Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020 17:13

Ο Αλέξης Χαρίτσης καλεί την υπουργό Παιδείας να προσλάβει επιτέλους εκπαιδευτικούς για να καλυφθούν τα κενά

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ 
Το πως η γραφειοκρατική αντίληψη της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας αφήνει τους μαθητές χωρίς δασκάλους και καθηγητές, ενώ έχει περάσει ήδη ένας μήνας από την έναρξη των μαθημάτων, περιγράφει ο βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Η ερώτηση επισημαίνει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Μεσσηνία από τα κενά εκπαιδευτικών…

Ειδικότερα ο Αλέξης Χαρίτσης σημειώνει στην ερώτησή του: “Oλοκληρώθηκε ήδη ένας μήνας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας του Covid-19 και οι διαφαινόμενες δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν από την αρχή συνεχίζουν να υφίστανται με κύριο χαρακτηριστικό-μεταξύ άλλων- τα κενά σε εκπαιδευτικούς και στην πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 

Το πρόβλημα λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις λόγω και των υπεράριθμων τμημάτων μαθητών που σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνουν τα 25 άτομα ανά τάξη, αλλά και για τα ολοήμερα σχολεία που επίσης λειτουργούν με πολυπληθή τμήματα μαθητών, χωρίς να έχει υπάρξει πρόνοια για την πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών. Το Υπουργείο Παιδείας δεν αξιοποίησε τον χρόνο που είχε μετά την άρση του lockdown, από τον Ιούνιο, να εφαρμόσει στρατηγική για την κάλυψη των διαφαινόμενων κενών, που θα υπήρχαν σε μόνιμο προσωπικό και λόγω των αδειών ειδικού σκοπού (covid) που δόθηκαν, με αποτέλεσμα πολλές σχολικές μονάδες μέχρι σήμερα να στερούνται δασκάλους και καθηγητές.

Ειδικότερα στον νομό Μεσσηνίας, σε ότι αφορά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση 9 σχολικές μονάδες στερούνται 11 δασκάλους (που είχαν τοποθετηθεί σε τμήματα)και 1 γυμναστή (με άδειες covid - λόγω ευπαθών ομάδων), ενώ στην δευτεροβάθμια υπάρχουν 19 κενά καθηγητών (με άδειες covid - λόγω ευπαθών ομάδων).

Οι εκπαιδευτικοί παρ όλο ότι απουσιάζουν από την αρχή της σχολικής χρονιάς, με άδεια λόγω ευπαθών ομάδων, δεν έχουν αναπληρωθεί ακόμη, εφ όσον μετά από μια απαράδεκτη γραφειοκρατική διαδικασία έκδοσης 3 υπηρεσιακών εγκυκλίων από πλευράς Υπουργείου, τους ζητούνται ισάριθμες φορές εκ νέου δικαιολογητικά, διαφορετικά κάθε φορά, για να προχωρήσουν στην αναπλήρωση.

Κατόπιν αυτών,

Επειδή προτεραιότητα του Υπουργείου δεν είναι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά η εύρυθμη εκπαιδευτική διαδικασία. 

Επειδή μετά και την παρέλευση ενός μήνα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τα κενά παραμένουν ακάλυπτα, με αποτέλεσμα σε πολλές σχολικές μονάδες οι τάξεις να μην έχουν εκπαιδευτικούς παρ όλο ότι έχει ολοκληρωθεί και η Γ΄ φάση των προσλήψεων.   

Επειδή η διαφαινόμενη από πλευράς Υπουργείου Παιδείας εισαγωγή νέων μορφών εργασιακών σχέσεων στην εκπαίδευση, με τον θεσμό του προσωρινού αναπληρωτή 3μηνης διάρκειας, θα δημιουργήσει εκτός του προβληματικού και ανεπαρκέστατου εκπαιδευτικού έργου, ανισότητα στα εργασιακά δικαιώματα μεταξύ μονίμων και αναπληρωτών.

Επειδή το Υπουργείο δεν εργάστηκε, όχι μόνο για να καλύψει έγκαιρα τα κενά λόγω εκτάκτων υγειονομικών συνθηκών,

αλλά και για να καλύψει έγκαιρα τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Ερωτάται η κα Υπουργός,

  • Με ποιόν τρόπο θα καλύψει άμεσα τις κενές θέσεις εκπαιδευτικών που παρουσιάζονται στις σχολικές μονάδες του νομού Μεσσηνίας, λόγω των αδειών ειδικού σκοπού (covid), που έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ολόκληρα τμήματα χωρίς εκπαιδευτικούς;”.