Σάββατο, 06 Μαρτίου 2021 08:36

Σωματείο: Πλήρωσαν 16.000 σε δικηγόρους και ορκωτούς για να ισχυριστούν ότι εργαζόμενοι πήραν παράνομα επιδόματα 16.000 ευρώ

Σταυρούλα Στραβάκου, Παναγιώτης Κουφαλάκος Σταυρούλα Στραβάκου, Παναγιώτης Κουφαλάκος

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΕΥΑΚ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Πληθώρα επισήμων εγγράφων που αποδεικνύουν ότι τα επιδόματα που πήραν εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ όχι μόνο δεν ήταν παράνομα αλλά φέρουν υπογραφές γενικών διευθυντών, προέδρων της Δημοτικής Επιχείρησης, των Διοικητικών Συμβουλίων της Δημοτικής Επιχείρησης, των επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, παρουσίασαν οι εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων σε συνέντευξη Τύπου. Πέντε εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ (ο ένας έχει συνταξιοδοτηθεί) καλούνται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να επιστρέψουν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα επιδόματα. Οι εκπρόσωποι του Σωματείου, ο πρόεδρος Παναγιώτης Κουφαλάκος και η γραμματέας Σταυρούλα Στραβάκου, οι οποίοι είναι ανάμεσα στους πέντε που πήραν επιδόματα και καλούνται να τα επιστρέψουν, υπογράμμισαν ότι η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι παράνομη και τόνισαν ότι θα υπερασπιστούν την εντιμότητα και την αξιοπρέπειά τους σύμφωνα με την καθοδήγηση των δικηγόρων τους. Υποστήριξαν ότι ο στόχος της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ, που εκπορεύεται από τη δημοτική αρχή Καλαμάτας, είναι το Σωματείο Εργαζομένων, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία δικαστικής διεκδίκησης αποδοχών που έχουν περικοπεί παράνομα, σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου, ύψους περίπου 700.000 ευρώ…

Ο Παναγιώτης Κουφαλάκος δήλωσε συγκεκριμένα: “Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Αθανασόπουλος σε συνέντευξη τύπου, προσέβαλε δημόσια εμένα, την γραμματέα του Σωματείου αλλά και 3 ακόμα συναδέλφους μας, λέγοντας ψέματα ότι παρανόμως μας έχει καταβληθεί εδώ και 8 χρόνια επίδομα ισολογισμού, γνωρίζοντας ότι τα εντάλματα πληρωμής είχαν υπογραφή από όλη την υπηρεσιακή ιεραρχία, είχαν την ομόφωνη έγκριση του ΔΣ αλλά και την υπογραφή του επιτρόπου του ελεγκτικού συνεδρίου. Οι οικονομικές χρήσεις που αναφέρονται είχαν ελεγχθεί από τους νομίμως ορισθέντες από τη  περιφέρεια ορκωτούς  λογιστές. Προς εξυπηρέτηση του παραπάνω σκοπού, με άνωθεν εντολή, αποφάσισαν Διοίκηση και Διεύθυνση, να βγάλουν έκπτωτους τους νομίμως ορισθέντες ορκωτούς λογιστές από την περιφέρεια και όρισαν έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο, ζήτησαν νομική γνωμάτευση και από ιδιώτη νομικό καταβάλλοντας 16.000 ευρώ για να αποσπάσουν τα τεκμήρια τους και να μας βγάλουν καταχραστές. Δηλαδή έδωσαν 16.000 στον νομικό και στο έκτακτο έλεγχο για να διεκδικήσουν τελικά 16.000 από τους εργαζόμενους. Γιατί αυτά είναι τα ποσά που θεωρούν ότι μπορούν να διεκδικήσουν και όχι αυτά που αναφέρουν στην απόφαση. Αφού τα υπόλοιπα είναι και θεωρημένα από τον επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου. Μάλιστα το τελευταίο επίδομα για την οικονομική χρήση του 2019, το έχει υπογράψει και ο νυν Διευθυντής που εισηγείται τον καταλογισμό

Ψεύδονται  ασύστολα. Έχουν βάλει στο στόχαστρο την κατάργηση της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας, που είναι σε ισχύ, εκτός από τις οριζόντιες μειώσεις κατά 25% (στον βασικό μισθό και στα επιδόματα), που έγιναν από 1/11/2011, σύμφωνα με την πολιτική των μνημονίων. Για τα ετήσια εφάπαξ επιδόματα που προβλέπονται στην σύμβαση, για την καταβολή τους ο νόμος έθετε 2 προϋποθέσεις. Ή ο μέσος όρος των αποδοχών όλων των εργαζομένων μετά από τις μειώσεις να μην υπερβαίνει τα 1.900 ευρώ ή ο μέσος όρος των αποδοχών των εργαζομένων να είναι μειωμένος πάνω από 35% σε σχέση με τον μέσο όσο όρο των αποδοχών όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί στις 31/12/2009.

