Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021 16:44

Συμβολικός λόγω συνθηκών ο γιορτασμός της εργατικής πρωτομαγιάς - Σε επαγρύπνηση για το εργασιακό νομοσχέδιο

Σωτήρης Τσώνης, Παναγιώτης Μουλάς Σωτήρης Τσώνης, Παναγιώτης Μουλάς

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Προέχει η προστασία της υγείας και γι’ αυτό φέτος ο γιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς, από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, θα είναι συμβολικός, ανακοίνωσε το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, ο Σωτήρης Τσώνης. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου αναφέρθηκε και στο εργασιακό νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι η ΓΣΕΕ θα τοποθετηθεί αφού υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις. Πρόσθεσε ωστόσο ότι εφόσον επιβεβαιωθεί ότι θα μπορεί να γίνει διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική διαπραγμάτευση μεταξύ εργοδότη-εργαζόμενου, τότε αυτό αποτελεί αιτία πολέμου για το συνδικαλιστικό κίνημα. Επιπλέον όμως ο Σωτήρης Τσώνης άφησε αιχμή για πολιτικές δυνάμεις της χώρας, λέγοντας ότι φέρονται σαν “ηρακλειδείς” και “πατερούληδες”, παρότι και οι ίδιες έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωση του αντεργατικού πλαισίου της τελευταίας δεκαετίας. Για την Εργατική Πρωτομαγιά τοποθετήθηκε και ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου,  Παναγιώτης Μουλάς…

Σε ό,τι αφορά τον συμβολικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς ο πρόεδρος του Ε.Κ.Κ. Σωτήρης Τσώνης ανέφερε ότι η διοίκηση θα τιμήσει τους αγώνες των εργαζομένων με την παρουσία της στο μνημείο των φονευθέντων λιμενεργατών στο λιμάνι της Καλαμάτας, την Τρίτη του Πάσχα το πρωί 4 Μάη. 

Σχετικά με το εργασιακό νομοσχέδιο ο κ. Τσώνης ανέφερε ότι βασικός και αδιαπραγμάτευτος στόχος για τη ΓΣΕΕ είναι η πλήρης απασχόληση, το πενθήμερο, το οχτάωρο, καθώς και η κατάργηση όλων των ευελιξιών στο ωράριο εργασίας. Ο πρόεδρος του Ε.Κ.Κ. αφού έκανε μια αναδρομή στη θέσπιση του οχτάωρου, από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, σημείωσε ότι οι διευθετήσεις του χρόνου εργασίας ξεκίνησαν από το 1990 και ότι όλες οι κυβερνήσεις από τότε μέχρι και σήμερα προσθέτουν επιπλέον ρυθμίσεις. Σχολίασε δε ότι “επειδή ακούγονται, γράφονται και θα δούμε πάρα πολλά πράγματα, εμείς δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως μπορούν σήμερα να παρουσιάζονται κάποιοι σαν Ηρακλειδείς ή σαν πατερούληδες και να ξαφνιάζονται από όλα αυτά τα πράγματα, όταν οι κυβερνήσεις διαχρονικά είχαν τη δυνατότητα όλα τα αντεργατικά νομοθετήματα μετά το 2010 να τα ακυρώσουν στην πράξη”.

Ο κ. Τσώνης τόνισε ότι το κομβικό σημείο είναι το αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να θεσπίσει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική διαπραγμάτευση μεταξύ εργοδότη-εργαζόμενου, ενώ ανέφερε επίσης ότι το Συνδικαλιστικό Κίνημα πρέπει να δει και τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται με την τηλεργασία, τις τηλεδιασκέψεις, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, το ηλεκτρονικό εμπόριο, τους ψηφιακούς νομάδες. Μπαίνουμε σε μια καινούργια εποχή, στην 4η βιομηχανική επανάσταση και τα συνδικάτα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο τους, είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΛΑΣ

Ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου,  Παναγιώτης Μουλάς, από την πλευρά του κάλεσε όλους τους εργαζόμενους, όλους τους πολίτες, να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς των αγώνων για τα εργατικά δικαιώματα, με μια επίσκεψη στο μνημείο των φονευθέντων λιμενεργατών στο λιμάνι της Καλαμάτας. 

Τόνισε επίσης ο κ. Μουλάς ότι σήμερα έχει πλέον τεθεί υπό αμφισβήτηση η αξιοπρέπεια των εργαζομένων, αφού δεν είναι πια διασφαλισμένος ο κύριος όρος που λέγεται αμοιβή εργασίας. Είπε ότι ακόμη και τα δώρα του Πάσχα υπάρχουν εργοδότες που τα παίρνουν πίσω από τους εργαζόμενους, ότι τίθενται υπό αμφισβήτηση όλοι οι όροι εργασίας. Και για όλα αυτά, τόνισε ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, δεν υπάρχει ο φορέας της πολιτείας που να διενεργεί ελέγχους για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Έτσι, συνέχισε, εγκαταλείπεται μόνος του ο εργαζόμενος των 500 ευρώ, που καλείται να βγάλει το φίδι από την τρύπα, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ βρίσκεται σε ομηρία γιατί δουλεύει με συνεχείς συμβάσεις.

Σχετικά με το εργασιακό νομοσχέδιο ο κ. Μουλάς ανέφερε ότι χρειάζεται προσοχή και πρέπει οι εργαζόμενοι να κληθούν να αντιδράσουν όταν θα είναι η κατάλληλη στιγμή. Είπε συγκεκριμένα ότι είναι η ώρα και της ατομικΉς ευθύνης, για τους εργαζόμενους που πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για τη διαφύλαξη του οχτάωρου αλλά και της συλλογικής ευθύνης για εκείνους που καλούν τον κόσμο σε αντίδραση. 

Στ.Μ.