Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019 11:22

Συνδικάτο Υπαλλήλων: Ελέγχους στη Λευκή Νύχτα κατά προτεραιότητα στα πολυκαταστήματα

“ΟΧΙ ΤΣΑΜΠΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ” 
Τη διαβεβαίωση ότι η Επιθεώρηση Εργασίας θα προβεί στα απαραίτητα μέτρα, έδωσε η Υπηρεσία στον πρόεδρο του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα, Βαγγέλη Λαμπρόπουλο, όπως ανέφερε ο ίδιος, όταν την επισκέφθηκε και ζήτησε τη διενέργεια ελέγχων για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας κατά τη Λευκή Νύχτα της Καλαμάτας στις 31 Αυγούστου-1 Σεπτέμβρη. Στη συνέχεια, σε δηλώσεις του, ο Βαγγέλης Λαμπρόπουλος ανέφερε ότι στο Συνδικάτο έχουν γίνει καταγγελίες από εργαζόμενους σε αλυσίδες καταστημάτων πολυεθνικών εταιριών, ότι τους έχει ζητηθεί να εργαστούν υπερωρίες μέχρι τα ξημερώματα, γι’ αυτό και τόνισε ότι οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας θα πρέπει να γίνουν κατά προτεραιότητα στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις…

Ο κ. Λαμπρόπουλος τόνισε ότι το αίτημα που κατέθεσε στην Επιθεώρηση Εργασίας είναι να ελέγξει αν τηρούνται τα ωράρια και οι συμβάσεις εργασίας και αν έχει εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης του εργαζόμενου ανάμεσα στις βάρδιές του, που είναι το 12ωρο. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου σχολίασε ότι υπάρχει περίπτωση το Σάββατο εργαζόμενοι να δουλέψουν από τις οχτώ το πρωί μέχρι τουλάχιστον τις τέσσερις τα ξημερώματα του Σαββάτου, ώρα που έχει επεκταθεί το ωράριο για την εκδήλωση της Λευκής Νύχτας. 

Επίσης ο πρόεδρος του Συνδικάτου εξέφρασε την άποψη ότι ο μικρός έμπορος δεν έχει να κερδίσει τίποτα από τέτοιες εκδηλώσεις, ενώ τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στο εμπόριο δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τη Λευκή Νύχτα αλλά και άλλες έγχρωμες νύχτες, εκπτωτικές βραδιές, τις black friday κ.λπ. 

Άλλα αιτήματα που έβαλε ο Βαγγέλης Λαμπρόπουλος είναι:

  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων  ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου. 8ωρο 5ημερο 40ωρο!
  • Άμεση κατάργηση του νόμου για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Κατοχύρωση της υποχρεωτικής Κυριακάτικης αργίας χωρίς καμία εξαίρεση με νόμο από την κυβέρνηση.

Στ.Μ.