Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020 22:32

Μεγάλη, “πολύχρωμη”, δυνατή διαδήλωση ενάντια στην απαγόρευση των διαδηλώσεων

ΚΑΛΑΜΑΤΑ  
-Μήπως οι λιμενεργάτες της Καλαμάτας πήραν άδεια για την εξέγερση του ‘34; 
-Μήπως οι αγρότες της Πύλου πήραν άδεια για το σταφιδικό κίνημα;
-Μήπως ο Ξενάκης και ο Ζερμπίνος, πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου, πήραν άδεια και έφτασαν στο σημείο να τους εκτελέσει το κράτος;
-Μήπως πήραμε άδεια για την οργάνωση της αντιδικτατορικής πάλης;
-Πήραμε άδεια για όλους τους μεγάλους αγώνες του εργατικού κινήματος;
Η απάντηση είναι όχι και την ίδια απάντηση δίνει και τώρα το εργατικό κίνημα, λέει ότι “οι αγώνες δεν μπαίνουν στο γύψο” και ο νόμος για την απαγόρευση των διαδηλώσεων θα μείνει στα χαρτιά.

Αυτό ήταν το μήνυμα της μεγάλης, “πολύχρωμης”, δυνατής πορείας που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα με τη συμμετοχή πολλών σωματείων και συλλογικοτήτων…

Τα ερωτήματα έκανε στην ομιλία του ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία 23 Μάρτη, Γιάννης Λαγογιάννης, γραμματέας του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα. 

Μίλησαν ακόμη ο Αργύρης Σμυρνής απόστρατος αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, πρώην Λιμενάρχης Πύλου, ο Σπύρος Νικολόπουλος από την Ομοσπονδία Αγροκτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, η Πετρούλα Δουλάμη από τον Παμμεσσηνιακό Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και ο Θανάσης Αθανασόπουλος, από το Σύλλογο Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. 

Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν τα Συνδικάτα Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Εργατοϋπαλλήλων στον Επισιτισμό, Τουρισμό και τα Ξενοδοχεία και το Σωματείο Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μεσσηνίας. Συμμετείχε όμως σειρά άλλων Σωματείων, η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας, μεμονωμένοι εργαζόμενοι και νεολαία. 

“Οι απαγορεύσεις των διαδηλώσεων θα μείνουν στα χαρτιά τους! Ο εργαζόμενος λαός θα κάνει το νομοσχέδιο κουρελόχαρτο!”, τόνισε στην ομιλία του ο Γιάννης Λαγογιάννης και πρόσθεσε: “Αυτό που δεν πέτυχαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, να κλείσουν το στόμα των υγειονομικών, των εργαζόμενων στα super market, των εκπαιδευτικών, των ξενοδοχοϋπαλλήλων, όλων των εργαζομένων συνολικά του λαού μας, επιδιώκουν να το κάνουν με έναν χουντικής έμπνευσης νόμο που προωθεί νέα μέτρα περιορισμού, καταστολής και διάλυσης του βασικού δημοκρατικού δικαιώματος, το οποίος ο λαός μας κατέκτησε με πολλούς, διαχρονικούς και αιματηρούς αγώνες”. 

Είπε ο Γιάννης Λαγογιάννης ότι η απαγόρευση των διαδηλώσεων νομοθετείται επειδή οι επιχειρηματικοί όμιλοι και το πολιτικό τους προσωπικό ξέρουν ότι το “τσάκισμα του λαού πάει χέρι-χέρι με τα μέτρα καταστολής και φίμωσης του κινήματος και των λαϊκών αγώνων. Ξέρουν πολύ καλά ότι δεν θα περάσουν χωρίς τη λαϊκή αντίδραση, χωρίς να δοθεί μάχη από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Γι’ αυτό το λόγο θέλουν να έχουν τα χέρια τους λυμένα από τα ενοχλητικές φωνές που θα τους χαλάνε τη σούπα της συναίνεσης πάνω στους στόχους του κεφαλαίου”. 

