Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 11:20

Δημόσια Υγεία: Σωματεία της Μεσσηνίας καλούν αύριο τον κόσμο να διεκδικήσει το κορυφαίο δικαίωμά του

Ντίνα Στραβάκου, Γιάννης Λαγογιάννης, Χρυσάνθη Μάλλιου

Ντίνα Στραβάκου, Γιάννης Λαγογιάννης, Χρυσάνθη Μάλλιου

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
“Αν δεν διεκδικήσουμε όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά το δικαίωμα στη δημόσια υγεία τότε θα το χάσουμε”, τόνισε η Χρυσάνθη Μάλλιου, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ειδικευμένων Γιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας και κάλεσε τους εργαζόμενους με τα σωματεία τους να συμμετέχουν αύριο, Πέμπτη, στη διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα. Η Χρυσάνθη Μάλλιου μίλησε σε συνέντευξη Τύπου στην οποία τοποθετήθηκαν ακόμη ο γραμματέας του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Γιάννης Λαγογιάννης και η πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στον Τουρισμό και Επισιτισμό Μεσσηνίας. Η διαδήλωση θα ξεκινήσει από την πλατεία 23ης Μαρτίου…

Ο Γιάννης Λαγογιάννης σημείωσε ότι η αυριανή διαδήλωση έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης Σωματείων του Νομού, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο αίθριο του Διοικητηρίου, η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα. 

Όπως υπογράμμισε, οι λόγοι για να κινητοποιηθεί ο κόσμος είναι πάρα πολύ σοβαροί, με πιο επίκαιρο την έξαρση της υγειονομικής κρίσης ενώ όλες οι μονάδες δημόσιας υγείας παραμένουν υποστελεχωμένες. Επιπλέον τόνισε ότι με αφορμή την υγειονομική κρίση η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων εντείνεται

Χαρακτηριστικά ο Γιάννης Λαγογιάννης σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, γιατί είναι πια ορατός ο κίνδυνος να δούμε και στην Ελλάδα καταστάσεις όπως αυτές που βίωσαν οι εργαζόμενοι την άνοιξη στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, με το σύστημα υγείας να μη μπορεί να νοσηλέψει τους ασθενείς. Επιπλέον τόνισε ότι οι εργαζόμενοι ζουν έναν εφιάλτη, χιλιάδες έχουν οδηγηθεί στην ανεργία, χιλιάδες βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής της σύμβασής τους και τα έσοδά τους δεν αρκούν για τους λογαριασμούς των σπιτιών τους. 

Ανέφερε λοιπόν ο γραμματέας του Συνδικάτου ότι είναι ανάγκη να οργανωθεί και κλιμακωθεί ο αγώνας των εργατικών λαϊκών στρωμάτων και να δοθεί μια πρώτη ηχηρή απάντηση με το αυριανό συλλαλητήριο. 

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Τα αιτήματα που έχουν εγκριθεί από τη σύσκεψη των σωματείων της περασμένης Τετάρτης είναι:

 •     Μαζικές προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας με μόνιμο προσωπικό.
 •         Επιπλέον, να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να καλύπτεται πλήρως η λειτουργία του νοσοκομείου, ως νοσοκομείο - Covid. Να μην πάνε πίσω οι υπόλοιπες λειτουργίες του νοσοκομείου (χειρουργεία, προγραμματισμένες εξετάσεις κλπ).
 •         Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών στον τομέα της υγείας.
 •         Πλήρης λειτουργία του Κ.Υ. Καλαμάτας και των υπολοίπων Κ.Υ. του νομού που είναι σε άθλια κατάσταση. Να στελεχωθούν όλα τα αγροτικά ιατρεία, που σήμερα, τα περισσότερα από αυτά δεν είναι σε θέση να καλύψουν ούτε τη στοιχειώδη συνταγογράφηση.
 •         Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα υγείας και πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.
 •         Τώρα παροχή όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας για όλους τους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς, με επιβολή των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
 •         Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους στην υγεία και τους μεγάλους χώρους δουλειάς με επιβάρυνση της εργοδοσίας.
 •         Ουσιαστικά μέτρα προστασίας για το άνοιγμα των σχολείων, 15 - άρια τμήματα, προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών.
 •         Καμία απόλυση - καμία περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων.
 •         Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών. Κατάργηση του νόμου που απελευθερώνει τις κατασχέσεις και για χρέη προς τις τράπεζες και το Δημόσιο.
 •         Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Τέλος ο Γιάννης Λαγογιάννης ανέφερε ότι μέχρι τώρα το ψήφισμα με τα παραπάνω αιτήματα έχουν υπογράψει τα ακόλουθα Σωματεία:

