Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020 19:06

Ο εκπληκτικός Άλκης Κοτσιφάκης: Εικοσάρι στη φυσική, εικοσάρι και στα μαθηματικά!

ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ 18,3 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ 18,1 Ο Άλκης Κοτσιφάκης είναι εκπληκτικός. Όχι μόνο επειδή αρίστευσε στις πανελλαδικές αλλά γιατί το έκανε χωρίς να αγχωθεί, χωρίς να φοβηθεί, χωρίς να εξοντωθεί στο διάβασμα. Είναι εκπληκτικός και αποτελεί παράδειγμα για το πως πρέπει να δουλεύει κανείς είτε σε ό,τι αφορά το διάβασμα είτε σε οτιδήποτε άλλο. Έγραψε 20 στη φυσική, 20 στα μαθηματικά, 18,3 στη χημεία και 18,1 στην έκθεση! Τα μόρια που συγκέντρωσε έφτασαν τα 19.100! Ο Άλκης Κοτσιφάκης είναι από τους κορυφαίους των πανελλαδικών στη χώρα. Ήταν μαθητής του 4ου Γενικού Λυκείου Καλαμάτας και του φροντιστηρίου Φράγκου, στην οδό Μαιζώνος και ετοιμάζεται για τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών...

Συναντηθήκαμε με τον Άλκη Κοτσιφάκη και την καθηγήτριά του στα μαθηματικά στο φροντιστήριο, Μαρία Φράγκου, στo γραφείο μας. “Είχες αγωνία για τη βαθμολογία;” τον ρώτησα και ο αριστούχος νέος φοιτητής απάντησε: “Πίστευα ότι ήμουν πιο κάτω από αυτό που πήρα. Κάπου στα 18.300 με 18.400 μόρια. Στην έκθεση υπολόγιζα ότι έγραψα 16 με 17. Όμως δεν μπορώ να πω ότι είχα και άγχος, δεν έδωσα πολύ σημασία γιατί άρχισα να κάνω άλλα πράγματα μετά τις πανελλήνιες”. 

-Η βαθμολογία που συγκέντρωσες ποια ήταν ακριβώς;

“19.100 μόλια. 18,1 στην έκθεση, 20 στη φυσική και στα μαθηματικά, 18,3 στη χημεία”. 

“Γιατί Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών;” η επόμενη ερώτηση και ο Άλκης Κοτσιφάκης απάντησε: “Επειδή έχει αρκετά μαθηματικά και φυσική, που τα προτιμώ από τη χημεία. Γενικά με ενδιαφέρουν πολύ οι υπολογιστές. Αργότερα θέλω να το επεκτείνω και προς τον ήχο, επειδή παίζω κιθάρα. Να το επεκτείνω στα πετάλια που έχουν μέσα τεχνολογίες, θα ήθελα να κάνω και μια τέτοια σύνδεση. Με τους υπολογιστές είμαι μια χαρά. Ακριβώς δεν έχω βρει 100% την ειδίκευσή αλλά είναι τόσα πολλά σε αυτή τη σχολή, έχει τρελά πράγματα μέσα”. 

-Είχες καθόλου άγχος, φοβήθηκες μήπως, έτσι όπως εξελίχθηκε η χρονιά με τον κορονοϊό;

“Άγχος είχα ελάχιστο, δεν είμαι από αυτούς που αγχώνονται τρελά. Είχα ένα άγχος σε φυσιολογικό επίπεδο εκείνες τις ημέρες. Δεν είμαι από αυτούς που τρέμουν και μόνο που το σκέπτονται”. 

Ο λόγος που ο Άλκης δεν είχε μεγάλο άγχος είναι επειδή δεν είχε αφήσει κενά, “τα είχα σε καλό επίπεδο όλα, όχι μόνο στη Γ’ Λυκείου”. 

