Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2020 21:47

Νέοι, Νέδα, Ψάρι, χαρά και τρέλα…

Ήταν παραμονή του Δεκαπενταύγουστου όταν η νεολαία του Ψαρίου, του χωριού με τον ανεξερεύνητο ακόμη σε μεγάλο βαθμό αρχαιολογικό πλούτο, έφυγε νωρίς από το σπίτι με προορισμό τη μαγευτική Νέδα. Όχι, οι νέοι του Ψαρίου Τριφυλίας δεν διαφέρουν σε κάτι από τους υπόλοιπους. Κοιμούνται και αυτοί αργά τη νύχτα, αφού πρώτα κάνουν τις βόλτες τους στην πλατεία, στο σχολείο, στην κοινότητα ή μπορεί να πάνε τσάρκα στο Δώριο ή το Κοπανάκι. Όμως εκείνη την ημέρα δεν υπήρχε περίπτωση να μη σηκωθούν από νωρίς. Φίλοι τους που έχουν πάει στη Νέδα τους είχαν πείσει ότι θα περάσουν υπέροχα…

“Υπαίτιος” γι’ αυτό είναι ο Διονύσης Αθανασόπουλος, δεν είναι νέος στην ηλικία αλλά είναι στο πνεύμα, την καρδιά και τη δύναμη. Ο Διονύσης λοιπόν αγαπάει με πάθος τη Νέδα και αυτό καταφέρνει να το μεταδώσει και στους νέους του χωριού είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι είτε καταγόμενοι από το Ψάρι.

Ο Διονύσης λοιπόν και 24 νέοι του Ψαρίου εξερεύνησαν τη Νέδα και πλέον αυτό το μαγευτικό φυσικό μνημείο βρήκε νέους λάτρεις που για πολλά χρόνια θα νοιάζονται για το ποτάμι και θα δρουν για την προστασία του. 

Το ξεκίνημα της εξερεύνησης έγινε από το αρχιτεκτονικό μνημείο που όμως κινδυνεύει, το Μαυροματέικο πετρογέφυρο, κάτω από το χωριό Κούβελα. Τα παιδιά κολύμπησαν στις λίμνες της Νέδας, έκαναν βουτιές από τους βράχους, δοκίμασαν το απολαυστικό υδρομασάζ κάτω από τα βράχια όπου το νερό χύνεται με πίεση, περπάτησαν, σκαρφάλωσαν, έκαναν τις τρέλες τους. 

Και επειδή πρόκειται για νέους, δεν άργησαν και πολύ να φτάσουν στον τερματισμό, που ήταν οι καταρράκτες κάτω από τα Πλατάνια. 

Όλα πήγαν καλά και πλέον οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, περιμένουν να ξαναβρεθούν στα νερά της Νέδας το επόμενο καλοκαίρι. 

Είναι ωραίο αυτό που έγινε, όλοι σχεδόν οι νέοι ενός χωριού μια παρέα μπήκαν στο ποτάμι, γνωρίστηκαν καλύτερα και αυτό θα βοηθήσει ώστε αύριο να μπορούν να συνεννοηθούν καλύτερα για τα θέματα του χωριού τους αλλά και να δρουν για το καλό της Νέδας, που δυστυχώς αντιμετωπίζει προβλήματα και κινδύνους και στα γεφύρια της και με τα πλατάνια που πεθαίνουν και με αυθαίρετες παρεμβάσεις και με τη μεγάλη επισκεψιμότητα, ιδιαίτερα από άτομα που δεν σέβονται τη φύση. 

Και του χρόνου παιδιά!

Στ.Μ.