Τρίτη, 18 Μαϊος 2021 21:40

Εξόρμηση συνδικαλιστών στην Καλαμάτα: “Τερατούργημα και οδοστρωτήρας το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης”

Εκπρόσωποι συνδικάτων της Μεσσηνίας έκαναν το απόγευμα εξόρμηση στην Καλαμάτα για την ενημέρωση των εργαζομένων σχετικά με το “αντεργατικό νομοσχέδιο” της κυβέρνησης, το οποίο παρομοίωσαν και με “οδοστρωτήρα” ενάντια στην εργατική κατάκτηση, το οχτάωρο και το μισθό. Έξω από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας οι εκπρόσωποι των συνδικάτων άνοιξαν πανό για τις εργατικές κατακτήσεις, διένειμαν στον κόσμο ενημερωτικά φυλλάδια, ενώ έκανε δηλώσεις ο γραμματέας του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα, Γιάννης Λαγογιάννης…

Ο Γιάννης Λαγογιάννης κάλεσε τα Σωματεία να οργανώσουν τον αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο αφού ενημερώσουν τους εργαζόμενους και πάρουν αποφάσεις με συλλογικές διαδικασίες. Ανέφερε μάλιστα ότι η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας “ας αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της, οργανώνοντας την πάλη των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα της Καλαμάτας. Να πάψει να σιγοντάρει το τερατούργημα της κυβέρνησης λέγοντας πως έχει και θετικές πλευρές. Έχουμε υποχρέωση αυτό που μας κληροδότησαν οι γονείς μας, το 8ωρο και τα δικαιώματα, να τα παραδώσουμε εμείς στα παιδιά μας. Το νομοσχέδιο έκτρωμα δεν καλλωπίζεται, δεν φτιασιδώνεται, απαιτούμε εδώ και τώρα να το πάρουν πίσω!”. 

Ο γραμματέας του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ικανοποιεί τις επιθυμίες των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων και των μεγαλοξενοδόχων, το χαρακτήρισε “αντεργατικό έκτρωμα” και εξήγησε ότι προκαλεί τα εξής: 

-Καθιέρωση 10ωρης δουλειάς μέσω απλήρωτων υπερωριών, την οποία θα μπορούν να επιβάλλουν οι εργοδότες με τη «θέληση» του εργαζόμενου χωρίς να χρειάζονται Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

-Καταργούν ουσιαστικά την κυριακάτικη αργία σε πολλους κλάδους εργαζομένων, καθιστώντας την εξαίρεση. 

-Θα μπορούν να αναγκάζουν σε ακόμα περισσότερες και πιο φθηνές υπερωρίες τους εργαζόμενους. 

-Δίνουν το δικαίωμα στους εργοδότες να απολύουν και για λόγους που νομικά καθιστούν άκυρη μια απόλυση, αρκεί να δίνουν στους απολυμένους 2-3 μισθούς παραπάνω ως αποζημίωση.

-Καταργούν το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, μετατρέποντάς το σε μια «ανεξάρτητη αρχή» ελέγχου με «οικονομική αυτοτέλεια». 

-Εξαπολύουν επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, κάνοντας πράξη τους πόθους της εργοδοσίας, βάζοντας στο στόχαστρο το δικαίωμα της απεργίας μέσα από τις «ελάχιστες παρεχόμενες υπηρεσίες».

Ο Γιάννης Λαγογιάννης αναφέρθηκε και στο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφεροντας ότι “προσπαθεί να ξεπλύνει τις αμαρτίες του παριστάνοντας τον υπερασπιστή των εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ σαν κυβέρνηση έδωσε γη και ύδωρ στους μονοπωλιακούς ομίλους, στρώνοντας το έδαφος για να φέρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η Νέα Δημοκρατία, προτείνει διορθώσεις ζητώντας η διευθέτηση του χρόνου εργασίας να γίνεται με συλλογική σύμβαση και όχι με ατομική. Λες και είναι πρόβλημα πως επιβάλλεται η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και όχι η διευθέτηση αυτή καθαυτή”.

Στ.Μ.