Παρασκευή, 14 Μαϊος 2021 11:05

Πρώτη κινητοποίηση Συνδικάτων το απόγευμα στην Καλαμάτα μετά την παρουσίαση του εργασιακού νομοσχεδίου

Ο Γιάννης Λαγογιάννης στην ομιλία, ο Βαγγέλης Λαμπρόπουλος στο Συντονισμό, από το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Ο Γιάννης Λαγογιάννης στην ομιλία, ο Βαγγέλης Λαμπρόπουλος στο Συντονισμό, από το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα

ΣΥΣΚΕΨΗ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ 
Αναλυτική ενημέρωση για το τι προβλέπει το νομοσχέδιο, “έκτρωμα” όπως χαρακτηρίστηκε από όλους, το οποίο παρουσίασε τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, έγινε χθες το απόγευμα, σε σύσκεψη συνδικάτων, την οποία διοργάνωσε το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα, στο αίθριο του Διοικητηρίου. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να ξεκινήσει από σήμερα εκστρατεία ενημέρωσης όλων των εργαζομένων σε όλους τους χώρους δουλειάς και να δοθεί αγώνας ώστε το νομοσχέδιο να αποσυρθεί. Το απόγευμα Συνδικάτα θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση, στις 7.30, στην πλατεία 23 Μάρτη, κατά του νομοσχεδίου…

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες την εισήγηση έκανε ο γραμματέας του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα, Γιάννης Λαγογιάννης, ενώ τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι πολλών άλλων συνδικάτων και σωματείων. 

Οι περισσότεροι συνδικαλιστές τόνισαν ότι ο αγώνας για την απόσυρση του νομοσχεδίου πρέπει και θα είναι ενωτικός, όμως υπογράμμισαν ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να θυμούνται ότι το νομοσχέδιο της σημερινής κυβέρνησης πατάει  στο νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διεύρυνε τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, πατώντας με τη σειρά της σε νόμο προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που εισήγαγε τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. 

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση των συνδικάτων:

“Την Πέμπτη 13 Μάη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με εκπροσώπους των σωματείων της Μεσσηνίας που διοργάνωσε το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα. Θέμα της σύσκεψης ήταν ο σχεδιασμός της απάντησης των εργαζομένων στην περιοχή με αφορμή την αντεργατική λαίλαπα που παρουσίασε ο υπουργός εργασίας και σύντομα θα φέρουν προς ψήφιση στη Βουλή.

Το αντεργατικό έκτρωμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

Καθιέρωση 10ωρης δουλειάς μέσω απλήρωτων υπερωριών, την οποία θα μπορούν να επιβάλλουν οι εργοδότες με τη «θέληση» του εργαζόμενου χωρίς να χρειάζονται Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Καταργούν ουσιαστικά την κυριακάτικη αργία σε πολλους κλάδους εργαζομένων, καθιστώντας την εξαίρεση. 

Θα μπορούν να αναγκάζουν σε ακόμα περισσότερες και πιο φθηνές υπερωρίες τους εργαζόμενους. 

Δίνουν το δικαίωμα στους εργοδότες να απολύουν και για λόγους που νομικά καθιστούν άκυρη μια απόλυση, αρκεί να δίνουν στους απολυμένους 2-3 μισθούς παραπάνω ως αποζημίωση.

Καταργούν το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, μετατρέποντάς το σε μια «ανεξάρτητη αρχή» ελέγχου με «οικονομική αυτοτέλεια». 

Εξαπολύουν επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, κάνοντας πράξη τους πόθους της εργοδοσίας, βάζοντας στο στόχαστρο το δικαίωμα της απεργίας μέσα από τις «ελάχιστες παρεχόμενες υπηρεσίες».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα παρακάτω σωματεία:

Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Νομού Μεσσηνίας

Συνδικάτο Οικοδόμων & συναφών επαγγελμάτων Ν. Μεσσηνίας

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας

Συνδικάτο επισιτισμού τουρισμού ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων Ν. Μεσσηνίας

Συνδικάτο Γάλακτος, τροφίμων, ποτών Νομού Μεσσηνίας

Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Ν. Μεσσηνίας

Παμμεσσηνιακός Σύνδεσμος ιδιωτικών υπαλλήλων  

Σωματείο ελαιοχρωματιστών Καλαμάτας

Σύλλογος εργαζομένων υπαλλήλων Δ.Ο.Υ. Αρκαδίας-Λακωνίας-Μεσσηνίας

Πανελλήνιος Σύλλογος συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ – Τραπεζών

Έγινε πλούσια συζήτηση με τους εκπροσώπους των σωματείων να αναδεικνύουν διάφορες πλευρές των ανατροπών του αιώνα στους κλάδους που δραστηριοποιούνται.

Στη σύσκεψη απευθύνθηκε κάλεσμα σε όλα τα σωματεία της περιοχής να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τις ανατροπές που φέρνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που προτάθηκαν.

-Δίνουμε άμεση απάντηση με συλλαλητήριο την Παρασκευή 14 Μάη στην πλατεία 23ης Μαρτίου στις 7:30μμ, με σύνθημα "Πάρτε πίσω το νόμο έκτρωμα! Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι των Κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ".

-Ανοιχτή συνέντευξη τύπου την Τρίτη 18 Μάη έξω από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, με χαρακτήρα πλατιάς ενημέρωσης του λαού της πόλης.

-Συντονιζόμαστε πανελλαδικά με σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα για πανεργατική απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο με νέα πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση.

Τέλος κατατέθηκε στη σύσκεψη, ψήφισμα καταδίκης των φονικών αεροπορικών επιδρομών του κράτους – τρομοκράτη του Ισραήλ, που κλιμακώνει τη δολοφονική του βία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού”.