Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020 21:43

Γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές μαζί με μια φωνή ζήτησαν την ασφαλή λειτουργία των σχολείων

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες άνοιξαν τα σχολεία, σε ό,τι αφορά την προστασία της υγείας των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους, είναι χειρότερες σε σχέση με αυτές που υπήρχαν όταν έκλεισαν, στο τέλος Ιούνη. Αυτό τόνισαν όλοι οι εκπρόσωποι και των γονέων και των εκπαιδευτικών, οι οποίοι μίλησαν το βράδυ στη συγκέντρωση για την εκπαίδευση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Η δράση ολοκληρώθηκε με πορεία μέχρι το υπό κατάληψη 4ο Λύκειο Καλαμάτας, ως συμπαράσταση των γονέων και των εκπαιδευτικών στους μαθητές που διεκδικούν καλύτερες συνθήκες στα σχολεία τους…

Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, την Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας και την Ένωση Γονέων του Δήμου Καλαμάτας, με μεγάλη συμμετοχή, σε σχέση με κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος. 

Πρώτος μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Δήμου Καλαμάτας, Γρηγόρης Οικονομόπουλος, ο οποίος τόνισε, όπως και οι υπόλοιποι ομιλητές, ότι τα σχολεία άνοιξαν με περισσότερους μαθητές στις αίθουσες απ’ ότι όταν έκλεισαν. Άνοιξαν επίσης με λιγότερες ώρες καθαριότητας εν μέσω πανδημίας που μάλιστα βρίσκεται σε έξαρση. Ακόμη ο κ. Οικονομόπουλος ανέφερε ότι τα σχολεία άνοιξαν χωρίς να αυξηθεί η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, ενώ οι δαπάνες για τα μέτρα υγιεινής και όχι έχουν αυξηθεί. 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων αλλά αντίθετα τα φορτώνει όλα στην ατομική ευθύνη των μαθητών και επιπλέον άφησε χώρο να αναπτυχθούν διάφορες επικίνδυνες θεωρίες ώστε να κρύψει πίσω από αυτές τις κυβερνητικές ευθύνες για τη μη λήψη μέτρων. 

Ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ, Βασίλης Γεωργιόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε ότι υπάρχει τρόπος ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στις σχολικές αίθουσες με πάνω από 20 και 25 μαθητές. Ζήτησε να δημιουργηθούν αίθουσες μαθημάτων σε υπάρχουσες αίθουσες στις δεν γίνονται μαθήματα. 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε ότι φέτος η κυβέρνηση εφηύρε μέχρι και τη λύση της πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών για τρεις μήνες! Υπογράμμισε ότι αυτή η απόφαση πρέπει να συναντήσει την έντονη αντίδραση όλων των φορέων της εκπαίδευσης, διαφορετικά οι κυβερνώντες, όπως σχολίασε, είναι ικανοί να προσλαμβάνουν αναπληρωτές ακόμη για μία μέρα! 

Στ.Μ.