Βέβαια δεν ήταν πάντα ευχάριστο το διάβασμα όλη αυτή την περίοδο. Μας είπε συγκεκριμένα: “Σίγουρα όταν διαβάζεις με τις ώρες καθημερινά υπάρχουν φορές που κουράζεσαι. Υπάρχουν όμως και άλλες φορές που σου αρέσει, ιδιαίτερα όταν λύνεις κάτι ωραίο, όταν διαβάζεις ένα ωραίο κείμενο. Μπορώ να πω ότι το διάβασμα ήταν και κουραστικό αλλά και ωραίο”. 

-Είσαι από τους πρώτους στη χώρα, πως αισθάνεσαι γι’ αυτό;

“Σίγουρα αισθάνομαι ωραία που έκανα μια δουλειά η οποία απέδωσε. Αυτό!”. 

-Τι βοήθειες είχες στο διάβασμα;

“Οι γονείς μου ήταν οι δύο από τους τέσσερις καθηγητές μου. Η μητέρα μου ήταν στη φυσική, ο πατέρας μου στην έκθεση, η Μαρία Φράγκου στα μαθηματικά. Γενικά είχα τη βοήθεια που χρειαζόμουν, ρωτούσα ό,τι χρειαζόμουν και υπήρχε ανταπόκριση”. 


Ο Άλκης Κοτσιφάκης με την καθηγήτριά του στα μαθηματικά, στο φροντιστήριο, Μαρία Φράγκου

-Ασχολείσαι και με τη μουσική είπες. Τι παίζεις;

“Ηλεκτρική κιθάρα κυρίως. Έχουμε μια μπάντα, τους “View of the Blood Moon”. Κάνουμε κάποια live. Έχουμε παίξει στο Φεστιβάλ Δρόμου, στο Φεστιβάλ “Under the bridge”, κοντά στον Μελιγαλά, που θα παίξουμε και φέτος. Είμαστε στην μπάντα τρεις διαδοχικές γενιές, ο ένας δίνει ο άλλος σπουδάζει, βρίσκουμε όμως χρόνο ενδιάμεσα για τις πρόβες και τις συναυλίες”. 

-Το όνειρό σου ποιο είναι: 

“Από όλες αυτές τις κατευθύνσεις της Σχολής να βρω κάτι να με ευχαριστεί, να με τραβήξει πολύ και να το κάνω και επάγγελμα. Κάτι που να μην είναι εξοντωτικό. Θα ήθελα να έχω το επάγγελμά μου και ελεύθερο χρόνο να ασχολούμαι με τη μουσική ή οτιδήποτε άλλο”. 

-Υπάρχουν νέοι αλλά και μεγάλοι που λένε ότι είναι μάταιο να σπουδάσει κάποιος και να μείνει στην Ελλάδα πιστεύοντας ότι θα καταφέρει να δημιουργήσει κάτι σημαντικό. Εσύ τι λες;

“Όλοι ξέρουμε ότι είναι δύσκολα στην Ελλάδα αλλά ας κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Εγώ θα ήθελα να μείνω στην Ελλάδα, μου αρέσει εδώ. Δεν με τρελαίνει καθόλου να πάω στο εξωτερικό”. 

-Οι νέοι μπορείτε να αλλάξετε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα πράγματα στην Ελλάδα; 

“Το θέμα είναι τι γίνεται και από πάνω. Ο κόσμος πρέπει να ψηφίζει λίγο πιο υπεύθυνα”.

-Η οικογένειά σου πόσο ευχαριστήθηκε την επιτυχία σου;

“Το χαρήκαμε. Όμως οι δικοί μου κάπου εκεί με είχαν, κάτι τέτοιο περίμεναν. Ήταν ίσως πιο σίγουροι από μένα”. 

-Και τώρα, αυτό το καλοκαίρι πως είναι για σένα;

Χαλαρά! Με μουσική, με μπάνιο και σιγά σιγά να ψάξουμε για κανένα σπίτι!