Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020 15:29

“Πανδημία” αντιδράσεων κατά της απόφασης Νίκα για τους εργαζόμενους στην Περιφέρεια

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΗΜΕΡΑ 
Σε συμβολική κατάληψη χώρων του Διοικητηρίου προχώρησαν σήμερα εργαζόμενοι της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα, να βρίσκονται όλοι στην εργασία τους, κάτι που το προσωπικό τονίζει ότι εκθέτει τους ίδιους, τις οικογένειές τους και το κοινό στον κορονοϊό. Οι εργαζόμενοι προτίθενται, εάν ο περιφερειάρχης δεν ανακαλέσει την απόφασή του, να απέχουν αύριο από την εργασία τους. Εν τω μεταξύ, την απόφαση του περιφερειάρχη καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους η Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου, η Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας…

Σε καταγγελία του το Νομαρχιακό Τμήμα Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ (απόφαση του Δ.Σ. που υπογράφουν ο πρόεδρος Δημήτρης Φαββατάς και ο γραμματέας Παναγιώτης Μερτίκας) τονίζει τα εξής: 

“Το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας καταγγέλλει τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Νίκα, για την εντολή που έδωσε προς όλους τους υπαλλήλους της Περιφέρειας να προσέλθουν στο χώρο εργασίας τους παρά τις εγκυκλίους για ελαχιστοποίηση της φυσικής παρουσίας του προσωπικού στα πλαίσια των μέτρων προστασίας των πολιτών λόγω της πανδημίας του κορωναϊού. 

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους υπαλλήλους που αγωνίζονται ενάντια στην απόφαση αυτή του Περιφερειάρχη, με σκοπό να προστατεύσουν την υγεία τη δική τους, αλλά και των πολιτών που συναλλάσσονται μαζί τους. Οι υπάλληλοι προσφέρουν ούτως ή άλλως απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους τηλεφωνικά, ηλεκτρονικά, με εργασία από το σπίτι, αλλά και μέσω βαρδιών προσωπικού ασφαλείας, ακόμα και σε εθελοντική βάση ακόμα και αν ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες ή έχουν ειδική άδεια. Εξάλλου, κάτι αντίστοιχο επικρατεί σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες σε όλη τη χώρα.

Η οποιαδήποτε επιβολή φυσικής παρουσίας, ενέχει τον κίνδυνο να συμβάλλει στη διασπορά του ιού. Επίσης, η πιθανή ασθένεια οποιουδήποτε εργαζόμενου, θα έθετε ούτως ή άλλως σε καραντίνα όλη την υπηρεσία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Απαιτούμε:

  1. Να πάρει πίσω ο Περιφερειάρχης την εντολή του και να εφαρμοστεί για την εργασία των εργαζομένων ό,τι εφαρμόζεται και στις υπόλοιπες Π.Ε., στα πλαίσια των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωναϊού.
  2. Να εφοδιαστούν οι υπηρεσίες με όλα τα μέσα προστασίας (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά), ώστε να μην εκτίθεται σε κίνδυνο το όποιο ελάχιστο προσωπικό ασφαλείας ή και πολίτης θα παρευρεθεί στο χώρο εργασίας.
  3. Να σταματήσει η κατασυκοφάντηση των εργαζομένων ότι δήθεν δεν λειτουργούν τις υπηρεσίες, αφού το κάνουν και μέσα από το χώρο δουλειάς τους, αλλά κυρίως με όποιο άλλο τρόπο χωρίς τη φυσική τους παρουσία.
  4. Αντί να εντέλλονται οι εργαζόμενοι, να  απαιτήσει ο Περιφερειάρχης από την κυβέρνηση να ενισχύσει το σύστημα υγείας στην περιοχή με έμψυχο δυναμικό και είδη προστασίας-υγειονομικό υλικό, ώστε να προστατευθεί η υγεία των εργαζομένων και όλων των πολιτών”.