Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021 15:20

“Που είναι το Εργατικό Κέντρο;” ρωτά το ΠΑΜΕ και ζητά να μην περάσει αναίμακτα η κατάργηση του οχτάωρου

Παναγιώτης Καράμπελας,  Παναγιώτης Κουφαλάκος, Βαγγέλης Μπάκας Παναγιώτης Καράμπελας, Παναγιώτης Κουφαλάκος, Βαγγέλης Μπάκας

Με συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα τα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ δημοσιοποιούν ότι ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Σωτήρης Τσώνης, αρνείται να γίνει συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την Εργατική Πρωτομαγιά και για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα εργασιακά, το οποίο μεταξύ άλλων καταργεί το οχτάωρο και βάζει επιπλέον εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση. Με την στάση του αυτή ο πρόεδρος Εργατικού Κέντρου, υποστήριξε ο Παναγιώτης Κουφαλάκος, βάζει πλάτη για να περάσει αναίμακτα το νομοσχέδιο…

Τη συνέντευξη έδωσαν το πρωί στο Εργατικό Κέντρο τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Παναγιώτης Κουφαλάκος, Παναγιώτης Καράμπελας και Βαγγέλης Μπάκας. 

Ο κ. Κουφαλάκος ανέφερε ότι η παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ από τις 15 Απρίλη, με επιστολή της στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, έχει ζητήσει συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου με θέματα την εργατική πρωτομαγιά και το εργασιακό νομοσχέδιο. Όπως πρόσθεσε, είχε και χθες τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του για να του υποβάλει ξανά το σχετικό αίτημα, όμως ο πρόεδρος κ. Τσώνης, σύμφωνα πάντα με όσα ανέφερε ο κ. Κουφαλάκος, του απάντησε ότι η θέση της πλειοψηφίας είναι δεδομένη και ακολουθεί τη σχετική απόφαση της ΓΣΕΕ. Επιπλέον ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, του ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου γιατί η πλειοψηφία σε αυτό είναι δεδομένη και δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφιστεί κάτι διαφορετικό. 

Ακόμη ο κ. Κουφαλάκος σημείωσε ότι άλλα Εργατικά Κέντρα στην Πελοπόννησο, που δεν έχει πλειοψηφία το ΠΑΜΕ, όπως της Κορίνθου και της Σπάρτης και συζητήσαν τα θέματα αυτά αλλά και αποφάσισαν προκήρυξη απεργίας για τις 6 Μάη, για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. 

Ο Παναγιώτης Καράμπελας από την πλευρά του σχολίασε ότι όλη αυτή την περίοδο διεκδικούν μέτρα για την προστασία τη δική τους και της κοινωνίας οι γιατροί, οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και επισιτισμό, οι οικοδόμοι, όπου όμως πρόσθεσε θρηνούν συνεχώς συναδέλφους σε εργατικά ατυχήματα. Σε όλους αυτούς τους εργαζόμενους τα ταξικά σωματεία, τόνισε ο κ. Καράμπελας συμπαραστέκονται και στηρίζουν, διερωτήθηκε όμως “το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας που είναι;”. Με βάση αυτά ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων σχολίασε ότι το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας όπως έχει καταντήσει είναι σαν εργοδοτικό και κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από αυτή τη στάση, αλλά και να αναλογιστούν  τι είδους εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς θα ήθελαν οι νεκροί της εργατικής τάξης.

Ο Βαγγέλης Μπάκας ανέφερε ότι το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης έχει ετοιμαστεί σύμφωνα με τις επιθυμίες της ευρωπαϊκής ένωσης και του συνδέσμου βιομηχάνων και επιπλέον η κυβέρνηση το έχει εντάξει στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης, ώστε να καθίσταται δυσκολότερη η ανατροπή του. Απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο και σε κάθε αντεργατική πολιτική, ανέφερε ο κ. Μπάκας, οι εργαζόμενοι πρέπει να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, να δυναμώσουν τον αγώνα τους, να βάλουν κριτήριο των διεκδικήσεών τους τις σύγχρονες ανάγκες τους, να μην δεχτούν να πληρώσουν πάλι το μάρμαρο της κρίσης. Ιδιαίτερα δε για τους νέους, συνέχισε ο κ. Μπάκας, αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να αποτελέσει αιτία πολέμου γιατί υπονομεύει το μέλλον τους. 

Στ.Μ.