Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020 22:55

“Καμπάνα κινδύνου” από το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ, απροστάτευτοι εργαζόμενοι απέναντι στον κορονοϊό

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΒΒΑΤΑΣ 
Με καθυστέρηση και με ελλείψεις λαμβάνονται τα μέτρα για την προστασία των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα στην περιοχή μας από τον κορονοϊό, τονίζει ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Φαββατάς. Υπογραμμίζει δε ότι ο κίνδυνος δεν είναι μόνο για τους υπαλλήλους, αλλά για όλο τον κόσμο, γιατί οι υπάλληλοι που κινδυνεύουν να νοσήσουν λόγω καθυστέρησης και ανεπάρκειας μέσων προστασίας θα επιβαρύνουν το σύστημα δημόσιας υγείας που έτσι κι αλλιώς φαίνεται ότι είναι στα όριά του. Χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Φαββατάς υπογράμμισε ότι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου δεν δίνει άδεια σε εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες λόγω προβλημάτων υγείας ή ότι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή απέναντι από τον κορονοϊό, όπως γιατροί, νοσηλευτές, αστυνομικοί κάνουν τη δουλειά τους χωρίς μάσκες και γάντια γιατί δεν τους τα έχει διαθέσει ακόμη η πολιτεία…

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Φωνή βοώντος…” του Σταύρου Μαρτίνου, στο Focus radio, ο Δημήτρης Φαββατάς τόνισε: “Ζητάμε να παρθούν όλα τα μέτρα. Έχω την αίσθηση ότι έχουν καθυστερήσει λίγο και τα πράγματα θα γίνουν πάρα πολύ δύσκολα τις επόμενες εβδομάδες και για τους εργαζόμενους και για τις Υπηρεσίες και για τους πολίτες. Θα αντιμετωπίσουμε πάρα πολλά κρούσματα και θα έχουμε και μεγαλύτερη θνησιμότητα”. 

Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ ανέφερε ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δε δίνονται άδειες σε καρκινοπαθείς και σε άλλους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ώστε να μείνουν στα σπίτια τους και να προστατευτούν από τον κορονοϊό. Συγκεκριμένα είπε: “Ζητήσαμε την απαλλαγή από την εργασία για τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα υγείας. Γιατί οι άνθρωποι αυτοί αν νοσήσουν θα επιβαρύνουν το σύστημα και το σύστημα δεν θα αντέξει. (...) Η άδεια δεν δίνεται. Ο περιφερειάρχης έβγαλε μια απόφαση και λέει άδεια θα παίρνουν όσοι είναι πάνω από 60 χρονών. Εμείς λέμε να δοθεί άδεια σε όσους είναι στις ευάλωτες ομάδες, όπως τις προσδιορίζει το υπουργείο, αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να απαλλαγούν από την υπηρεσία τους. Δεν είναι και πολλοί. Το λέμε γιατί αυτοί οι άνθρωποι αν νοσήσουν πρέπει να νοσηλευτούν και δεν θα αντέξει το σύστημα τέτοια μεγάλη προσέλευση ασθενών”. 

Επίσης ο κ. Φαββατάς ανέφερε ότι ύστερα από μεγάλη πίεση ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Αναστασόπουλος, σήμερα συμφώνησε να αναβληθούν οι εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών στη Διεύθυνση Μεταφορών: “Σήμερα και ύστερα από μεγάλη μας πίεση αποφασίστηκε να αναβληθούν οι εξετάσεις. Να φανταστείτε ότι την προηγούμενη Τετάρτη είχαμε εξετάσεις. Είχαν κλείσει τα σχολεία αλλά στη Διεύθυνση Μεταφορών κάναμε εξετάσεις και υποψηφίων για τα σήματα και οδηγησης.  Δεν επιτρέπεται αυτά να γίνονται. Από σήμερα όμως πήραμε τη διαβεβαίωση από τον αντιπεριφερειάρχη ότι δεν θα γίνουν. Ελπίζουμε να ισχύσει. Αυτό έγινε και με αίτημα του Συλλόγου των εκπαιδευτών οδηγών. Οι ίδιοι οι δάσκαλοι είπαν ότι δεν θέλουν να κάνουν εξετάσεις γιατί και αυτοί κινδυνεύουν. Και η Ομοσπονδία το ζητούσε αυτό εδώ και πάρα πολύ καιρό, από όταν ξεκίνησαν τα κρούσματα”. 

Ακόμη ο κ. Φαββατάς ανέφερε ότι ακόμη, ενώ βρισκόμαστε σε κατάσταση πανδημίας, δεν έχει συνεδρια΄σει η Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας της Περιφέρειας. Είπε συγκεκριμένα: “Συμμετέχω στην επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας τη Περιφέρειας  αλλά δεν έχουμε συνεδριάσει. Δεν ξέρω γιατί. Έίμαι δύο χρόνια στην επτιροπή αυτή και δεν έχουμε συνεδριάσει να δούμε τι θα γίνει με την απολύμανση. Υπάρχουν χώροι χωρίς απολυμαντικά, δεν υπάρχουν γάντια”. 

Σε ό,τι αφορά τα μέσα προστασίας των εργαζομένων, όπως τα γάντια και τις μάσκες, ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ ανέφερε: “Δεν έχουμε γάντια. Μας είπαν ότι θα έρθουν τις επόμενες μέρες. 

Ζητάμε γάντια, ζητάμε και απαιτούμε. (...) Δεν είναι δυνατόν να βλέπεις αστυνομικούς να ελέγχουν πολίτες χωρίς γάντια, χωρίς μάσκες.  Και στα κέντρα υγείας και στους αστυνομικούς και στα νοσοκομεία ακόμα υπάρχουν ελλείψεις. Πρέπει αυτά άμεσα να δοθούν. Αν νοσήσουν οι άνθρωποι που είναι στην πρώτη γραμμή καταλαβαίνετε τι θα γίνει μετά…”. 

Τέλος ο κ. Φαββατάς τόνισε ότι “πρέπει να σταματήσουν οι πολίτες να πηγαίνουν στις Υπηρεσίες με απόφαση των Δήμων και της Περιφέρειας. Το παράδειγμα είναι η Εφορεία, που από σήμερα λειτουργεί με ραντεβού ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Δεν πάει κανείς πια στην Εφορεία, τέλος. Το παράδειγμα αυτό πρέπει να γίνει σε όλες τις Υπηρεσίες”.