Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2021 21:34

Παράταξη της ΔΑΣ στην ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας: "Απεργιακός ξεσηκωμός ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα"

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΠΛΑΤΕΙΑ 23ης ΜΑΡΤΙΟΥ 10 ΠΡΩΙ 
Συνάδελφοι, είναι ώρα ευθύνης και αγώνα! Οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, να δώσουμε μαζική απεργιακή απάντηση απέναντι στο αντεργατικό έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ κατ’ εντολή του ΣΕΒ και της Ε.Ε.

Από τη δεκαετία του ’90 και με όλες τις κυβερνήσεις, επιχειρείται η καταστρατήγηση του ωραρίου, το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών  σχέσεων, η δραστική μείωση των μισθών, η περιστολή συνδικαλιστικών ελευθεριών, ώστε να θωρακιστεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων! 

H κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού άφησε άθικτους του προηγούμενους εφαρμοστικούς νόμους, θεσμοθέτησε στο πλαίσιο της διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου, το εβδομαδιαίο 60ωρο των νοσοκομειακών γιατρών, την 9ήμερη συνεχόμενη εργασία στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή της στην προσπάθεια κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας, δίνοντας δώρο 32 Κυριακές το χρόνο στις πολυεθνικές για να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενούς τους, έβαλε εμπόδια στη λήψη απεργιακής απόφασης θεσπίζοντας την απαίτηση του 50%+1 των μελών του συνδικάτου, ενώ μετέτρεψε σε ιδιώνυμο έγκλημα την παρεμπόδιση πλειστηριασμού λαϊκής κατοικίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, έρχεται τώρα να αποτελειώσει το έργο των προηγούμενων με ακόμα πιο βάρβαρα μέτρα. Επιχειρεί να καταργήσει το 8ωρο, θεσμοθετώντας 10ωρη+ εργασία, μιλά για πληρωμή με ρεπό της υπερωριακής εργασίας, για διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε βάθος εβδομάδων ή και μηνών, λες και η εργατική δύναμη σταμάτησε ξαφνικά να αναπληρώνεται σε ημερήσια βάση!

Φέρνει προς ψήφιση την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τη γενίκευση των  ατομικών, επιχειρεί να επεκτείνει την τηλεργασία δημιουργώντας ασάφεια ανάμεσα στον εργάσιμο και μη εργάσιμο χρόνο, με στόχο να είναι standby διαρκώς οι εργαζόμενοι και αποξενωμένοι για να μην διεκδικούν συλλογικά. Επίσης, προσπαθεί να χτυπήσει περαιτέρω τον συνδικαλισμό, θεσπίζοντας σε μέρα απεργίας το προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας στο 33% επί του συνόλου, ενώ επιχειρεί να ποινικοποιήσει και την απεργιακή περιφρούρηση.

Είναι αντεργατικά τερατουργήματα που θα έχουν αντίκτυπο και στους εργαζόμενους στο δημόσιο.

Με όχημα την τηλεργασία, η κυβέρνηση σκοπεύει να εντατικοποιήσει τη δουλειά στις δημόσιες υπηρεσίες, θα μπορεί να αποφεύγει τις προσλήψεις στην εκπαίδευση σε δυσπρόσιτα σχολεία μέσω της παροχής τηλεκπαίδευσης, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τους εργαζόμενους σε συνεργεία συντήρησης σχολείων που δουλεύουν τα Σαββατοκύριακα όταν αυτά είναι κλειστά, να μην πληρώνονται με προσαυξημένο ημερομίσθιο. Αν σκεφτεί κανείς την ήδη βεβαρημένη κατάσταση με το λειψό προσωπικό, τις εργολαβίες με τις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, τους συμβασιούχους να αυξάνονται ραγδαία (πάνω από 50000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δούλεψαν φέτος!), γεγονός που στους ΟΤΑ συνδέεται και με εργατικά δυστυχήματα-εγκλήματα, ή τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία που ξεζουμίζονται εν μέσω πανδημίας, ενώ σε Κέντρα Υγείας  δουλεύουν ήδη υγειονομικοί και Σάββατα για να προχωρούν οι εμβολιασμοί με ανταπόδοση σε… ρεπό, καταλαβαίνει κανείς τι έρχεται!

Συνάδελφοι, απέναντι σε όλα αυτά πρέπει να ορθώσουμε τείχος! Να οργανώσουμε τον αγώνα για την επιτυχία της απεργίας, να διεκδικήσουμε την απόσυρση του νομοσχεδίου, την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, να διεκδικήσουμε τα σύγχρονα δικαιώματά μας  στην εργασία και τη ζωή. Αυτό απαιτεί σύγκρουση με τη στρατηγική του ΣΕΒ, της κυβέρνησης, αλλά και με τον εργοδοτικό-κυβερνητικό συνδικαλισμό που αποτελεί την 5η φάλαγγα μέσα στο εργατικό κίνημα και δρα εκφυλιστικά. 

