Τρίτη, 12 Μαϊος 2020 11:23

Το Εργατικό Κέντρο ζητά από τους υπουργούς στήριξη των εργαζόμενων στον τουρισμό/επισιτισμό

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Σωτήρης Τσώνης

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Σωτήρης Τσώνης

Πρόσθετα και ουσιαστικά μέτρα για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού, ζητά το Εργατικό Κέντρο. Υπογραμμίζει ότι πρόκειται για εργαζόμενους που σε ένα μεγάλο ποσοστό θα μείνουν φέτος χωρίς δουλειά, ενώ όταν δουλέψουν σε πολλές περιπτώσεις υποκείνται σε εκμετάλλευση και άνιση μεταχείριση. Το Εργατικό Κέντρο υποβάλει το αίτημα στους υπουργούς Εργασίας Γιάννη Βρούτση, Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη…

Ειδικότερα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου στο αίτημά της προς τους υπουργούς, το οποίο επίσης κοινοποίησε στα κόμματα, το Επιμελητήριο και τους συνδικαλιστικούς φορείς των συγκεκριμένων εργαζομένων, τονίζει τα εξής: “Η πανδημία του κορονοϊου έχει δημιουργήσει μία πρωτόγνωρη κατάσταση η οποία δυστυχώς και στην περιοχή μας έχει επιφέρει μια σειρά από προβλήματα στον Τομέα απασχόλησης, αλλά και των εργασιακών σχέσεων σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Όμως θα πρέπει να τονίσουμε και να επισημάνουμε ιδιαίτερα τα προβλήματα που έχουν προκύψει στον κλάδο του Τουρισμού – Επισιτισμού που ως γνωστό τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί, όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις. Όπως διαφορετικοί και άνισοι όροι απασχόλησης, εξατομίκευση των όρων αμοιβής και εργασίας, ψευδής δηλωμένη απασχόληση και μαθητεία, χαμηλή ειδίκευση και χαμηλοί απλήρωτοι μισθοί, εξαντλητικά ωράρια, εργατικά ατυχήματα, υπερενίσχυση της ευελιξίας, ηλικιακός ρατσισμός, σεξουαλική παρενόχληση κ.τ.λ.

Επίσης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η περιοχή μας στηρίζεται κατά πολύ μεγάλο μέρος τόσο απ’ τον Τουρισμό αλλά και απ’ τον Πρωτογενή τομέα που δυστυχώς και εκεί η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω των χαμηλών τιμών αλλά και της μειωμένης παραγωγής. 

Επειδή για τους εργαζόμενους στον κλάδο του Τουρισμού – Επισιτισμού φαίνεται ότι η φετινή χρονιά ίσως είναι χαμένη, ζητάμε απ’ την κυβέρνηση πρόσθετα και ουσιαστικά μέτρα για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Η κυβέρνηση επιβάλλεται να εντάξει άμεσα το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στις ρυθμίσεις που ισχύουν για τα επιδόματα σε ανέργους και μακροχρόνια ανέργους μέχρι την επαναπρόσληψή τους. 

Επίσης είναι επιτακτική ανάγκη η κήρυξη της σύμβασης στον επισιτισμό ως υποχρεωτικής αφού έχει υπογραφεί απ’ τον Δεκέμβριο του 2019 και αποτελεί την μεγαλύτερη κλαδική σύμβαση στην χώρα μας.

Στην κρίσιμη αυτή περίοδο που όλοι μας ζούμε με την αγωνία για την επόμενη ημέρα, πιστεύουμε ότι τα αιτήματα μας είναι δίκαια και ρεαλιστικά, η υλοποίησή τους θα δώσει μια νέα ώθηση στην οικονομία αλλά και στον κλάδο”.