Παρασκευή, 01 Μαϊος 2020 14:13

“Εργαζόμενοι ενωθείτε, οργανωθείτε για τα δικαιώματα και την υγεία του λαού”

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 
Η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, στη ζωή των εργαζομένων, με το πρόσχημα της πανδημίας, είναι ήδη σκληρή και ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής είναι η ενότητα και η οργάνωση στα ταξικά σωματεία. Αυτό το μήνυμα υπογράμμισαν οι ομιλητές στην εκδήλωση του ΠΑΜΕ στην Καλαμάτα για την Εργατική Πρωτομαγιά και συγκεκριμένα ο Βαγγέλης Μπάκας, ο Παναγιώτης Καράμπελας και ο Γιάννης Λαγογιάννης. 

Ο Βαγγέλης Μπάκας, από τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, ο οποίος είναι και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, τόνισε μεταξύ άλλων: “Η προσπάθεια της αστικής τάξης και της κυβέρνησης είναι να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες της νέας καπιταλιστικής κρίσης. Αυτό που θέλουν είναι, αξιοποιώντας το φόβο από την πανδημία, να δώσουν ένα συντριπτικό χτύπημα στο σύνολο των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων προκειμένου να έρθει η ανάκαμψη. Ταυτόχρονα επιχειρούν να χτυπήσουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, το ίδιο το δικαίωμα της απεργίας. Παίρνουν αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα της πανδημίας, που ήρθαν για να μείνουν μόνιμα. Τα διδάγματα από την ιστορία του εργατικού κινήματος στη χώρα και σε όλο τον κόσμο είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρα από ποτέ. Ό,τι κέρδισε η εργατική τάξη το κέρδισε με σκληρούς αγώνες, με σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του ανατρέποντας συσχετισμούς που μπορεί να φάνταζαν ανυπέρβλητοι. Πάνω απ’ όλα η ιστορία απέδειξε ότι η εργατική τάξη, η πιο πρωτοπόρα δύναμη της κοινωνίας, μπορεί σε συμμαχία με τις καταπιεζόμενες λαϊκές δυνάμεις να ανατρέψει την εξουσία του κεφαλαίου, να ανοικοδομήσει μια νέα κοινωνία με επίκεντρο την ικανοποίηση των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών”.

Ο Παναγιώτης Καράμπελας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Μεσσηνίας, μεταξύ άλλων υπογράμμισε: “Ενωθείτε! Νέοι, νέες, άνεργοι, μετανάστες ενωθείτε, οργανωθείτε. Οργανωθείτε στα σωματεία σας, στα ταξικά σωματεία που αγωνίζονται με ξεκάθαρο στόχο την ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος. Να εξαλειφθεί η αδικία και η εκμετάλλευση. Ενωθείτε γιατί η φετινή πρωτομαγιά είναι μέρα πάλης για τα δικαιώματα και την υγεία του λαού. Ενωθείτε μπροστά σε αυτή τη θύελλα αντεργατικών μέτρων, ενωθείτε γιατί οι ανάγκες και οι διεκδικήσεις δεν μπαίνουν σε καραντίνα. Ενωθείτε για τα δικαιώματα και την προστασία της υγείας του λαού. Ενωθείτε όλοι σε μια γροθιά μπροστά στον ορατό αυτόν εχθρό, τον καπιταλισμό. Ενωθείτε γιατί δεν πρέπει να πληρώσουμε ξανά εμείς, ο λαός, την κρίση τους. Τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης για την Εργασία δείχνουν ξεκάθαρα και λένε ότι κάθε 15 δευτερόλεπτα στον κόσμο πεθαίνει ένας εργαζόμενος. Έξι χιλιάδες νεκροί εργαζόμενοι κάθε μέρα, όχι από τον ιό αλλά από τις άθλιες κυβερνήσεις που υπερασπίζονται τα κέρδη των λίγων. Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι, άνδρες γυναίκες, παιδιά, άνεργοι, μετανάστες θα κληθούμε να πληρώσουμε πάλι τα σπασμένα. Η αντεργατική επίθεση και τα μέτρα που κυβέρνηση και εργοδοσία φέραν έχουν στόχο από έκτακτα να γίνουν μόνιμα. Εμείς οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στον κλάδο των κατασκευών, έχουμε πικρή πείρα τα προηγούμενα χρόνια με την καπιταλιστική κρίση. Βρεθήκαμε χιλιάδες άνεργοι στις ουρές του ΟΑΕΔ με ψευτοπρογράμματα, με άθλια μεροκάματα 20 ευρώ, με συνθήκες ελεινές, με ωράρια και συνθήκες που επιδεινώνανε την κατάσταση και την υγεία του εργαζόμενου και σήμερα βρήκαν την ευκαιρία να μας φορτώσουν πάλι το πρόβλημα. Όλα γίναν ξαφνικά ατομική ευθύνη, πουθενά ένα κράτος πρόνοιας. Εν ολίγοις λεφτά στους λίγους και πλήρη ελευθερία στο να κερδοσκοπούν. Για εμάς πρόστιμα και απαγορεύσεις στους πολλούς. Ο μόνος δρόμος για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση είναι ο δρόμος της οργάνωσης, της πάλης, για τα δικά μας συμφέροντα, τα πανανθρώπινα ιδανικά, για την εργατική εξουσία”. 

Ο Γιάννης Λαγογιάννης, από το Συνδικάτο Υπαλλήλων τον Ιδιωτικό Τομέα, τόνισε από την πλευρά του: “Εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα πληρώνουν για μια ακόμη φορά τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, που επιταχύνει μια ακόμη πιο βαθιά καπιταλιστική κρίση. Το μεγάλο κεφάλαιο, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της επιδιώκουν τα έκτακτα αντεργατικά μέτρα που παρθηκαν με αφορμή την πανδημία να παραμείνουν. Ήδη από τη Δευτέρα που ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα η κυβέρνηση και οι μεγαλοεργοδότες ετοιμάζουν γενίκευση της εκ περιτροπής απασχόλησης, απογείωση της ευελιξίας και της κινητικότητας των εργαζομένων. Μαζί με τις χρηματοδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο ετοιμάζουν για τους εργαζόμενους το καθεστώς της μισής δουλειάς και του μισθού μισθού, η ανεργία θα εκτιναχθεί και πάλι. Τιμούμε την εργατική πρωτομαγιά οργανώνοντας τη δική μας απάντηση στην επίθεση που δέχεται η ζωή μας, μπορούμε να ανατρέψουμε τις αρνητικές εξελίξεις, να γίνουμε εμείς πρωταγωνιστές των εξελίξεων. Διεκδικούμε τη ζωή μας, διεκδικούμε τα δικαιώματά μας”. 

Στ.Μ.