Παρασκευή, 29 Μαϊος 2020 08:08

Εργαζόμενοι στον τουρισμό: Η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τους ξενοδόχους και στέλνει σε μας τον λογαριασμό

“Τους στέλνουμε πίσω τον λογαριασμό”, τόνισαν χθες το βράδυ, σε κινητοποίηση τους στην Καλαμάτα, εργαζόμενοι στον τουρισμό και επισιτισμό. Πρόκειται για το λογαριασμό των επιχορηγήσεων προς τους ξενοδόχους, τον οποίο η κυβέρνηση στέλνει να τον πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Την κινητοποίηση οργάνωσε το Συνδικάτο Εργαζομένων στον τουρισμό και επισιτισμό, το οποίο πρόσκειται στο ΠΑΜΕ. Μίλησε στην πλατεία 23 Μάρτη η πρόεδρος του Συνδικάτου, Κωνσταντίνα Στραβάκου, ενώ ακολούθησε πορεία στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας…

“Μέσα σε μια εξαετία οι ξενοδόχοι κέρδισαν πάνω από 120 δισ ευρώ ενώ εμείς οι εργαζόμενοι ως ανταμοιβή πήραμε 14 διαφορετικές συμβάσεις εργασίας” τόνισε η Κωνσταντίνα Στραβάκου και συνέχισε: “Πήραμε τον περίφημο νόμο Βρούτση-Αχτσιόγλου, που έκανε νόμο τη δουλειά χωρίς ρεπό. Αναρωτιόμαστε λοιπόν πού είναι τα κέρδη για τους εργαζόμενους; Πού είναι η ανταμοιβή για τους κόπους μας; Για μας και τις οικογένειές μας; Το μόνο κέρδος που είχαμε ήταν απλήρωτη εργασία. Δουλειά με ένα μόνο ρεπό ή χωρίς ρεπό. Εντατικοποίηση που οδηγεί σε λιποθυμίες και ατυχήματα. Ανύπαρκτα διαλείμματα. Σπαστά ωράρια. Πρακτικάριους που τάχα εκπαιδεύονται βγάζοντας κανονικά δουλειά ειδικευμένου προσωπικού με αμοιβή χαρτζιλίκι”. 

Η πρόεδρος του Συνδικάτου αναφέρθηκε και στην Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας και στην κυβέρνηση που δίνει απλόχερα στους ξενοδόχους ό,τι ζητήσουν: “Μας βάζουν το δίλημμα ότι χωρίς τα ξενοδοχεία δεν θα υπάρχει δουλειά. Δεν θα υπάρχει οικονομία. Να βάλουμε πλάτη για τα κέρδη τους. Δεν είναι τυχαίο που η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας όλο αυτό το διάστημα έχει βγάλει πόσες ανακοινώσεις για τα κέρδη των ξενοδόχων και ποτέ και πουθενά δεν αναφέρει τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι. Δηλαδή είμαστε το ίδιο; Τι πλήρωσαν μέχρι σήμερα οι ξενοδόχοι; Τι πλήρωσαν οι μεγάλες πολυεθνικές στον επισιτισμό; Τίποτα απολύτως δεν έχουν πληρώσει. Μόνο παίρνουν. Και παίρνουν ό,τι ακριβώς έχουν ζητήσει. Τους τα δίνει απλόχερα η κυβέρνηση και στέλνει σε μας τον λογαριασμό! Με τα δισεκατομμύρια που τσέπωσαν έχουν να ζήσουν 100 ζωές αυτοί και τα τρισέγγονά τους, εμείς δεν βγάζουμε την επόμενη εβδομάδα, ούτε καν τη μέρα. Σήμερα λοιπόν τους στέλνουμε πίσω τον λογαριασμό”. 

Έκανε αναφορά ακόμη η Κωνσταντίνα Στραβάκου στην κυβέρνηση σε σχέση με το πραγματικό ενδιαφέρον της για την προστασία από την πανδημία: “Μήνες τώρα η κυβέρνηση μας μιλάει για την ατομική ευθύνη σχετικά με την προστασία από την πανδημία! Και μόλις απαίτησαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι χαλάρωση, επέτρεψαν το στρίμωγμα στα αεροπλάνα, για να μας σώσουν υποτίθεται από την ανεργία”. 

Η πρόεδρος του Συνδικάτου έκανε κάλεσμα στους εργαζόμενους να οργανωθούν στα συνδικάτα τους: “Κάντε το βήμα όλοι. Οργανωθείτε στο συνδικάτο και στα επιχειρησιακά σωματεία. Ας φτιάξουμε νέα σωματεία όπου δεν υπάρχουν. Όσοι νομίζουν ότι θα συμβιβαστούμε με τη ζωή που μας ετοιμάζουν είναι γελασμένοι. Για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέρα από τη διεκδίκηση όλων όσα τους ανήκουν. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από τον αγώνα που θα στοχεύει στον πραγματικό ιό. Τον αγώνα για μια άλλη οικονομία, για μια άλλη κοινωνία που κουμάντο στη ζωή μας θα κάνουμε εμείς, που οι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν”. 

Σε ό,τι αφορά το διεκδικητικό πλαίσιο του Συνδικάτου η Κωνσταντίνα Στραβάκου παρουσίασε τα εξής αιτήματα: 

-Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων μας όπως προβλέπεται από τις συλλογικές μας συμβάσεις

-Καμία μείωση, καμία αρνητική αλλαγή, όχι στην εκ περιτροπής εργασία! Να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί. 

-Να προστατευτούν όλοι οι άνεργοι του κλάδου. Να καταργηθούν όλα τα πλαφόν για την επιδότηση των εποχικών. Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία και επιδόματα φτώχειας. 

-Απαιτούμε άμεσα να ακυρωθούν όλες οι χρεώσεις σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, ενοίκιο. Να γίνει παύση πληρωμών σε εφορία, τράπεζες. 

-Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα σπίτια των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου μας. 

Στ.Μ.