Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 17:53

Θυμός και αγανάκτηση για τον υποβιβασμό Δημοτικών Σχολείων - Μαθητές-γονείς έκλεισαν την Αριστομένους

ΦΩΝΑΖΑΝ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ “ΒΓΕΣ ΑΠ’ ΤΗΝ ΚΡΥΨΩΝΑ ΣΟΥ” 
Το θυμό και την αγανάκτησή τους εκδήλωσαν νωρίς το μεσημέρι γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και αυτοδιοικητικοί για την απόφαση της διευθύντριας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας να υποβαθμιστούν λειτουργικά σειρά δημοτικών σχολείων σε διάφορες περιοχές όπως στη Μερόπη, την Κορώνη, το Διαβολίτσι, το Δώριο, τη Χώρα, τον Κάμπο, ακόμα και στην Καλαμάτα. Οι γονείς θύμωσαν ακόμα περισσότερο όταν η διευθύντρια, επικαλούμενη φόρτο εργασίας, απάντησε ότι δεν μπορεί να κατέβει να μιλήσει μαζί τους έξω από το Διοικητήριο αλλά ήταν διατεθειμένη να συναντήσει αντιπροσωπεία τους στο γραφείο της. Αυτό προκάλεσε στη συνέχεια το συμβολικό κλείσιμο της Αριστομένους, όπου γονείς και μαθητές φώναζαν στη διευθύντρια “κατέβα κάτω” και “βγες απ’ την κρυψώνα σου”. Τελικά αντιπροσωπεία των διαμαρτυρόμενων ανέβηκε στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας για να μιλήσει με τη διευθύντρια Θεοφανεία Σιούτη, η οποία όμως επέμεινε στην απόφασή της για τον λειτουργικό υποβιβασμό των Δημοτικών Σχολείων….

Η κινητοποίηση των γονέων και μαθητών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διαμαρτυρίας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Εκεί ήταν και η δήμαρχος Οιχαλίας, Παναγιώτα Γεωργακοπούλου, η οποία ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και την διευθύντρια της πρωτοβάθμιας να επανεξετάσουν την απόφαση, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτεία δεν μπορεί να κρίνει με τους ίδιους όρους τα σχολεία της υπαίθρου με τα σχολεία στις μεγάλες πόλεις. Είπε η δήμαρχος ότι αυτό είναι άδικο και δημιουργεί και άλλα προβλήματα. 

Ο αντιδήμαρχος Πύλου-Νέστορος και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Δήμο του, Δημήτρης Γαϊτάνης, ζήτησε την άμεση ανάκληση της απόφασης. 

Το ίδιο και ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου, Θανάσης Πετράκος, που σχολίασε ότι είναι απαράδεκτο αντί να γίνουν προσλήψεις, ώστε κάθε τάξη να έχει τη δασκάλα ή το δάσκαλό της, να υποβαθμίζονται σχολικές μονάδες. 

Η γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Χριστίνα Λαδά, τόνισε ότι ο Σύλλογος είναι κάθετα και ριζικά αντίθετος στους υποβιβασμούς σχολείων, διότι, υπογράμμισε, αυτό στη συνέχεια οδηγεί στην κατάργηση σχολείων. Όπως συνέχισε, το κλείσιμο σχολείων στην περιφέρεια είναι μεγάλο πρόβλημα, γιατί σχολείο σημαίνει πολιτισμός. Χωρίς σχολεία και πολιτισμό λοιπόν, είπε η κ. Λαδά, φεύγουν και οι κάτοικοι από την περιφέρεια για τα αστικά κέντρα. 

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων σήμερα η γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών είπε ότι άνοιξαν με τον τρόπο που έκλεισαν, με πρωτόκολλα υποδεέστερα των αναγκών, παρότι πέρσι τα κρούσματα ήταν πολύ λιγότερα από φέτος. Η κ. Λαδά τόνισε ότι το αίτημα των εκπαιδευτικών είναι τμήματα με μέχρι 15 παιδιά, με περισσότερες σχολικές καθαρίστριες και με δωρεάν τεστ για όλους. Σχολίασε δε ότι είναι απαράδεκτο η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να κρατάει τμήματα σχολείων με 25 και 26 μαθητές. 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Δήμου Καλαμάτας, Γρηγόρης Οικονομόπουλος, τόνισε ότι η Ένωση είναι αλληλέγγυα στον αγώνα των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών προκειμένου να μην υποβιβαστούν σχολικές μονάδες. Τόνισε ότι το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα σήμερα ήταν τα δεκάδες παιδιά με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που συντονισμένα διεκδίκησαν να συνεχίσει το σχολείο τους τη λειτουργία του και να μπορέσουν να μείνουν στον τόπο τους. 

Εσφαλμένη χαρακτήρισε την απόφαση της διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ο πρόεδρος της Κοινότητας Μερόπης, από την οποία προήλθαν σήμερα οι περισσότεροι διαμαρτυρόμενοι, Γιώργος Μπίνιος. 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Κορώνης, Δημήτρης Κουλούρης, χαρακτήρισε την υποβάθμιση σχολικών μονάδων ως τελείως αντιπαιδαγωγική επιλογή. 

Στ.Μ.