Δευτέρα, 11 Μαϊος 2020 09:43

Χαρίτσης και Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων της Μεσσηνίας

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ 
Τις ανησυχίες τους σχετικά με συνέπειες κατά των εργατικών δικαιωμάτων, τις οποίες προκαλεί η κρίση που ακολουθεί την πανδημία του κορονοϊού, παρουσίασαν στους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, τον βουλευτή Μεσσηνίας και εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Αλέξη Χαρίτση και την τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Έφη Αχτσιόγλου εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων του Νομού. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στη τηλεδιάσκεψη που έγιναν παρουσίασαν τις προτασεις του κόμματός τους για τη στήριξη των εργαζομένων...

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, “οι συνδικαλιστικοί φορείς μετέφεραν την έντονη ανησυχία των εργαζομένων για τις συνέπειες της ύφεσης και την αύξηση της ανεργίας, καθώς και για τον κίνδυνο γενίκευσης της ελαστικής εργασίας, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση μισθών και την καταστρατήγηση δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης μέτρων για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των εργαζομένων, για την προστασία των εργασιακών σχέσεων και των μισθών.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κρίση ως ευκαιρία για να κάνει μία συνολική αναδιάρθρωση τόσο στην οικονομία όσο και στην αγορά εργασίας, η οποία θα είναι εις βάρος των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι βασικές επιλογές της ΝΔ, σημείωσαν, είναι η αναστολή συμβάσεων εργασίας και η νέα εκ περιτροπής εργασία, που οδηγούν σε απολύσεις μετά το λοκ-ντάουν και σε μισή δουλειά με μισό μισθό. Παράλληλα, επισήμαναν, δεν στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με “ζεστό” χρήμα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά. Συνέπεια αυτών των επιλογών, πρόσθεσαν, θα είναι η ύφεση να βαθύνει, να έχουμε λουκέτα και μεγάλη αύξηση της ανεργίας.

Αναφερόμενοι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμα «ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ», υπογράμμισαν ότι περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την πλήρη κάλυψη των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που πλήττονται, την άμεση ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 3 δισ. ευρώ και την παράλληλη δέσμευσή τους να κρατήσουν το ίδιο προσωπικό  με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις. Έτσι, σημείωσαν, θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε την αγοραστική δυνατότητα των εργαζομένων και τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να λειτουργούν περίπου στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2020, να περιορίσουμε το βάθος της ύφεσης και να έχουμε γρήγορη ανάκαμψη.

Η κυβέρνηση δεν δέχτηκε να συζητήσει αυτή την πρόταση, επιχείρησε να την απαξιώσει επικοινωνιακά και επέμεινε στις επιλογές που ταυτίζονται με τη λογική και τις επιδιώξεις του ΣΕΒ, επισήμαναν, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τις θέσεις, τις προτάσεις και τη δράση του στη Βουλή και την κοινωνία θα συνεχίσει να στηρίζει τους εργαζόμενους και τις διεκδικήσεις τους.

Στη σύσκεψη εκ μέρους των φορέων πήραν μέρος ο Σωτήρης Τσώνης, Πρόεδρος  του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας (ΕΚΚ) , ο Παναγιώτης Μουλάς, Γενικός Γραμματέας του ΕΚΚ, ο Γιώργος Κανέλλης, αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας του ΕΚΚ, ο Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα ΚΤΕΛ Μεσσηνίας και μέλος του ΔΣ του ΕΚΚ, η Μαρία Μήτση, πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Θόδωρος Καρδάσης, πρόεδρος του Σωματείου Ελαιοχρωματιστών και Κοσμηματογράφων Καλαμάτας, ο Παναγιώτης Στέφανος, αντιπρόεδρος του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, ο Δημήτρης Φαββατάς, πρόεδρος του Ν.Τ. Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, ο Στράτος Χρυσαφίδης,  πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μεσσηνίας, ο Κώστας Γαλιώτος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού πρώην ΤΕΙ – Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο Σωτήρης Ξανθάκης, Γεν. Γραμματέας Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, ο Παναγιώτης Πετρόπουλος, Μέλος του Δ.Σ. Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας και ο Παντελής Μπαζάνος, πρόεδρος Β’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας.

Επίσης συμμετείχαν ο πρώην βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κωνσταντινέας, ο υπεύθυνος του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής της Κ.Ε. του κόμματος Γιάννης Τοπαλιάν, το στέλεχος του Τμήματος Θεόφραστος Βαμβουρέλλης, η συντονίστρια της Ν.Ε. Μεσσηνίας Μαρία Βεργινάδη και το μέλος της Ν.Ε. Μάκης Λεβέντης”.