Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021 08:26

Συνδικαλιστικοί φορείς της Μεσσηνίας: Όλοι στην Πρωτομαγιάτικη Απεργία στις 6 Μάη στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΟΧΤΑΩΡΟΥ 
Εκπρόσωποι Σωματείων της Μεσσηνίας και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Φαββατάς, καλούν τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα να δώσουν μαζικό και δυναμικό “παρών” στην απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, την Πέμπτη 6 Μάη, στο πλαίσιο του γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Τα κεντρικά αιτήματα είναι η μη κατάργηση του οχτάωρου, η ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν υγείας και παιδείας, η λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων από την πανδημία και από αντεργατικά μέτρα των κυβερνήσεων και αυθαιρεσίες της εργοδοσίας. Το κάλεσμα έκαναν, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Βαγγέλης Λαμπρόπουλος, η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας Σταυρούλα Στραβάκου, ο εκπρόσωπος του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αντώνης Κυριακόπουλος και ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Φαββατάς. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει την Πέμπτη 6 Μάη στις 9.30 το πρωί, ενώ την Πρωτομαγιά αντιπροσωπεία εκπροσώπων Σωματείων και Συνδικάτων θα αποτίσει φόρο τιμής στο μνημείο των φονευθέντων λιμενεργατών στο λιμάνι της Καλαμάτας…

Ο Βαγγέλος Λαμπρόπουλος, από το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα, παρουσίασε τις “ανατροπές του αιώνα” τις οποίες φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Επίσης κάλεσε έστω την ύστατη ώρα, όπως ανέφερε, την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας να συγκαλέσει σε συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο και να αποφασίσει την προκήρυξη απεργίας για την Εργατική Πρωτομαγιά στις 6 Μάη, όπως έχουν αποφασίσει άλλες Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα.  

Τα αιτήματα της απεργιακής κινητοποίησης της 6η Μάη είναι, όπως τα παρουσίασε ο Βαγγέλης Λαμπρόπουλος,  είναι: 

-Να μην κατατεθεί το Νομοσχέδιο έκτρωμα της Κυβέρνησης για τα εργασιακά.

-Σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, με μείωση του εργάσιμου χρόνου 7ωρο- 5νθήμερο-35ωρο.

-Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς καμία εμπλοκή του Κράτους.

-Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων

-Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, με ευθύνη του κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων.

-Κατοχύρωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης δράσης των συνδικάτων και συνδικαλιστών, κόντρα συνολικά στην κρατική, εργοδοτική παρέμβαση και καταστολή.

Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, Σταυρούλα Στραβάκου ανέφερε ότι το Σωματείο πραγματοποίησε γενικές συνελεύσεις σε όλες τις ΔΕΥΑ της Μεσσηνίας, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 90 εργαζόμενοι, που αποφάσισαν τον γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη. Ωστόσο τόνισε ότι ο νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στέρησε το δικαίωμα από το Σωματείο να προκηρύξει απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Προκηρύχθηκε όμως στάση εργασίας για τις 6 Μάη, από τις εφτά μέχρι τις 11 το πρωί, ώστε να  μπορέσουν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ να δώσουν δυναμικό “παρών” στην απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. 

Η Σταυρούλα Στραβάκου ανέφερε ότι τα αιτήματα των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ είναι μόνιμη και σταθερή δουλειά, σταθερός εργάσιμος χρόνος, εφτάωρο, ελεύθερος χρόνος για σωματική και πνευματική ξεκούραση, φθηνή ενέργεια, ύδρευση, θέρμανση για τους εργαζόμενους, υγιεινή και ασφάλεια σοτυς χώρους δουλειά, δωρεάν και υψηλού επιπέδου σύστημα δημόσιςα υγείας, αποκλειστικά δημόσια εκπαίδευση, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που εργάζονται στις ΔΕΥΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 

Ο Αντώνης Κυριακόπουλος, από το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, ζήτησε να μην τολμήσει η κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο με τις “ανατροπές του αιώνα”. 

Ο Δημήτρης Φαββατάς, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ ανέφερε ότι ο φορέας που εκπροσωπεί συμμετέχει στην απεργία της 6ης Μάη για την Εργατική Πρωτομαγιά με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. Έκανε κάλεσμα και ο ίδιος σε όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα αφενός να τιμήσουν, με τη συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση της Καλαμάτας, όσους αγωνίστηκαν για το οχτάωρο και τα εργατικά δικαιώματα και αφετέρου να διαμαρτυρηθούν για όσους επιδιώκουν να καταργήσουν το οχτάωρο και όσα εργατικά δικαιώματα έχουν απομείνει. 

Στ.Μ.