Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020 21:07

Πρωτοβουλία δράσης Σωματείων για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟ ΑΙΘΡΙΟ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ
Πρωτοβουλία για την οργάνωση της δράσης και πάλης των εργαζομένων με σκοπό την εφαρμογή μέτρων για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην περίοδο της πανδημίας, παίρνει το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα. Καλεί τα Σωματεία του Νομού σε σύσκεψη την Τετάρτη το απόγευμα, στο αίθριο του Διοικητηρίου, με σκοπό να τεθεί το διεκδικητικό πλαίσιο…

Όπως σημειώνει το Συνδικάτο, «με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού αποκαλύπτονται για άλλη μια φορά οι τεράστιες ελλείψεις του συστήματος υγείας. Ο χρόνος που κερδήθηκε με την υπεύθυνη στάση του Ελληνικού λάου τελικά δεν αξιοποιήθηκε για να θωρακιστεί το σύστημα υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία απέναντι σε ένα νέο κύμα της πανδημίας που περίμεναν όλοι.

Στην περιοχή μας η υγεία των εργαζομένων και των οικογενειών τους βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας έγινε νοσοκομείο αναφοράς, χωρίς καμία πρόσληψη γιατρού και τεράστιες ελλείψεις, είναι χαρακτηριστικά τα εξής:

     Από τις 124 οργανικές θέσεις γιατρών έχουν καλυφθεί οι 67, ενώ εκκρεμούν 15 μόνιμες προσλήψεις.

     Οι Παθολογικές κλινικές για να εφημερεύσουν με ασφάλεια, χρειάζονται τουλάχιστον άλλους τέσσερις παθολόγους.

     Το ΤΕΠ είναι υποστελεχωμένο.

     Για την κάλυψη των εφημεριών της παιδιατρικής κλινικής, μετακινούνται γιατροί από το νοσοκομείο Κυπαρισσίας.

     Ο αριθμός των εντατικολόγων, μετά βίας αρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες της ΜΕΘ.

 Οι ακτινολόγοι δεν είναι δυνατό τον Οκτώβριο να καλύψουν με εφημερίες όλο τον μήνα κι ενώ από τις 3 Οκτωβρίου τερματίζεται και η λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου λόγω έλλειψης προσωπικού.

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στο χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζομένων εν μέσω πανδημίας με τις περίφημες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που μονιμοποιείται και επεκτείνεται με νέες διατάξεις συνεχώς. Έφτασαν στο σημείο να τιμωρούν τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα και να τους φορτώνουν ώρες εργασίας αναδρομικά.

Ταυτόχρονα, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Με ημίμετρα, μπαλώματα και αποθέωση της "ατομικής ευθύνης" η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια μαθητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων στη σχολική κοινότητα.

Τα ζητήματα της προστασίας της υγείας των εργαζομένων και του λαού είναι υψίστης σημασίας και πρέπει να γίνουν υπόθεση όλων των φορέων του μαζικού κινήματος της περιοχής. Γι’ αυτό απευθύνουμε κάλεσμα σε όλα τα σωματεία και τους συλλόγους του νομού, να συμμετέχουν στην σύσκεψη την Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη, 7μμ στον αίθριο χώρο της Περιφέρειας (Πρώην Νομαρχία) για να συζητήσουμε την οργάνωση της πάλης, διεκδικώντας:

        Μαζικές προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας με μόνιμο προσωπικό.

        Επιπλέον, να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να καλύπτεται πλήρως η λειτουργία του νοσοκομείου, ως νοσοκομείο - Covid. Να μην πάνε πίσω οι υπόλοιπες λειτουργίες του νοσοκομείου (χειρουργεία, προγραμματισμένες εξετάσεις κλπ).

      Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών στον τομέα της υγείας.

     Πλήρης λειτουργία του Κ.Υ. Καλαμάτας και των υπολοίπων Κ.Υ. του νομού που είναι σε άθλια κατάσταση. Να στελεχωθούν όλα τα αγροτικά ιατρεία, που σήμερα, τα περισσότερα από αυτά δεν είναι σε θέση να καλύψουν ούτε τη στοιχειώδη συνταγογράφηση.

         Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα υγείας και πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.

         Τώρα παροχή όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας για όλους τους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς, με επιβολή των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

         Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους στην υγεία και τους μεγάλους χώρους δουλειάς με επιβάρυνση της εργοδοσίας.

         Ουσιαστικά μέτρα προστασίας για το άνοιγμα των σχολείων, 15 - άρια τμήματα, προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών.

         Καμία απόλυση - καμία περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων.

      Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών. Κατάργηση του νόμου που απελευθερώνει τις κατασχέσεις και για χρέη προς τις τράπεζες και το Δημόσιο.