Κυριακή, 07 Μαρτίου 2021 08:53

Παντελώς απών το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων υποστηρίζει η ΔΑΣ

ΖΗΤΑ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 
Το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας “είναι παντελώς απών από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων” υποστηρίζει η δεύτερη σε δύναμη παράταξη του Διοικητικού Συμβουλίου, Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση, η οποία πλαισιώνει το ΠΑΜΕ. Οι τέσσερις σύμβουλοι της παράταξης, Παναγιώτης Καράμπελας, Βαγγέλης Λαμπρόπουλος, Βαγγέλης Μπάκας και Παναγιώτης Κουφαλάκος, σε παρέμβασή τους υπογραμμίζουν ότι αντί η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου να στηρίξει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και να καλέσει σε συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο με τα προεδρεία των Σωματείων, συνεδριάζει δια περιφοράς. Τέτοια δια περιφοράς συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για την έγκριση του ισολογισμού της περασμένης χρονιάς και του προϋπολογισμού του 2021, από την οποία η παράταξη της ΔΑΣ ανακοινώνει ότι θα απουσιάσει, επιμένοντας ότι πρέπει να γίνει δια ζώσης συνεδρίαση για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής για τους εμποροϋπαλλήλους, για την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας, για τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων…

Συγκεκριμένα σε παρέμβασή τους οι τέσσερις σύμβουλοι της παράταξης της ΔΑΣ τονίζουν: “Για πολλοστή φορά η πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΚ Καλαμάτας συνεχίζει την απαράδεκτη τακτική της για συνεδριάσεις δια περιφοράς, με θέμα αυτή τη φορά την έγκριση του οικονομικού απολογισμού αλλά και οικονομικού προϋπολογισμού της Διοίκησης. Το πως και για ποιους λόγους ξοδεύονται τα χρήματα του εργατικού κέντρου δεν είναι ένα τυπικό ζήτημα όπως θέλει να το παρουσιάσει η πλειοψηφία της Διοίκησης. Τόσο οι Δαπάνες όσο και τα έσοδα φανερώνουν ουσιαστικά τον τρόπο που λειτουργεί το Εργατικό Κέντρο.

Όλο αυτό το διάστημα και ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν έχει γίνει ούτε μία δαπάνη που να αφορά την ενημέρωση των εργαζομένων, ούτε μία δαπάνη για να οργανωθούν κινητοποιήσεις για τα προβλήματα πού αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους, σε κάθε χώρο δουλειάς.

Με πλήρη ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησης, το Εργατικού Κέντρο είναι παντελώς απών από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, είναι άφαντοι από τους τους εργασιακούς χώρους, ενώ γενικεύονται οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, κυριαρχούν η μερική απασχόληση, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και τα σπαστά ωράρια.

Είναι απόντες από μια σειρά φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους όπως:

  • Τους αγώνες των εμποροϋπαλλήλων ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.
  •   Τον αγώνα που δίνουν οι Γιατροί και το Νοσηλευτικό προσωπικό στα Νοσοκομεία και κέντρα υγείας για υποδομές και προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο δημόσιο τομέα υγείας. Για την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας.
  • Τους αγώνες συνδικάτων, ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων για τακτικά τεστ στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς πού έχουν μετατραπεί σε φορείς διασποράς του ιού.
  • Το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων και την κατάργηση των συλλογικών διαδικασιών τους.
  • Την καταστολή και την τρομοκρατία με εργαλείο το νόμο πού δυσκολεύει, ακόμα και απαγορεύει τις διαδηλώσεις.

Αρνούνται επίμονα τις προτάσεις μας για δια ζώσης συνεδρίαση της Διοίκησης στο αμφιθέατρο του ΕΚ. Ένα αμφιθέατρο που έχει χωρητικότητα 250 άτομα, τη στιγμή που η διοίκηση αριθμεί 15 μέλη.

Καλούμε τα συνδικάτα της δύναμης του Εργατικού Κέντρου να συνεδριάσουν και να πάρουν αποφάσεις καταδίκης της τακτικής της πλειοψηφίας και να απαιτήσουν ανοικτή συνεδρίαση του οργάνου στο αμφιθέατρο του ΕΚ, παρουσία των προεδρείων των σωματείων, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Με αυτό το σκεπτικό αρνούμαστε να συνεδριάσουμε δια περιφοράς με θέμα την έγκριση του οικονομικού απολογισμού και προϋπολογισμού της Διοίκησης.

 

ΟΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗ ΔΑΣ ΣΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΕΚ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΚΟΥΦΑΛΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

ΜΠΑΚΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ”.