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΓΣΕΕ, αλλά και του Ε.Κ.Καλαμάτας, που χρόνια τώρα κάνουν ότι μπορούν για να μετατρέψουν το εργατικό κίνημα σε απλό συνδιαμορφωτή και υπερασπιστή της κυβερνητικής πολιτικής. Έτσι έκαναν και τώρα, καλώντας πρώτα σε αναμονή (ενώ γνώριζαν τι έρχεται!) και μετά μιλώντας για καλά και λιγότερο καλά σημεία του νομοσχεδίου. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ χαρακτήρισε τις επιτυχημένες απεργιακές συγκεντρώσεις στις 6 Μάη, «γελοιότητες», ενώ τη στιγμή που είχε ήδη παρθεί απόφαση από την ΑΔΕΔΥ και δεκάδες ομοσπονδίες και Ε.Κ., για απεργία στις 3 Ιούνη, η ΓΣΕΕ κήρυξε διασπαστικά στις 10, οδηγώντας σε αναπροσαρμογή της απόφασης για τις 3, ώστε να υπάρξει πανεργατική-πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία.

Η συνδικαλιστική πλειοψηφία στο ΝΤ Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚΕ/ΣΥΡΙΖΑ και ΔΑΚΕ) όμως, αντί να στηρίξει το συντονισμό με τα ταξικά σωματεία του ιδιωτικού τομέα στο νομό για την οργάνωση του αγώνα μπροστά στην απεργία στις 10 Ιούνη, επέλεξε να συντονιστεί με το Ε.Κ.Κ. του οποίου η συνδικαλιστική πλειοψηφία μιλά ανοιχτά για κοινωνικό διάλογο και διορθώσεις στο νόμο, δρώντας υπονομευτικά στην επιτυχία της απεργίας. Αυτή τους η στάση και ξεπλένει την πλειοψηφία του Ε.Κ.Κ. από τις ευθύνες της και ουσιαστικά κάνει δώρο στη ΓΣΕΕ, η οποία θα αξιοποιήσει τους διαδηλωτές στις συγκεντρώσεις της για να νομιμοποιήσει τον κοινωνικό διάλογο με την κυβέρνηση την επόμενη μέρα.

Ίσως βέβαια στο βάθος, να μην έχουν και τόσο μεγάλες διαφορές στην αντίληψη, όπως φάνηκε και από το κλίμα στη γενική συνέλευση προέδρων των σωματείων του Ν.Τ., όπου κάθε άλλο παρά απεργιακό κλίμα υπήρχε, με μέλη του Ν.Τ. να μιλούν ανοιχτά για την απεργία ως ξεπερασμένο μέσο πάλης! Ενώ, και ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ που παραβρέθηκε, μίλησε για θετικά σημεία στο νομοσχέδιο, όπως η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, για δήθεν καλές πρακτικές μείωσης του χρόνου εργασίας σε χώρες της Ε.Ε., αθωώνοντας έτσι την πολιτική έντασης της εκμετάλλευσης, αλλά και την ίδια την Ε.Ε, ενώ μιλιά δε έβγαλε για την ανάκτηση των απωλειών και την κατάργηση των αντεργατικών νόμων όλων των κυβερνήσεων, μη και «δεσμευτούν» οι ΣΥΡΙΖΑίοι.

Φαίνεται για κάποιες δυνάμεις, ο συνδικαλισμός έχει ορίζοντα την κυβερνητική εναλλαγή και μόνο!

Οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να γυρίσουν την πλάτη σε τέτοιες θέσεις, επιλογές και δυνάμεις. Να δώσουν αγωνιστικό παρόν δίπλα στα ταξικά σωματεία και αγωνιστές, που αταλάντευτα παλεύουν ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου που είναι η μήτρα για όλα τα αντεργατικά νομοσχέδια. Γιατί μόνο με το κατάλληλο διεκδικητικό πλαίσιο πάλης και πιλότο τις ανάγκες της εργατικής τάξης, μπορεί ο απεργιακός αγώνας να έχει αποτελέσματα. Κόντρα σε φανερούς και κρυφούς αντιπάλους!

Δούλοι στον 21ο αιώνα δε θα γίνουμε!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ - ΠΛΑΤΕΙΑ 23ης ΜΑΡΤΙΟΥ,10 π.μ!!

 

Για τη ΔΑΣ

Μερτίκας Παναγιώτης, Γραμματέας του Ν.Τ. Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ

Θεόφιλος Παπαδόπουλος, μέλος του Ν.Τ. Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