Πέμπτη, 06 Μαϊος 2021 12:48

Μεγάλη κινητοποίηση στην Καλαμάτα: Δεν χαρίζουμε οχτάωρο, ασφάλιση, σύνταξη υγεία!

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 
Μεγάλη, ζωντανή, δυναμική, πολύχρωμη ήταν η κινητοποίηση σήμερα στην Καλαμάτα, για την Εργατική Πρωτομαγιά και ενάντια στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την κατάργηση του οχτάωρου, τη δουλειά τις Κυριακές, νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση. Την κινητοποίηση, που έγινε στην κεντρική πλατεία και ακολούθησε πορεία η οποία κατέληξε στο Λιμάνι, διοργάνωσαν Συνδικάτα της Μεσσηνίας και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Ο κόσμος που συμμετείχε ήταν πολύς, δεδομένου μάλιστα ότι η απεργία που έχει προκηρυχθεί δεν καλύπτει τους περισσότερους εργαζόμενους. Συμμετείχαν συνδικάτα και συνδικαλιστικές παρατάξεις από όλους τους πολιτικούς χώρους, κάτι που δείχνει ότι το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα συναντήσει ακόμη πιο σφοδρές αντιδράσεις. Επιπλέον η συμμετοχή στέλνει ένα ακόμα μήνυμα στις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, που ούτε απεργία για σήμερα προκήρυξαν και απουσίασαν από τις κινητοποιήσεις…

 

Στη συγκέντρωση στην πλατεία χαιρέτησαν ο Λάζαρος Λαζαρακόπουλος από το Σύλλογο Συνταξιούχων ΔΕΚΟ Τραπεζών, ο Δημήτρης Φαββατάς από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ο Δημήτρης Τσιλίκας από το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, η Σταυρούλα Στραβάκου από το Σωματείο Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μεσσηνίας,  ο Σωτήρης Ξανθάκης από την Α’ ΕΛΜΕ, η Μαρία Μήτση από τον Παμμεσσηνιακό Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Διονύσης Ψαλλίδας από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Χρύσα Καραντουσά από το νεοσύστατο Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Μεσσηνίας, η Χρυσάνθη Μάλλιου από το Σύλλογο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, ο Σπύρος Νικολόπουλος από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Μεσσήνης και ο Παναγιώτης Καράμπελας από το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων. 


Ο πρόεδρος των Οικοδόμων Παναγιώτης Καράμπελας και η Νικολίνα Λέκκα από το Ν.Τ. επικεφαλής της πορείας προς το Μνημείο των Φονευθέντων Λιμενεργατών, όπου έγινε η κατάθεση των στεφάνων

Ο πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Φαββατάς

Οι ομιλητές στους χαιρετισμούς τους υπογράμμισαν ότι οι εργαζόμενοι τιμούν όσους έδωσαν και τη ζωή τους ακόμη για τα εργατικά δικαιώματα και έχουν χρέος να αγωνιστούν και οι ίδιοι ώστε τα δικαιώματα αυτά να μην αφαιρεθούν με το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Ιδιαίτερα ο Παναγιώτης Καράμπελας απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία για κοινή δράση, σε πλαίσιο ταξικό, για ζωή με αξιοπρέπεια, υπογραμμίζοντας ότι η δύναμη του εργαζόμενου είναι να είναι οργανωμένος. Επίσης τόνισε ότι το εργασιακό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η σημερινή κυβέρνηση πατάει πάνω σε νομοσχέδιο που πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία από την πλευρά της πάτησε σε αντεργατικό νομοσχέδιο της πιο προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ακόμη ο Παναγιώτης Καράμπελας τόνισε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό και τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, όπως είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας ανέφερε ότι ένα χρόνο τώρα δεν έχει συνεδριάσει για τα προβλήματα των εργαζομένων παρά μόνο για την αγορά laptop και air condition και ότι αρνήθηκε να γίνει Διοικητικό Συμβούλιο για την προκήρυξη απεργίας σήμερα και για το εργασιακό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση. 

Η πορεία μετά από τη συγκέντρωση πέρασε κάτω από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας και συνεχίστηκε μέχρι το λιμάνι, όπου κατατέθηκαν στεφάνια από τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ, Δημήτρη Φαββατά και τον Παναγιώτη Καράμπελα εκ μέρους του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα και του ΠΑΜΕ. 

Στ.Μ.