Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2020 22:47

Σχολικές καθαρίστριες με αμοιβή 0,40 ευρώ ανά αίθουσα!...

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΙΤΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 
Το εργασιακό καθεστώς γαλέρας που αντιμετωπίζουν σχολικές καθαρίστριες, εξαιτίας αποφάσεων του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, αναδεικνύουν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ο Αλέξης Χαρίτσης, βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου η αμοιβή σχολικών καθαριστριών ανέρχεται σε 0,40 ευρώ ανά αίθουσα!...

Από το γραφείο του βουλευτή κ. Χαρίτση σημειώνεται ότι “η ερώτηση αναδεικνύει το εργασιακό ζήτημα των σχολικών καθαριστριών και καθαριστών, το έργο των οποίων είναι καθοριστικό για την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων σχολείων, ζήτημα που άλλωστε απασχολεί και την Μεσσηνιακή εκπαιδευτική κοινότητα αφού  τέθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση του Αλέξη Χαρίτση με την Ένωση Γονέων Καλαμάτας. 

Η πανδημία του κορονοϊού, σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δημιούργησε την αδιαμφισβήτητη ανάγκη εντατικότερου καθαρισμού των σχολικών κτιρίων, η οποία καλύφθηκε με περισσότερη εργασία. Στην πράξη οι ώρες εργασίας των σχολικών καθαριστριών/στών έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, ωστόσο η αμοιβή τους για τις επιπλέον ώρες εργασίας είναι εξευτελιστική, υπογραμμίζουν και μεταφέρουν καταγγελίες εκ μέρους των εργαζομένων που κάνουν λόγο για αμοιβές της τάξης μόλις των 0,40 ευρώ ανά αίθουσα που καθαρίζουν και συνολικά μόλις των 30 ευρώ τον μήνα.

Επισημαίνουν, ακόμα, ότι οι επιπλέον αμοιβές διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή, καθώς δεν υπήρξε σαφής ορισμός τους από το αρμόδιο υπουργείο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με τα σωματεία του χώρου, οι καθαρίστριες/στές κινδυνεύουν να μην πληρωθούν καθόλου για την επιπλέον εργασία τους.

Οι βουλευτές τονίζουν την ανάγκη αναβάθμισης και βελτίωσης του εργασιακού καθεστώτος των σχολικών καθαριστριών/στών και αύξησης των αμοιβών τους. Υπενθυμίζουν, ακόμα, ότι επί της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν σημαντικά βήματα τόσο στη βελτίωση του εργασιακού και ασφαλιστικού τους καθεστώτος όσο και στην αύξηση των αμοιβών τους: εντάχθηκαν στα βαρέα και ανθυγιεινά, προβλέφθηκε επιπλέον αμοιβή για την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων, καθώς και η χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας, προχώρησε η οριζόντια αύξηση των μισθών τους.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τι έχει πράξει το υπουργείο Εσωτερικών για τις καταγγελίες και για να διορθωθεί η αδικία σε βάρος των σχολικών καθαριστριών/στών. Επίσης, ρωτούν αν θα δοθεί συνέχεια στη βελτίωση του εργασιακού καθεστώτος τους, την οποία ξεκίνησε με σημαντικά βήματα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τι θα κάνει το υπουργείο Εσωτερικών για την επικείμενη λήξη των συμβάσεων τους”.