτων ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας τόνισε: “Πρέπει να σεβαστεί ο καθένας ότι οι εκπαιδευτικοί μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας καταθέτουν κάθε μέρα ψυχή. Αυτή η κατάθεση ψυχής σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει τηλεοπτικό σόου, να μεταδίδεται για να εξυπηρετήσει οποιονδήποτε σκοπό. Δεν το δεχόμαστε”.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Επιπλέον ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε “να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για τα υγειονομικά μέτρα που πρέπει να υπάρχουν στα σχολεία. Δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει εκκίνηση των μαθημάτων στα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα μέτρο υγειονομικής πρόληψης στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας . Οι καθαρίστριες είναι ανύπαρκτες, με την έννοια ότι είναι με μίσθωση έργου και έρχονται κάθε μέρα στα σχολεία και καθαρίζουν όταν τελειώνει το ωράριο λειτουργίας. Έτσι θα λειτουργήσουν εν μέσω πανδημίας;”. 

ΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα Νηπιαγωγεία ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών σχολίασε ότι “το πολυνομοσχέδιο εισάγει και άλλα μαθήματα. Αλλοιώνει το  νηπιαγωγείο, το σχολειοποιεί.  Το νηπιαγωγείο δεν χρειάζεται την εισαγωγή άλλων μαθημάτων. Άλλες είναι οι ανάγκες. Χρειάζεται εκπαιδευτικό προσωπικό, βοηθητικό προσωπικό, τραπεζοκόμους, νοσηλευτές, καθαρίστριες, που είναι ανύπαρκτα”. 

Ο πρόεδρος κ. Παναγιωτόπουλος παρέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στον αναπληρωτή διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Κωνσταντίνο Τζαννή.

Α’ ΕΛΜΕ

Από την πλευρά του ο προεδρεύων αντιπρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, Κωνσταντίνος Κατσούλης, επίσης υπογράμμισε ότι ομόφωνα οι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μεσσηνίας ζητούν την απόσυρση του εκπαιδευτικού πολυνομοσχεδίου και της τροπολογίας για την online αναμετάδοση των μαθημάτων. 

Το ψήφισμα της Α’ ΕΛΜΕ το παρέδωσε στον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιώργο Σταματόπουλο. 

Στ.Μ.