Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2020 00:24

Οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ δεν πρέπει να μείνουν μόνοι τους στον αγώνα που κάνουν

Οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ δεν πρέπει να μείνουν μόνοι τους στον αγώνα που κάνουν

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  
Σε πολυήμερη απεργία βρίσκονται οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ και της COSMOTE, μια κινητοποίηση που έχει “θαφτεί” κυριολεκτικά από τα συστημικά ΜΜΕ.
Συγκεκριμένα η ΟΜΕ-ΟΤΕ και οι εργαζόμενοι απεργούν από τις 21/12/2019 μέχρι τις 12/01/2020 και αφού εξάντλησαν κάθε μέσο διαλόγου με την Διοίκηση του Ομίλου. Προηγήθηκαν δύο συναντήσεις των συνδικάτων με τους εκπροσώπους της εταιρίας οι οποίες δεν κατέληξαν πουθενά. Ακολούθως η Διοίκηση του ΟΤΕ απουσίασε από κάθε κάλεσμα σε διάλογο είτε μέσω του Οργανισμού Διαιτησίας, είτε μέσω τριμερούς συνάντησης του Υπ. Εργασίας...

Ο όμιλος ΟΤΕ και η COSMOTE (κάποτε κρατικές, τώρα Deutsche Telekom…) συμπεριλαμβάνονται στην πεντάδα των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της Ελλάδας με ενοποιημένα έσοδα το πρώτο εννεάμηνο του 2019 ύψους 2,87 δισ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη ύψους 1,02 δισ. ευρώ.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Τριετή ΣΣΕ με ισχύ και στις θυγατρικές του Ομίλου, διασφάλιση από καταχρηστικές απολύσεις και απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους, ουσιαστικές αυξήσεις για όλους και εξίσωση προς τα πάνω των νεοπροσληφθέντων.

Η πλευρά της Διοίκησης “ προτείνει”: μονοετή ΣΣΕ, απολύσεις εργαζομένων στη φύλαξη, διατήρηση των περικοπών και 3% αύξηση στους νεοπροσληφθέντες!

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ και οι εργαζόμενοι αντιδρούν γιατί και οι τρεις τελευταίες ΣΣΕ προέβλεπαν μείωση μισθών, με αντάλλαγμα να μη γίνουν απολύσεις. Και έρχεται τώρα η εταιρία με τεράστια κέρδη, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και στα μερίσματα, θα τα κάνει μεγαλύτερα, να ζητάει απολύσεις εργαζομένων, συνέχιση των περικοπών και εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων.

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ καταγγέλλει ότι οι ομαδικές απολύσεις, που θέλει να ξεκινήσει ο ΟΤΕ δεν θα αφήσουν κανέναν εργαζόμενο, οποιασδήποτε ειδικότητας ανεπηρέαστο, ενώ θα εντείνουν το κλίμα εντατικοποίησης , τρομοκρατίας και αυταρχισμού.

Επίσης υπενθυμίζουν ότι η παραγωγικότητα των εργαζομένων στον ΟΤΕ αυξήθηκε μεταξύ 2012 και 2018 κατά 55%. Ωστόσο αυτή η αύξηση της παραγωγικότητας δεν μετουσιώθηκε σε αύξηση μισθών. Μεταξύ 2012 και 2019 το συνολικό μισθολογικό κόστος, στο οποίο περιλαμβάνονται οι αποδοχές και τα επιδόματα του προσωπικού, τα κόστη σχετιζόμενα με το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης και οι πόροι για το λογαριασμό νεότητας, μειώθηκαν κατά 55%.

Και τονίζουν ότι 5.500 εργαζόμενοι (οι περισσότεροι αυξημένων προσόντων) αμείβονται όσο 120 διοικητικά στελέχη, καταδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο ότι όλοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι ενδιαφέρονται για τα κέρδη των μετόχων τους και των golden boys και όχι για τους εργαζόμενους και το κοινωνικό σύνολο.

Η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργιακή κινητοποίηση είναι εντυπωσιακή, με μεγάλη συμμετοχή, με απεργιακές φρουρές και ενημέρωση των καταναλωτών και μαζικές συγκεντρώσεις και στο Διοικητικό Μέγαρο και στο Υπ. Εργασίας. Δεκάδες συνδικάτα, εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες έχουν εκφράσει με ανακοινώσεις και ψηφίσματα την συμπαράσταση στην πολυήμερη κινητοποίηση.

