Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019 20:12

Πράττης-Μήτση: Συνάδελφοι να αντισταθούμε, αύριο στην απεργιακή συγκέντρωση της Καλαμάτας

ΔΕΚΑ ΠΡΩΙ ΠΛΑΤΕΙΑ 23 ΜΑΡΤΗ 
Κάλεσμα αντίστασης στο λεγόμενο αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που έρχεται να φέρει νέο και ακόμη βαρύτερο πλήγμα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα, έκαναν το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, ο Δημήτρης Πράττης, από το Σύλλογο Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας και η Μαρία Μήτση, από τη συνδικαλιστική παράταξη του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων. Κάλεσαν τον κόσμο να λάβει μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση, αύριο, Τρίτη 24 Σεπτέμβρη, στις 10 το πρωί, στην πλατεία 23 Μάρτη στην Καλαμάτα…

Σας καλούμε όχι μόνο να απεργήσετε αλλά και συμμετέχετε στις απεργιακές συγκεντρώσεις, ζήτησε ο Δημήτρης Πράττης, καλώντας επίσης τους εργαζόμενους “να δείξετε ότι δεν ανέχεστε νέα σε βάρος σας μέτρα, να κόψουμε τη φόρα που πήρε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων”. 

Παρατήρησε ακόμη ο κ. Πράττης: “Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, το 1789 θεμελιώθηκαν τα πρώτα ανθρώπινα δικαιώματα με τη Γαλλική Επανάσταση. Στη συνέχεια όλες οι γενιές έδιναν στις επόμενες κατακτήσεις. Είμαστε η μοναδική γενιά που στην επόμενη δεν θα δώσουμε τίποτα. Οι προηγούμενες γενιές κέρδισαν το οχτάωρο, κέρδισαν εργασιακές σχέσεις με αγώνες. Και όλα αυτά κατεδαφίζονται μέσα σε δύο χρόνια, με τη συμβολή βέβαια και της προηγούμενης κυβέρνησης. Καλούμε λοιπόν τον κόσμο της εργασίας να αντισταθεί σε αυτή την αντεργατική πολιτική”. 

Ο κ. Πράττης αναφέρθηκε στα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων που φέρνει το λεγόμενο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, ενώ σημείωσε επίσης: “Στο χώρο μας, στο υπουργείο Οικονομικών, στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προωθούνται ατομικά συμβόλαια συναδέλφων και διοίκησης, όπου θα καθορίζουν την αποδοτικότητα και η αποδοτικότητα θα συνδέεται με το μισθολόγιο. Αυτό δείχνει ότι το πολυνομοσχέδιο δεν αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Ο αγώνας πρέπει να είναι ενωτικός, με ενωμένους τους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα απέναντι σε αυτόν τον κανιβαλισμό”. 

ΜΑΡΙΑ ΜΗΤΣΗ

Από την πλευρά της η Μαρία Μήτση, ως εκπρόσωπος της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Εργαζομένων, κατήγγειλε το αντεργατικό πολυνομοσχέδιο, όπως το χαρακτήρισε, σημειώνοντας ότι το ετοίμασε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την καθοδήγηση του ΣΕΒ. 

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε για το τι φέρνει αυτό το πολυνομοσχέδιο: 

“Μετά την υποβάθμιση – διάλυση της Επιθεώρησης, καταργούν τώρα 1.τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την υποχρεωτικότητα της εφαρμογής τους από όλους τους εργοδότες χωρίς εξαίρεση, 

2.απαγορεύουν στους εργαζόμενους να προσφεύγουν στη Διαιτησία του ΟΜΕΔ, 3.θεσμοθετούν το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων παρεμποδίζοντας το απεργιακό δικαίωμα και την εσωτερική λειτουργία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος,

4.καταργούν ολοκληρωτικά την αργία της Κυριακής στα καταστήματα και προχωρούν σε ένα σωρό ακόμα αντεργατικές ρυθμίσεις. 

5.Τέλος εξαγγέλλουν την πλήρη εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος ξεκινώντας από την επικουρική σύνταξη και προσφέροντας τα αποθεματικά της ως αντικείμενο κερδοσκοπίας στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες”.

Η κ. Μήτση σημείωσε ότι “το συνδικαλιστικό κίνημα όφειλε να αντιπαλέψει τα αντεργατικά αυτά μέτρα, όμως βρίσκεται σε βαθιά κρίση κυρίως με ευθύνη των συμβιβασμένων ηγεσιών του. Η αντιμετώπιση όμως των όσων έπονται για τους εργαζόμενους απαιτεί ένα συνδικαλιστικό κίνημα μαζικό, ενωτικό, απαλλαγμένο από κομματικές σκοπιμότητες και με καλύτερη οργάνωση στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανά του.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσαμε ως Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων, ομόφωνα, να συμμετάσχουμε στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση που έχουν εξαγγείλει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας ΕΚΑ, Πειραιά και άλλα Εργατικά κέντρα, Ομοσπονδίες ΟΙΥΕ, σωματεία κλπ., και πανελλαδικά η ΑΔΕΔΥ την Τρίτη

24/9/2019. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά σε όλες τις κινητοποιήσεις, προκειμένου να αποτρέψουμε την ψήφιση του αντεργατικού πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης.

Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στην Καλαμάτα στην πλατεία 23ης Μαρτίου 10’’00 π.μ.”.

Στ.Μ.