Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2021 01:36

Ένωση Γονέων Καλαμάτας: “Ντροπή τους για τα παιδιά που δεν πάνε σχολείο επειδή δεν μπορούν να μεταφερθούν”

φωτό αρχείου φωτό αρχείου

Αγανάκτηση και απογοήτευση από την Ένωση Γονέων του Δήμου Καλαμάτας για τους φορείς του κράτους που επί εφτά μήνες δεν έχουν βρει τη λύση ώστε δύο μαθητές να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους στο Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Καλαμάτας. Επί εφτά μήνες το υπουργείο και η Περιφέρεια δεν έχουν μεριμνήσει για τη μεταφορά των μαθητών αυτών στο σχολείο τους. Είναι αγανάκτηση και απογοήτευση που έρχεται να προστεθεί στα άλλα μεγάλα ζητήματα της λειτουργίας σχολικών τμημάτων ακόμη και με 27 μαθητές, της μη παροχής εξοπλισμού σε μαθητές που δεν τον διαθέτουν ώστε να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση, της μη κάλυψης των αναγκών καθαριότητας και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας κ.ά…

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Γονέων Δήμου Καλαμάτας τονίζει συγκεκριμένα: 

“Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. 

Το  κράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, 

καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, 

ανάλογα με τις ικανότητές τους”.

Το παραπάνω αναγράφεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 16 του Συντάγματος 

 

Τι από τα παραπάνω ισχύει για την περίπτωση δυο μαθητών του ειδικού γυμνασίου – λυκείου του δήμου Καλαμάτας, που εδώ και εφτά μήνες δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο τους αφού ακόμα δεν έχει εξασφαλιστεί η μεταφορά τους;.

Γιατί οι “άριστοι” των υπουργείων δεν εφαρμόζουν τις συνταγματικές τους υποχρεώσεις. Οι νόμοι τελικά εφαρμόζονται μόνο όταν οι μαθητές μας διεκδικούν τα αυτονόητα, οι εισαγγελείς και οι διευθυντές εκπαίδευσης (ανά την Ελλάδα) στέλνουν την αστυνομία μόνο όταν η νεολαία αγωνίζεται. Δεν θα έπρεπε τώρα που δυο μαθητές χάνουν την χρονιά τους (συν την επίδραση στην ψυχολογία τους) και πόσοι ακόμη μπορεί να υπάρχουν, να στείλουν την αστυνομία και τους εισαγγελείς στα γραφεία των “αρίστων”;

Ποια γραφειοκρατία, ποιο θεσμικό πλαίσιο είναι αυτό που μπλοκάρει την περιφερειακή αρχή, που στερεί το δικαίωμα στην μόρφωση; Φυσικά αυτοί και οι από πάνω τους τους, δεν μιλάνε για το δικαίωμα στην μόρφωση, αλλά για την ευκαιρία σαν να πρόκειται για τυχερό παιχνίδι, μιλάνε για άγονα δρομολόγια σαν να πρόκειται για μεταφορά εμπορευμάτων.

Δεν ήξεραν, έκαναν λάθος, φταίει το κακό κράτος (που τόσα χρόνια οι ίδιοι είναι), φταίνε οι κακοί υπάλληλοι (που τόσα χρόνια μόνο με την δική τους προσπάθεια στηρίζεται ό,τι έχει απομείνει). Κλασικές δικαιολογίες για να κρύψουν την αδιαφορία τους για το δημόσιο σχολείο.

Τι έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια οι περιφερειακές αρχές για να αλλάξουν αυτήν την κατάσταση; Πήγαν στα υπουργεία; Πίεσαν κάποιον υπουργό; Στείλαν έγραφα; Κατάγγειλαν τα υπουργεία και το θεσμικό πλαίσιο; Ζήτησαν την βοήθεια – συμπαράσταση εκπαιδευτικών – μαθητών – γονέων; Τίποτα δεν έκαναν (δεν αφορά βέβαια κάποια μεγάλη επένδυση), για δυο μαθητές πρόκειται από το Βλαχόπουλο και την Στενωσία, σιγά το πράγμα. 

Χρόνια τώρα και η Ένωση Γονέων σε τοπικό επίπεδο όσο και η ΑΣΓΜΕ σε κεντρικό επίπεδο έχουμε επισημάνει τις δυσκολίες στην μεταφορά των μαθητών που δημιουργούνται από τα νομοσχέδια που κατά καιρούς φέρνουν όλες οι κυβερνήσεις (μαθητές ξεκινάνε από τα άγρια ξημερώματα να πάνε στο σχολείο τους, φτάνουν απογεύματα στα σπίτια τους, περπατάνε χιλιόμετρα σε επικίνδυνος δρόμους για να επιβιβαστούν στα Μ.Μ.Μ., κ.α.), τους έχουμε επισημάνει τα δεκάδες εκατομμύρια που σπαταλούνται σε ιδιωτικά συμφέροντα και τους έχουμε ανάδειξει την αναγκαιότητα της δημιουργίας δημόσιου φορέα για την μεταφορά των μαθητών.

Ντροπή τους !!! για τα παιδιά που δεν πάνε σχολείο επειδή δεν μπορούν να μεταφερθούν.

Ντροπή τους !!! για το στοίβαγμα των μαθητών μας στα Μ.Μ.Μ και στα ταξί (εν μέσω πανδημίας).

Ντροπή τους !!! για το άνοιξε – κλείσε των σχολείων.

Ντροπή τους !!! για το γεγονός ότι υπάρχουν τμήματα και με 27 μαθητές.

Ντροπή τους !!! για τα laptop (της περιφέρειας) και τα tablet (του υπουργείου).

Ντροπή τους !!! για την κατάσταση της καθαριότητας στα σχολεία.

Καλούμε οποιαδήποτε οικογένεια αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα να έρχεται σε επικοινωνία με τους Συλλόγους Γονέων και την Ένωση Γονέων. Καμία οικογένεια να μην μένει μόνη της, έχει αποδειχθεί ότι μόνο όταν συντονιζόμαστε και δρούμε συλλογικά μπορούμε να καταφέρουμε πράγματα. 

Καλούμε εδώ και τώρα, από αύριο κιόλας, να βρεθεί λύση με οποιονδήποτε τρόπο και να μην αρχίσουν τις δικαιολογίες (το παιδί άργησε να εγγραφεί στο σχολείο, κ.α.). 

Υ.Γ. τώρα που το υπουργείο Παιδείας ξεκινάει τις διαδικασίες αξιολόγησης, καλό θα ήταν να έστελνε σε γονείς έντυπα που θα μας καλούσε εμάς να αξιολογήσουμε τις επιδόσεις του υπουργείου. Τα αποτελέσματα θα είχαν πολύ ενδιαφέρον. 

 

το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων”.