Σάββατο, 15 Μαϊος 2021 07:27

Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας: Νεοφιλελεύθερης λογικής το εργασιακό νομοσχέδιο, θα αντιδράσουμε

Σωτήρης Τσώνης, Παναγιώτης Μουλάς Σωτήρης Τσώνης, Παναγιώτης Μουλάς

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Σ.ΤΣΩΝΗ-Π.ΜΟΥΛΑ 
Το εργασιακό νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, διαπνέεται από νεοφιλελεύθερη λογική γι’ αυτό και θα υπάρξει αντίδραση με μία ή δύο απεργιακές κινητοποιήσεις, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Σωτήρη Τσώνης. Επιπλέον υπογράμμισε ότι αυτή η λογική είναι σε πλήρη αντίθεση με τις κοσμογονικές αλλαγές, όπως τις χαρακτήρισε, τις οποίες φέρνει ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν. “Στην Αμερική πνέει ένας καινούργιος άνεμος, φτάνουμε στο τέλος του νεοφιλελευθερισμού, αυτό θα έρθει κάποια στιγμή στην Ευρώπη και στη χώρα μας” είπε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. Στη συνέντευξη Τύπου μίλησε και ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, Παναγιώτης Μουλάς, που κάλεσε τους εργαζόμενους σε ενωτικό αγώνα “για να αντιπαλέψουμε αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα”...

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Τσώνης σημείωσε ότι τα κύρια σημεία τριβής, σε ό,τι αφορά το εργασιακό νομοσχέδιο, είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση, δηλαδή με τον εργοδότη σε αδύναμη θέση έναντι της εργοδοσίας. Είναι ακόμη η υποβάθμιση του ελεγκτικού μηχανισμού με τη μετατροπή της Επιθεώρησης Εργασίας σε ανεξάρτητη αρχή. Επιπλέον είναι η επιβολή αλλαγών στον πυρήνα του συνδικαλιστικού νόμου. 

Ο κ. Τσώνης σημείωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανόν τη Δευτέρα, θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, του οποίου είναι μέλος, για την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων και επίσης μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει και το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου για την υλοποίηση των αποφάσεων της ΓΣΕΕ. 

Το εργασιακό νομοσχέδιο “είναι στη νεοφιλελεύθερη λογική που ακολουθήθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια με τα μνημόνια, που είχαν σαν αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η θέση των εργαζομένων και η οικονομική, η εργασιακή και η κοινωνική τους κατάσταση”, τόνισε ο κ. Τσώνης. 

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ανέφερε ότι στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ θα προτείνει η Συνομοσπονδία μαζί με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα να ζητήσουν την αλλαγή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και στη λογική της τόνωσης της οικονομίας μέσω δημόσιων επενδύσεων για την υλοποίηση μεγάλων δημόσιων έργων και για την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να αυξηθεί η κατανάλωση. 

Ο κ. Τσώνης ανέφερε ότι αυτή την πολιτική ακολουθεί ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ στις πρώτες 100 μέρες της θητείας του και είναι η ίδια πολιτική που ακολούθησε στη δεκαετία του ‘30 ο πρόεδρος Ρούσβελτ. 

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου τόνισε ότι το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 50 δισ ευρώ όπως είπε, δίνει την ευκαιρία για την εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής. 

Ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου κ. Μουλάς σχολίασε από την πλευρά του ότι αυτό το νομοσχέδιο “είναι 100% δώρο στο Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων, ο οποίος είχε τις απαιτήσεις αυτές από το 1990. Άρα το υπουργείο Εργασίας επιχειρείται να παραδοθεί στο ΣΕΒ και ο υπουργός είναι σίγουρα οικονομικός δολοφόνος του εργατικού κόστους”.

Ο κ. Μουλάς αναφέρθηκε σε ζητήματα του νομοσχέδιου σχετικά με τις απλήρωτες υπερωρίες, την υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας κ.λπ, ενώ κλείνοντας έκανε “ενωτικό κάλεσμα σε όλο τον κόσμο, με ό,τι σημαία και αν κρατάει, στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν υπό την αιγίδα του Εργατικού Κέντρου, για να αντιπαλέψουμε αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα”. 

Στ.Μ.