Σωματείο ειδικευμένων ιατρών Νομού Μεσσηνίας  

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Κυπαρισσίας  

Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Νομού Μεσσηνίας  

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας  

Συνδικάτο Οικοδόμων & συναφών επαγγελμάτων Ν. Μεσσηνίας  

Παμμεσσηνιακός Σύνδεσμος ιδιωτικών υπαλλήλων  

Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Ν. Μεσσηνίας  

Σύλλογος υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας  

Συνδικάτο επισιτισμού τουρισμού ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων Ν. Μεσσηνίας  

Σωματείο Φαρμακοϋπαλλήλων Νομού Μεσσηνίας    

Σωματείο εργαζομένων στο Άσυλο Ανιάτων Ν. Μεσσηνίας

Πανελλήνιος Σύλλογος συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών

Σύλλογος Γυναικών Καλαμάτας

ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΜΑΛΛΙΟΥ

Η Χρυσάνθη Μάλλιου, από το Σωματείο Ειδικευμένων Γιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας τόνισε ότι είναι επιβεβλημένη η συμμετοχή όλων των Σωματείων και των εργαζομένων στην αυριανή κινητοποίηση. 

Αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας στην περίοδο της πανδημίας η Χρυσάνθη Μάλλιου τόνισε ότι αυτή έχει χειροτερέψει αντί να βελτιωθεί. 

“Θέλουμε να καταγγείλουμε ότι δεν έχει παρθεί κανένα απολύτως μέτρο για να ενισχυθεί το προσωπικό από το Μάρτη ως σήμερα” είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι προσλήφθηκαν 40 νοσηλευτές, κάτι όμως που σχολίασε ότι αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό. Ήρθαν, πρόσθεσε, στο Νοσοκομείο Καλαμάτας τρεις επικουρικοί γιατροί και στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας κανένας. Επιπλέον ενημέρωσε ότι δύο παθολόγοι είχαν προσληφθεί με μπλοκάκι τον Αύγουστο όμως η σύμβασή τους έληξε και έφυγαν γιατί δεν ήθελαν να συνεχίσουν. Ως εκ τούτου, συνέχισε η Χρυσάνθη Μάλλιου, στην κλινική covid-19 του Νοσοκομείου Καλαμάτας από τέσσερις γιατροί έχουν μείνει δύο. Το αποτέλεσμα είναι, τόνισε, να επιβαρύνονται οι υπόλοιποι γιατροί του Νοσοκομείου, οι οποίοι όμως δεν έφταναν να καλύψουν τις ανάγκες στις συνήθεις ανάγκες πόσο μάλλον τώρα. 

Σε ό,τι αφορά τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου η γιατρός δήλωσε πως η διευθύντρια της Μονάδας έχει επανειλημμένως καταγγείλει εγγράφως ότι οι τέσσερις υπάρχοντες εντατικολόγοι φτάνουν για τα έξι κρεβάτια της ΜΕΘ που υπάρχουν ήδη και δεν δύναται η Μονάδα να λειτουργήσει και άλλα. 

ΝΤΙΝΑ ΣΤΡΑΒΑΚΟΥ

Η Ντίνα Στραβάκου επίσης κάλεσε στην αυριανή κινητοποίηση, τονίζοντας ότι η πανδημία χτύπησε και τον κλάδο του τουρισμού και επισιτισμού ή πιο σωστά τους εργαζόμενους του κλάδου, γιατί, όπως τόνισε, στο μεγάλο κεφάλαιο του τουρισμού και επισιτισμού η κυβέρνηση έδωσε απλόχερα ζεστό χρήμα. Ζήτησε στήριξη των εργαζομένων του κλάδου και στήριξη των μονάδων δημόσιας Υγείας, οι οποίες τόνισε ότι βρίσκονται στην κατάσταση αυτή επειδή η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη δημόσια υγεία με τη λογική του κόστους-οφέλους. 

Στ.Μ.