Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020 20:38

Καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για μη τήρηση μέτρων ασφαλείας στο εργοτάξιο της ΤΕΜΕΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ 
Καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας κατέθεσε σήμερα το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, για μη τήρηση μέτρων ασφαλείας σχετικά με τον κορονοϊό στο εργοτάξιο της ΤΕΜΕΣ…

Το Συνδικάτο επισκέφθηκε σήμερα το εργοτάξιο και σε ανακοίνωσή του σημειώνει “μετά από περιοδεία και έλεγχο που πραγματοποίησε  σήμερα 19/3/2020 κλιμάκιο του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων ν. Μεσσηνίας στους χώρους του εργοταξίου της ΤΕΜΕΣ (Costa Navarino), διαπιστώσαμε ότι η εργοδοσία δεν έχει συμμορφωθεί και δεν έχει προχωρήσει σε κανένα μέτρο προστασίας των εργαζομένων από τον Κορωνοϊό, βάση υπουργικής απόφασης του Υπουργείου Υγείας που εκδόθηκε στις 9/3/2020!!

Το ίδιο το προσωπικό ασφαλείας ήταν ανενημέρωτο και το  μόνο μέλημα τους ήταν να ρίξουν την ευθύνη στους ίδιους τους εργαζόμενους, έχοντας την «ατομική ευθύνη», απάντηση σε κάθε ερώτηση.

Δηλαδή στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, επικρατούσαν οι ίδιες απαράδεκτες συνθήκες όπως πριν την εμφάνιση του ιού COVID -19 (Κορωνοϊού). Καμία προφύλαξη, καμία απολύμανση σε αποδυτήρια - τουαλέτες  και με τους εργαζόμενους να φτάνουν στον χώρο δουλειάς ανά 8άδες - 10άδες στοιβαγμένοι σε μικρά βανάκια.

Απαιτούμε από την εργοδοσία, άμεσα να πάρει τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, ώστε να προφυλαχθεί η υγεία τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους. Να λύσει το πρόβλημα της μεταφοράς των εργαζομένων από και προς την δουλειά τους με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει οικονομικά τους εργαζόμενους. Να δοθούν πρόσθετες άδειες, όπου είναι απαραίτητο, με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα, με το κόστος να επιβαρύνει το κράτος και την εργοδοσία”. 

Η καταγγελία του Συνδικάτου απευθύνεται και στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιών Σχέσεων και στο Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. 

Στην καταγγελία επισημαίνεται τα εξής: 

“• Δεν απολυμαίνονται οι τουαλέτες και τα αποδυτήρια

  • Δεν υπάρχει αντισηπτικό έξω από τις τουαλέτες
  • Δεν παρέχονται γάντια – μάσκες και αντισηπτικά στους εργαζόμενους
  • Οι εργαζόμενοι πάνε στην εργασία τους, σε 8-άδες, ή και 10- άδες στοιβαγμένοι σε βανάκια.
  • Οι εργαζόμενοι ακουμπούν χωρίς γάντια, τα ίδια εργαλεία, ανεβαίνουν στις ίδιες σκάλες, πιάνουν όλοι την ίδια κουπαστή.

Ζητάμε τον άμεσο έλεγχο των υπηρεσιών σας στο συγκεκριμένο έργο, για την ασφάλεια της υγείας των εργαζομένων, των οικογενειών τους και την προφύλαξη της εξάπλωσης του ιού COVID -19. Στον εν λόγω έλεγχο, ζητάμε να μας ενημερώσετε έγκαιρα για το πότε θα πραγματοποιηθεί, ώστε να παρευρεθεί και εκπρόσωπος του Συνδικάτου”.