Παραδόξως οι οριζόμενοι για τον έκτακτο έλεγχο ορκωτοί λογιστές όσο και ο οριζόμενος νομικός κ. Ζυγούρης, με την ιδιότητα του ιδιώτη και όχι του νομικού της ΚΕΔΕ, ασχολήθηκαν μόνο με το όριο του 1.900 αγνοώντας το όριο του άνω των 35%  των μειώσεων που στην περίπτωση μας είχαν γίνει σε ποσοστό 42%.  

Δεν έχει τελειωμό η επίθεση ενάντια στα κεκτημένα. Έχουν βάλει στο στόχαστρο ακόμα και την αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης,  δημιουργώντας προϋποθέσεις να οδηγήσουν συναδέλφους μας ή συγγενείς συναδέλφων μας που δεν βρίσκονται εν ζωή, να τρέχουν στα δικαστήρια. Η αποζημίωση απόλυσης λόγω συνταξιοδότησης εκτός από την επιχειρησιακή σύμβαση προβλέπεται και στον κανονισμό εργασίας, που αποτελεί κομμάτι της επιχειρησιακής σύμβασης που έχει αόριστη χρονική ισχύ.

Τους καλούμε να μην το τολμήσουν. 

Με αυτόν τον συκοφαντικό τρόπο λοιπόν αποφάσισαν να εξαπολύουν   επίθεση στα κεκτημένα μας, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους τον φόβο από την αναμενόμενη υποχρέωση τους για καταβολή προς το σύνολο των εργαζομένων ποσών που παράνομα παρακρατούσαν από το 2010 και έχουν κριθεί  με αποφάσεις του Αρείου Πάγου (830/2018 και 848/2020).

Τα ποσά που καλούνται να μας επιστρέψουν για την 8ετία ανέρχονται στο ποσό των 700.000 ευρώ περίπου για όλους του μόνιμους εργαζόμενους που εργάζονται από το 2010.

Για τα ποσά αυτά, ύστερα από καθοδήγηση του Σωματείου και εξουσιοδότηση των συναδέλφων μας, είμαστε σε διαδικασία δικαστικής διεκδίκησης.

Οι εργαζόμενοι καλούνται να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Οι Δημοτικές αρχές  έχουν γίνει το μακρύ χέρι της Κυβέρνησης. Μέσα από την ανταποδοτική τους πολιτική, λειτουργούν στην λογική του κόστους οφέλους  και από την μια μεριά μετατρέπουν τις υπηρεσίες τους σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς και από την άλλη φροντίζουν να εφαρμόζουν κατά γράμμα τις Κυβερνητικές εισοδηματικές πολιτικές μείωσης των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το ΔΣ του Σωματείου μας αξιοποιώντας την εμπειρία από τους  αγώνες του αλλά και από την δύναμη που μας έδωσαν οι εργαζόμενοι στις πρόσφατες εκλογές με συμμετοχή 82%, συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση. Δεν ανήκει στα σωματεία της γραμμής ΓΣΕΕ. Αγωνίζεται για την κατοχύρωση και διεύρυνση των κεκτημένων.

Με τους αγώνες μας καταφέραμε:

Την κατοχύρωση των 37,5 ωρών εβδομαδιαίας εργασίας, τη μονιμοποίηση των ΑΜΕΑ,  τη διεκδίκηση αναδρομικών για όλους τους εργαζόμενους στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, την κατοχύρωση ανθυγιεινής εργασίας σε μια σειρά ειδικότητες, τη  κατοχύρωση μέσα από την σύμβαση ίσης αμοιβής εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους άσχετα αν είναι μόνιμοι ή συμβασιούχοι, την κατοχύρωση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας και την παροχή ειδών ατομικής προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους μόνιμους και συμβασιούχους, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας.

Παράλληλα με τη δικαστική διεκδίκηση συνεχίζουμε για την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με πολιτική απόφαση χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Οσα εμπόδια και να βάλουν οι εργαζόμενοι δεν θα κάνουν πίσω. Και αυτή η προσπάθεια θα πέσει στο κενό.

Οι εργαζόμενοι θα αποτρέψουν να χτυπηθεί το σωματείο και οι αγώνες τους, ειδικά μπροστά στην νέα επίθεση απέναντι στα δικαιώματά τους που ξετυλίγεται από το κράτος και την εργοδοσία”.

Στ.Μ.