Η διοίκηση του ΟΤΕ, χαρακτηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις με εξώδικο της στις 17-12-19, «παράνομες και καταχρηστικές», συμπεριφέρεται με αυταρχισμό, προσπαθεί να δυσφημίσει τον αγώνα των εργαζομένων και όχι μόνο αυτά, αλλά και με μια κίνηση αλαζονείας, αναλγησίας και αμοραλισμού προχώρησε σε 6 απολύσεις εργαζομένων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΜΕ-ΟΤΕ “Για πρώτη φορά στην ιστορία του ΟΤΕ η Διοίκηση έβαψε τα χέρια της με αίμα προβαίνοντας σε ομαδικές απολύσεις έξι εργαζομένων, επιβεβαιώνοντας πως όλη η εθελουσία ήταν μια συγκεκαλυμμένη ομαδική απόλυση. Έγραψε η Διοίκηση αυτή την πιο μελανή σελίδα στην ιστορία του Οργανισμού μέχρι σήμερα. Ντροπή! Δεν δίστασαν ακόμη να παραβιάσουν και τον συνδικαλιστικό νόμο απολύοντας μέλος ΔΣ.”

Αντιστεκόμαστε και απαιτούμε να σταματήσουν οι συλλήψεις των απεργών από την  κυβέρνηση που παρουσιαζει δείγματα καθεστώτος στη Θεσσαλονίκη με την αστεία καταγγελία για διατάραξη κοινής ησυχίας   

Οι ενέργειες αυτές δείχνουν τα αδιέξοδα του καπιταλισμού και ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας  δεν πρόκειται να φέρουν από μόνες τους καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Οι εργαζόμενοι και η ΟΜΕ-ΟΤΕ απάντησαν άμεσα με νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας και μεγαλύτερη. Ο ΟΤΕ και η COSMOTE (όπως και οι άλλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας) χτίστηκαν με τα χρήματα της εργατικής τάξης και τον ιδρώτα και το αίμα πολλές φορές των εργαζομένων, για να προσφέρουν φτηνά υπηρεσίες που αποτελούν δημόσια αγαθά, όπως οι τηλεπικοινωνίες και όχι να γίνονται πεδίο αισχρής κερδοσκοπίας για τους λίγους.

Μόνο ο μαζικός, ταξικός αγώνας με συμπαράσταση και αλληλεγγύη απ’ όλη της εργατική τάξη μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους του ομίλου ΟΤΕ, να ανακληθούν οι απολύσεις και να υπογραφεί αξιοπρεπής ΣΣΕ. Δεν πρέπει να αφήσουμε να συνεχιστούν οι απολύσεις εργαζομένων ειδικά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις (και τράπεζες), με ή χωρίς πακέτα “εθελούσιων εξόδων”.

Οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ δεν πρέπει να μείνουν μόνοι τους στον αγώνα που κάνουν. Χρειάζεται να ενεργοποιηθούν τα συνδικάτα, τα εργατικά κέντρα και οι ομοσπονδίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και να προκηρυχτεί άμεσα απεργία συμπαράστασης!

Απαιτούμε από τη ΓΣΕΕ προκύρηξη απεργίας συμπαράστασης στις 13 Ιανουαρίου ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η  διαδικασία της τριμερούς επιτροπής μεταξύ του υπουργείου, εκπροσώπων των συνδικάτων (ΟΜΕ ΟΤΕ) και της διοίκησης του ΟΤΕ

Η Διοίκηση και οι μέτοχοι του ΟΤΕ, καθώς και η κυβέρνηση και τα μνημονιακά κόμματα και τα συστημικά ΜΜΕ που τους στηρίζουν πρέπει να μας βρουν όλες και όλους απέναντι τους!

– Να ανακληθούν οι απολύσεις στον όμιλο ΟΤΕ – Αυξήσεις στους μισθούς – Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας – ΣΣΕ – Τηλεπικοινωνίες δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα στα χέρια των λίγων.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ/ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ ΤΟΥ ΟΤΕ

 

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Παράταξη μέλος της διοίκησης του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ που αποτελείται από τα παρακάτω σωματεία

 

1.ΠΑΜΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

2.ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΩΝ  ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ              

3.ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΓΡΑΦΩΝ ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