Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021 07:21

Πλήρη διαλεύκανση για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο Δήμο Τριφυλίας ζητούν συνδικαλιστές

Πλήρη διαλεύκανση για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο Δήμο Τριφυλίας ζητούν συνδικαλιστές

ΕΡΓΑΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΠΛΑΚΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΟ 
Ο οδηγός του απορριμματοφόρου το οποίο ανατράπηκε με αποτέλεσμα να καταπλακώσει θανάσιμα εργάτη ήταν συμβασιούχος, από το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας και σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος δεν έπρεπε να έχει τοποθετηθεί σε αυτή τη θέση, υποστηρίζει συνδικαλιστική παράταξη των δημοτικών υπαλλήλων. Η παράταξη Αγωνιστικές Κινήσεις Συσπειρώσεις στους ΟΤΑ μιλά για “εγκληματική εργοδοτική αδιαφορία”, όπως ανάλογες αναφορές έγιναν από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ και ζητά τη σύσταση επιτροπής, με τη συμμετοχή και του Εργατικού Κέντρου, για την πλήρη διαλεύκανση του τραγικού δυστυχήματος…

Σε ανακοίνωσή τους, με τίτλο “Προμελετημένο έγκλημα, όχι εργατικό ατύχημα” οι Αγωνιστικές Κινήσεις Συσπειρώσεις στους ΟΤΑ, υποστηρίζουν: “ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΔΗΜΑΡΧΟΙ –  ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, «νοιώθουν συγκλονισμένοι» & «εκφράζουν τα βαθιά  τους συλλυπητήρια» για τον  αδικοχαμένο  εργάτη καθαριότητας που   στις 7 Ιανουαρίου του 2021 στο δρόμο μεταξύ Προδρόμου κι Αγαλιανής της ΔΕ Αυλώνας του Δήμου Τριφυλίας, έχασε την ζωή του. Ανετράπη το απορριμματοφόρο και από το τριμελές πλήρωμά του, ο ένας εργάτης έχασε τη ζωή του, ενώ οδηγός τραυματίστηκε ελαφρά. Χαρακτηριστικό της εγκληματικής εργοδοτικής αδιαφορίας για την ασφάλεια και την ζωή των εργαζομένων είναι ότι ο οδηγός στο απορριμματοφόρο ήταν συμβασιούχος και μάλιστα μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ το οποίο έχει ως όρο πρόσληψης εργαζομένων τη ρητή απαγόρευση απασχόλησης για εργασίες αποκομιδής απορριμμάτων σε απορριμματοφόρα οχήματα.

ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΕΡΓΑΤΩΝ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και  ΔΗΜΑΡΧΟΙ  είναι  ηθικοί αυτουργοί και πολιτικά υπεύθυνοι για τους εκατοντάδες νεκρούς εργάτες στους ΟΤΑ τα τελευταία  χρόνια. Οι αιτίες των εργατικών ατυχημάτων – εργοδοτικών εγκλημάτων, δεν είναι οι “κακές στιγμές”.

Δεν είναι ατύχημα όταν, λόγω έλλειψης προσωπικού, αναγκάζονται εργαζόμενοι να δουλεύουν  με εντατικούς ρυθμούς, σε καθημερινή βάση με έναν απαρχαιωμένο και κακο-συντηρημένο  στόλο  στους περισσότερους δήμους. Δεν είναι ατύχημα  όταν στο προσωπικό δεν έχουν χορηγηθεί τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, δεν έχει περάσει την κατάλληλη εκπαίδευση ενώ  η κάλυψη των διαρκών  αναγκών γίνεται  με ελαστικές μορφές εργασίας. Δεν είναι ατύχημα  όταν κάποιοι «καμπόσοι» Δήμαρχοι και ορισμένοι «τζάμπα μάγκες» Διευθυντές, τάζοντας έξτρα υπερωρίες, ευνοϊκά δρομολόγια ή επιστρατεύοντας άλλες απειλές, «προτρέπουν» εργαζόμενους σε εργασία  εκτός ωραρίου ή εκτός των καθηκόντων τους, ακόμα και όταν δεν προβλέπεται από την σύμβαση εργασίας που έχουν υπογράψει. Δεν είναι ατύχημα  όταν μετά από τόσους νεκρούς εργάτες δεν έχει τιμωρηθεί ΠΟΤΕ και ΚΑΝΕΝΑΣ. Δεν λέγεται ατύχημα όταν αυτός (διευθυντής – Προϊστάμενος) που δίνει την παράνομη εντολή στον εργαζόμενο είναι ο ίδιος που υποτίθεται  ότι τον προστατεύει από τη θέση του συνδικαλιστή.

ΠΟΣΗ  ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΠΙΑ!!!

ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ  ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ.                                                                                                              

Ως εργατικά σωματεία χρειάζεται να παρεμβαίνουμε έγκαιρα και να βάζουμε φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία, πριν φτάνουμε κάθε φορά να θρηνούμε νέα θύματα. Εάν ακόμα και σε Δήμους, όπως στην Τριφυλία, που υπάρχει παρουσία μέλους του Γενικού Συμβουλίου  της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αυτό δεν συμβαίνει, μπορούμε να φανταστούμε ποια είναι η γενικότερη κατάσταση.

Καλούμε την ΠΟΕ-ΟΤΑ να πάρει άμεσα πρωτοβουλία συγκρότησης Επιτροπής μαζί με το τοπικό Εργατικό Κέντρο, που θα επιδιώξει την πλήρη διαλεύκανση του θανάτου και του τραυματισμού των συναδέλφων μας.

Ο δρόμος για την αποτροπή νέων εργατικών «ατυχημάτων»- δολοφονιών είναι η οργάνωση του κόσμου της εργασίας στα Σωματεία του, κόντρα στην εγκληματική εργοδοτική αυθαιρεσία, αλλά και σε λογικές εργοδοτικού συνδικαλισμού. Να δώσουμε τέλος στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, να διώξουμε το φόβο και την ανασφάλεια από τις καρδιές και τα μυαλά των εργαζομένων και να επιβάλλουμε τη μόνιμη και σταθερή εργασία, με τήρηση όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.  

ΑΚΙΣ-ΟΤΑ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2021”.