Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018 14:38

Απλήρωτοι εργαζόμενοι από το “Πανελλήνιον” στην Επιθεώρηση Εργασίας

Απλήρωτοι εργαζόμενοι από το “Πανελλήνιον” στην Επιθεώρηση Εργασίας

“ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ 17 ΩΡΕΣ ΤΗ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΘΕΙ” 
Είναι απλήρωτοι, ο εργοδότης τους δεν τους δίνει τη σύμβαση εργασίας τους ώστε να ξέρουν τι έχουν να πάρουν, ενώ δέχονται και απειλές ότι θα απολυθούν εάν αντιδράσουν. Είναι εργαζόμενοι στο “Πανελλήνιον”, στο λιμάνι της Καλαμάτας, που ξεκίνησε τη λειτουργία του στις αρχές Αυγούστου. Οι εργαζόμενοι, πλαισιωμένοι από τα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας και της γραμματείας του ΠΑΜΕ, Παναγιώτη Κουφαλάκο και Βαγγέλη Λαμπρόπουλο, επισκέφθηκαν το πρωί την Επιθεώρηση Εργασίας στην Καλαμάτα, προκειμένου να παρέμβει και εκείνη στον εργοδότη για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Όμως, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΠΑΜΕ, η Επιθεώρηση Εργασίας δεν ανταποκρίθηκε, άμεσα τουλάχιστον…

“Έχουμε δουλέψει όλο τον Αύγουστο υπερωρίες χωρίς ρεπό. Υπήρχαν μέρες που δουλέψαμε 17 ώρες. Αυτή είναι η ανάπτυξη που θέλουν, ανάπτυξη όχι για εμάς, γιατί εμείς δουλεύαμε 200 ώρες -300 ώρες άλλοι- και είμαστε ακόμη απλήρωτοι με 300-350 ευρώ από τον Αύγουστο ο καθένας. Διεκδικούμε το αυτονότητο, να πληρωθούμε γιατί πρέπει να ζήσουμε την οικογένειά μας, έχουμε υποχρεώσεις. Να πληρωθούμε και να εφαρμόσει ο εργοδότης την κλαδική σύμβαση που ήδη υπάρχει” τόνισε η εργαζόμενη Γιώτα Καλογεροπούλου. Σημειώνεται ότι το “Πανελλήνιον” λειτουργεί ως ρεστοράν, καφέ μπαρ και διαθέτει και πολυτελή δωμάτια διακοπών.

Η απλήρωτη εργαζόμενη πρόσθεσε ότι ο εργοδότης “ενώ ζητήσαμε επίμονα τις συμβάσεις μας, δεν μας τις έχει δώσει για να δούμε με τι καθεστώς θα πληρωθούμε. Μας τάζει ότι από μέρα σε μέρα θα βγουν και τα υπόλοιπα, γιατί εμείς θέλουμε να πληρωθούμε βάσει της κλαδικής σύμβασης για τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια. Και επίσης να ξέρουμε και πότε θα πάρουμε τα χρήματα μας”.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Κουφαλάκος σημείωσε ότι στηρίζει με τον Βαγγέλη Λαμπρόπουλο τους εργαζόμενους και την παρέμβαση του Συνδικάτου Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό Μεσσηνίας, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι “είναι απλήρωτοι και μάλιστα χωρίς να τους δώσουν τη σύμβαση εργασίας για να μη ξέρουν τι πληρώνονται. Και όταν απαιτήσανε να πληρωθούν τους απείλησαν κιόλας ότι όποιος γουστάρει και όποιος δεν γουστάρει θα τον απολύσουν”.

Οπως πρόσθεσε όμως ο εκπρόσωπος της γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, “ήρθαμε σήμερα εδώ στην Επιθεώρηση Εργασίας και αντιμετωπίσαμε τοίχο… Μας είπαν κάντε τα τυπικά και θα καλέσουμε τον εργοδότη. Εμείς απαιτήσαμε, εφόσον κάναμε επίσημη καταγγελία, να κάνουν τώρα παρέμβαση στον εργοδότη και να προχωρήσει άμεσα στην πληρωμή των εργαζομένων, σύμφωνα με τη συλλογική σύμβαση εργασίας του επισιτισμού-τουρισμού που υπάρχει και μάλιστα υπογράφτηκε πρόσφατα. Και να τους τη δώσει τη σύμβαση στα χέρια τους για να ξέρουν τι πληρώνονται”.

Ωστόσο, συνέχισε ο Παναγιώτης Κουφαλάκος, η Επιθεώρηση Εργασίας στην Καλαμάτα τους έδωσε έναν τηλεφωνικό αριθμό για να επικοινωνήσουν και να εκθέσουν το ζήτημα που υπάρχει. Όπως σχολίασε, τους είπε “πάρτε το 15512 και κάντε τις καταγγελίες σας... Αφού έχουν το 15512 να το κλείσουν το γραφείο και να γράψουν κάτω στην είσοδο να μην ανεβαίνουμε πάνω… Εμείς θεωρούμε ότι είναι σκόπιμο αυτό, είναι γραμμή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, είναι ξεκάθαρο, η οποία κατά τα άλλα θέλει να λέει ότι εξασφαλίζει τους εργαζόμενους. Άμα θέλουν να έχουν Υπηρεσίες και να είναι υπέρ των εργαζομένων  να στελεχώσουν τις υπηρεσίες. Δεν μπορεί να έρχεσαι εδώ και για τρεις νομούς να είναι τρία άτομα συν μία που λείπει γιατί έχει γεννήσει. Αν είναι δυνατόν τρία άτομα… Απαιτούμε από την κυβέρνηση να στελεχώσει τις Υπηρεσίες και όταν έρχονται οι εργαζόμενοι εδώ να είναι με τους εργαζόμενους και όχι με τους εργοδότες, αλλιώς να γράψουν έξω όχι Επιθεώρηση Εργασίας αλλά Επιθεώρηση Εργοδοτών”.

Πάντως, ανέφερε ακολούθως ο Παναγιώτης Κουφαλάκος, “με τα χίλια ζόρια” η υπάλληλος της Επιθεώρησης Εργασίας πήρε τηλέφωνο μια προϊστάμενή της, η οποία “πήρε τον επιχειρηματία, που άρχισε να λέει δήθεν δικαιολογίες ότι δεν έχουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων, ενώ τους έχουν κ.λπ Και τον κάλεσε αύριο να έρθει εδώ με το λογιστή του για να δει τι ακριβώς χρωστάει και να δουν τα παιδιά αν καλύπτονται αλλιώς να προχωρήσουν στις επόμενες ενέργειες. Εκείνο που μένει είναι ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να σηκώσουν το κεφάλι”.

Στ.Μ.