Τετάρτη, 13 Μαϊος 2020 16:25

Χωρίς επίδομα οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, χωρίς εργασιακή αποκατάσταση οι σχολικές καθαρίστριες

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 56 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 
Οι εργαζόμενοι των Δήμων στην καθαριότητα, που δεν σταμάτησαν να εκτελούν το καθήκον τους παρά τον κίνδυνο του κορονοϊού, πρέπει να ανταμειφθούν από την κυβέρνηση με την καταβολή του επιδόματος. Επίσης πρέπει να αποκατασταθούν εργασιακά οι σχολικές καθαρίστριες με σύμβαση έργου. Όμως όχι μόνο δεν αποκαθίστανται οι σχολικές καθαρίστριες αλλά η κυβέρνηση έχει την έμπνευση να επιστρατεύσει τους εργαζόμενους στην καθαριότητα για τον καθαρισμό και των σχολείων! Αυτά τα ζητήματα αναδεικνύουν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, με πρωτοβουλία του βουλευτή Μεσσηνίας και εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Αλέξη Χαρίτση...

Όπως τονίζουν στην ερώτησή τους ο Αλέξης Χαρίτσης και οι υπόλοιποι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, “οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των ΟΤΑ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας του κορονοϊού, διατηρώντας τις πόλεις μας και τους κοινόχρηστους χώρους καθαρούς, ερχόμενοι πολλές φορές σε επαφή με επικίνδυνα υγειονομικά απόβλητα. Παρ’ όλα αυτά και παρά την αναγνώριση της προσφορά τους από την κυβέρνηση, δεν κρίθηκαν δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος ενίσχυσης  με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη να προβαίνει στην αδιανόητα κυνική δήλωση ότι η έκτακτη ενίσχυση δίδεται «…κατά προτεραιότητα στο προσωπικό που έρχεται ή έχει ιδιαίτερη πιθανότητα να έρθει σε επαφή με ασθενείς Covid-19»!!!

Επιπρόσθετα με την νέα ΠΝΠ η κυβέρνηση δίνει την δυνατότητα να μεταφέρονται εργάτες καθαριότητας των δήμων στην καθαριότητα των σχολείων, διευρύνοντας ανεπίτρεπτα τα ήδη βεβαρυμμένα εργασιακά τους καθήκοντα, την ίδια στιγμή που οι σχολικές καθαρίστριες συνεχίζουν να τελούν υπό καθεστώς εργασιακής ομηρίας ως συμβασιούχοι και να μεταφέρονται στην καθαριότητα άλλων δημοτικών χώρων και κτηρίων. 

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τον Υπουργό Εσωτερικών:

  • Αν θα συμπεριληφθούν στο έκτακτο επίδομα οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των ΟΤΑ όπως συνέβη (δικαίως) με τους εργαζόμενους στην Υγεία και την Πολιτική Προστασία.
  • Τι προτίθεται να πράξει για την αναβάθμιση των όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων.
  • Τι μέτρα θα λάβει για την πλήρη εφαρμογή των διατάξεων και την αντιμετώπιση της παραβίασης του κανονιστικού πλαισίου για την χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας στο προσωπικό καθαριότητας, για την διασφάλιση της προστασίας της υγείας των εργαζομένων”.