Για το νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων ο γραμματέας του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα τόνισε επίσης ότι “μιλάμε για ένα σύγχρονο μηχανισμό, ιδεολογικό, χαφιεδίστικο, που θα παρεμβαίνει από τα σχολεία μέχρι οπουδήποτε αλλού και θα έχει στόχο να συκοφαντήσει, να ποινικοποιήσει, να παίρνει μάλιστα και προληπτικά μέτρα για όποιον παλεύει, αμφισβητεί, συγκρούεται με τη σημερινή δικτατορία του κεφαλαίου”. 


Θανάσης Αθανασόπουλος

Επίσης σημείωσε ότι ο νόμος αυτός “δεν ήρθε ουρανοκατέβατος, αποτελεί συνέχεια νόμων που ψήφισαν και εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν μπορεί λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να παριστάνει τον ανήξερο και να εμφανίζει το νομοσχέδιο ως προϊόν της ακροδεξιάς νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της ΝΔ που ανασύρει χουντικούς νόμους και διατάξεις. Αλήθεια, που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 μέχρι το 2019; Μήπως ως κυβέρνηση κατάργησε τον τρομονόμο και τις διατάξεις του; Μήπως ακύρωσε τους χουντικούς νόμους και τα βασιλικά διατάγματα;”. 


Πετρούλα Δουλάμη

Στη συνέχεια ο Γιάννης Λαγογιάννης αναφέρθηκε στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο, σημειώνοντας ότι “αυτός που θέλει να αποκαλείται πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων δήλωσε για το νομοσχέδιο πως “δεν μπορεί να πει ούτε ναι ούτε όχι!”. Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ τον έχρισε πρόεδρο της ΓΣΕΕ σε πολυτελές ξενοδοχείο στο Καβούρι, με τα ΜΑΤ απέναντι στα συνδικάτα και τους εργαζόμενους. Είναι αυτός που δεν μπορεί να κινητοποιήσει παραπάνω από 52 και μάλιστα την Πρωτομαγιά. 


Γιάννης Λαγογιάννης

Αναφέρθηκε όμως και στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Σωτήρη Τσώνη, σχολιάζοντας ότι “παρουσίασε μια ανακοίνωση χωρίς καν να την έχει φέρει προς συζήτηση στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, στο ίδιο μήκος κύματος με τη ΓΣΕΕ, που ούτε λίγο ούτε πολύ λέει “να συζητήσουμε και να τα βρούμε ρε παιδιά” με τις διαδηλώσεις. Συνάδελφοι ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και η παράταξή του για πολλοστή φορά τάσσεται με τα συμφέροντα των εργοδοτών. Να θυμίσουμε ότι δεν έβγαλε άχνα όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε το νομοσχέδιο για το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα. Έδρασε σαν απεργοσπαστικός μηχανισμός όταν απέρριψε στο Δ.Σ. την πρόταση για απεργία των ταξικών δυνάμεων στο νομοσχέδιο για τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ. (...) Είναι επικίνδυνοι και πρέπει να το πληρώσουν ακριβά, να απομονωθούν από κάθε εργαζόμενο και τίμιο συνδικαλιστή”. 


Σπύρος Νικολόπουλος

Τέλος ο Γιάννης Λαγογιάννης παρουσίασε το διεκδικητικό πλαίσιο, που είναι:

-Κατάργηση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και όλων των αντεργατικών νόμων. 

-Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα.

-Καμία μείωση μισθού,  καμία απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. 

-Καμία απόλυση. Καμία δυσμενή μεγαλή των εργασιακών σχέσεων. 

-Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική-λαϊκή οικογένεια. Απαλλαγή των εργαζόμενων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο,  τηλέφωνο για όλο το διάστημα της καραντίνας. 

-Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 

-Πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές Υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια”. 

Κλείνοντας την ομιλία του ο Γιάννη Λαγογιάννης τόνισε ότι “όσους νόμους και αν ψηφίσουν, όσα διατάγματα και αν βγάλουν, σε όσα δικαστήρια και αν σύρουν τους εργάτες, η ταξική πάλη δεν πρόκειται να σταματήσει. Προσπάθησαν ξανά αλλά η ιστορία του εργατικού κινήματος διδάσκει ότι μπορούμε να τους βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Μπορούμε και το χρωστάμε στις αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας”. 

Στ.Μ.