Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 19:59

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων για τις απολύσεις στο Elite και τις άλλες εξελίξεις

ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΕΕΣ 
Μετά την παρέμβαση του Συνδικάτου εργαζομένων στον Τουρισμό και Επισιτισμό, δημόσια παρέμβαση είχαμε και από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεσσηνίας για τις εξελίξεις στο ξενοδοχείο της Καλαμάτας “Elite”. Το Σωματείο ανακοίνωσε ότι προκάλεσε συνάντηση με τη διοίκηση της επιχειρήσης, ότι έχουν γίνει απολύσεις και δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες, σε μια προσπάθεια να συνεχιστεί η λειτουργία του ξενοδοχείου όλο το χρόνο…

Ειδικότερα το Σωματείο στην ανακοίνωσή του, με τίτλο “Σχετικά με τις εξελίξεις στο Elite City Resort - Είναι ο ξενοδοχοϋπάλληλος η «ψυχή κι η καρδιά» ενός ξενοδοχείου;”, σημειώνει τα εξής: 

“Σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Μεσσηνίας, με έκδηλη αγωνία - εδώ κι αρκετό καιρό - παρακολουθεί από κοντά τα τεκταινόμενα στο ξενοδοχείο ELITE CITY RESORT της Καλαμάτας.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, στέκεται δίπλα στους συναδέλφους, προσπαθώντας να προασπίσει τα δικαιώματά τους, κρατώντας ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, τόσο με το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, όσο και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία του κλάδου μας (Π.Ο.Ε.Ε.Τ).

Με πρωτοβουλία μας, ζητήθηκε και τελικά επιτεύχθηκε συνάντηση με την ιδιοκτησία - διοίκηση του ξενοδοχείου, παρουσία του συνόλου των εργαζομένων του ξενοδοχείου αλλά και του Δ.Σ. του Σωματείου όπου και έγινε ενημέρωση για την πορεία της επιχείρησης.

Στην ενημέρωση αυτή, ειπώθηκε από την πλευρά της εργοδοσίας, ότι ουσιαστικά δεν υπάρχουν δραστικές αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας του ξενοδοχείου, παρά μόνο «διαρθρωτικής» φύσεως μεταβολές, στις οποίες όμως περιλαμβάνεται η μείωση προσωπικού (απολύσεις), ο ορισμός νέου διευθυντή κλπ., με στόχο πάντοτε – όπως ειπώθηκε - να διασφαλισθεί η 12μηνη λειτουργία του ξενοδοχείου.

Στα πλαίσια της παραπάνω συνάντησης, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική δέσμευση από την ιδιοκτησία, ούτε για την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων, κατ’ ελάχιστον σε εποχιακή βάση τη νέα σαιζόν, ούτε ότι δεν θα ακολουθήσουν άλλες απολύσεις στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Το σωματείο ζητά και διεκδικεί από την επιχείρηση:

-την πλήρη κι άμεση αποζημίωση των απολυθέντων συναδέλφων, με βάση πάντοτε την εργατική νομοθεσία και τα κεκτημένα δικαιώματα τους (ΣΣΕ, επιδόματα κλπ)

-τη διασφάλιση ότι θα τηρηθούν πλήρως οι ισχύοντες εργασιακές διατάξεις και νόμοι (ΣΣΕ, κ.α), για το σύνολο των παραμενόντων συναδέλφων και των μελλοντικών προσληφθέντων.

-την πλήρη κι ουσιαστική δέσμευση της διοίκησης για την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων σε εποχιακή έστω βάση

Ας σκεφτούμε όλοι μας…

Πως μπορεί να χαμογελά ο ξενοδοχοϋπάλληλος, βιώνοντας τέτοιες δραστικές μεταβολές στον εργασιακό του βίο;

Πως μπορεί να αποτελεί την «ψυχή και την καρδιά» ενός ξενοδοχείου;”.