Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021 09:57

Παρέμβαση του Σωματείου Εργαζομένων για τη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στους απολυμένους

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 
Στην Επιθεώρηση Εργασίας έχει προσφύγει το Σωματείο Εργαζομένων στο Ίδρυμα Απόρων Ανιάτων “Η Στέγη της Εκκλησίας”, για τη μη καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων στους απολυμένους εργαζόμενους, οι οποίοι από την πλευρά τους έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη για την ακύρωση των απολύσεών τους. Σε παρέμβασή του το Σωματείο Εργαζομένων υπογραμμίζει ότι η διοίκηση του Ιδρύματος με την “αναλγησία” και “εκδικητικότητα” που επέδειξε άφησε τους συγκεκριμένους εργαζόμενους να περάσουν τα Χριστούγεννα με ανέχεια και στερήσεις…

Συγκεκριμένα η παρέμβαση του Σωματείου έχει ως εξής:  “Συνεχίζεται ο Γολγοθάς των απολυμένων εργαζομένων του ιδρύματος «Η Στέγη της Εκκλησίας». Από την μια πλευρά λόγω των έκτακτων υγειονομικών μέτρων έχει ανασταλεί η λειτουργία των Δικαστηρίων, που είμαστε σίγουροι ότι θα δικαίωναν τον αγώνα τους. Από την άλλη πλευρά η διοίκηση του Ιδρύματος σε μια άνευ προηγουμένου επίδειξη αναλγησίας και εκδίκησης δεν κατέβαλε το Δώρο Χριστουγέννων, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι, οι οποίοι επί ένα περίπου χρόνο είναι άνεργοι, να περάσουν με ανέχεια και στερήσεις τις Άγιες Μέρες των Χριστουγέννων. 

Αν και οι εργαζόμενοι έδωσαν μια εύλογη περίοδο χάριτος στη διοίκηση του ιδρύματος, προκειμένου να καταβληθεί το δώρο των Χριστουγέννων, το οποίο εκ του νόμου έπρεπε να κατατεθεί μέχρι τις 21.12. 2020, και μετά την προκλητική αδράνεια εν μέρους των υπευθύνων, αναγκάστηκε το Δ.Σ του σωματείου τους να προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας  Καλαμάτας στις 13.01.2021 και να καταγγείλει το γεγονός. 

Θεωρούμε επιεικώς απαράδεκτη τη στάση της διοίκησης του ιδρύματος, η οποία αφενός περιφρονεί κατάφορα το νόμο, ο οποίος μάλιστα χαρακτηρίζει τη μη καταβολή του δώρου «ποινικό αδίκημα» και καταλογίζει στον παραβάτη όχι μόνο χρηματικό πρόστιμο αλλά και ποινή φυλάκισης, αφετέρου οδηγεί στο χείλος της φτώχιας ολόκληρες οικογένειες, που εδώ και ένα χρόνο ταλαιπωρούνται από την εκδικητική της μανία. 

Για μια ακόμα φορά, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να διεκδικήσουν τα αυτονόητα και για μια ακόμα φορά η διοίκηση του ιδρύματος «Η Στέγη της Εκκλησίας» αποδεικνύει πόσο περιφρονεί τόσο τους ίδιους όσο και το νόμο”.