Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019 12:44

Το μανιάτικο καλντερίμι 'Μηλέα-Γιάτρισσα' περπάτησαν οι πεζοπόροι του Ευκλή

Το μανιάτικο καλντερίμι από την Μηλέα έως την Παναγιά την Γιάτρισσα γνώρισαν και περπάτησαν την περασμένη Κυριακή (13/10) οι φυσιολάτρες του Συλλόγου Πεζοπόρων - Ορειβατών Καλαμάτας ''Ο Ευκλής''...

Με οδηγό τον φίλο του Συλλόγου από την Καρδαμύλη, Σταύρο Ασημάκο, οι 70 πεζοπόροι ανέβηκαν το καλντερίμι, το οποίο, όπως αναφέρει ο Σύλλογος, «δυστυχώς ήταν κατεστραμμένο, αλλά τη μαστοριά των πετροκτιστάδων, μπορούσαν να την δουν σε πολλά σημεία…».

Παραθέτοντας στοιχεία για τη Μονή, ο Σύλλογος σημειώνει:
«Η Μονή της Παναγίας της Γιάτρισσας είναι κτισμένη στην κορυφογραμμή του Ταϋγέτου, σε υψόμετρο 1000 μ., κοντά στο δάσος της Βασιλικής του Ταϋγέτου, είναι αφιερωμένη στη Γένεση της Παναγίας, από την ομώνυμη εικόνα που υπάρχει στη Μονή, που γιορτάζεται στις 8 Σεπτεμβρίου.
Η Μονή έχει ανεγερθεί στη θέση των ερειπίων αρχαίου ναού της Αθηνάς Γιατρίσσης και ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει δομικά στοιχεία από τον αρχαίο ναό, ενσωματωμένα στο εσωτερικό της. Η μετατροπή του ναού σε χριστιανικό έγινε το 382 μ.Χ».

Η πεζοπόρος, Ιουλία Πετροπουλέα, καταγόμενη από την Μάνη περιγράφει: «Η σημερινή πεζοπορία μας ξεκίνησε από την πλατεία της Μηλιάς, εκεί στην υπέροχη εκκλησία του χωρίου, που για πρώτη φορά έμπαινα μέσα..περίεργο ο Τόπος μου και ακόμα τον ανακαλύπτω!
Εβδομήντα πεζοπόροι, έτοιμοι να απολαύσουμε την Μανιάτικη Γη,  πήραμε το μονοπάτι που οδηγεί στην Παναγιά την Γιάτρισσα. Δεν ήταν μια απλή πεζοπορία, ήταν μια γνωριμία με τον Τόπο μου!
Δεν με ένοιαζε εάν ήμουν πρώτη ή τελευταία, ήθελα, να δω και να αποτυπώσω καθετί γύρω μου, δεν υπήρχε χρόνος, υπήρχε μαγεία, ομορφιά, πλούτος, κάθε βήμα και μια εικόνα και μια μικρή έκπληξη της Φύσης.
Ένα ευχαριστώ της σε όλους μας, πόσο γενναιόδωρη! Γαλήνη μέσα σου, εκεί την νιώθεις ατόφια, με αρμονία όλα γύρω σου, τοποθετημένα σωστά, καθετί έχει τον ρόλο του! Οξυγόνο παντού, καθαρότητα και διαφάνεια, όλα είναι αυτά που φαίνονται!
Όταν έφτασα στο Μοναστήρι, το μόνο που είπα "Παναγιά μου, χίλια ευχαριστώ, γιατί απλά είμαι καλά και μπορώ μέσα μου, να νιώθω ευγνώμων!!" 
Υγεία σε όλους και Αγάπη παντού. Η Φύση ξέρει!!».

Εκ μέρους όλων των ορειβατών-πεζοπόρων, «η πρόεδρος του Ευκλή, Ελένη Οικονομοπούλου, ευχαρίστησε θερμά τον Σταύρο Ασημάκο, που είχε δεχτεί την πρότασή της, να είναι ο οδηγός τους, καθώς και τον έφορο πεζοπορίας του συλλόγου, Δημήτριο Τσεκουρά, που συνόδεψε τους τελευταίους πεζοπόρους, να βγουν με ασφάλεια από το καλντερίμι», επισημαίνεται από τον Ευκλή.