Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020 20:44

ΖΟΥΡΝΑΛΙΣΜΑΤΑ: Η πνοή των λέξεων

Του Θανάση Παντέ 
Νάτος πάλι ο “Μήτσος”, ενοχλημένος έντονα από το λεγόμενο “Επιτελικό Μητσοτακικό κράτος”, όπως άκουσε να το αποκαλούν, για τα πεπραγμένα που το ΕΜΚ χρεώνεται ότι κάνει, με πλέον πρόσφατη αιτία τις νέες ταυτότητες και τον διαγωνισμό που γι’ αυτές πρόκειται να γίνει…

Σοβαρό το θέμα, δε λέω, αλλά η αξίωση του “Μήτσου” να ξέρω λεπτομέρειες με ξεπερνάει και σπεύδω να δηλώσω την άγνοιά μου, όπως έκανα και στον ίδιο. 

Τι ήταν να δηλώσω άγνοια, ο “Μήτσος” έγινε πυρ και μανία και με έλουσε αναλόγως, θυμωμένος μάλιστα που δεν δικαιολογήθηκα. 

Ας είναι όμως. Άλλωστε “Μήτσος” είναι αυτός. 

◊ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ωστόσο πως τα πεπραγμένα του λεγόμενου “Επιτελικού Μητσοτατικού Κράτους” ήδη προκαλούν ερωτήματα!

◊ ΚΑΘΕ χρόνο και καλύτερο το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκε φέτος για 6η χρονιά με ιδιαίτερη επιτυχία και με την απήχησή του να γίνεται ολοένα μεγαλύτερη και εκτός των ορίων της Πελοποννήσου. 

Η Καλαμάτα ήταν πάλι το κεντρικό σημείο αναφοράς των προβολών και εκδηλώσεων αλλά και άλλες πόλεις της Πελοποννήσου (Γύθειο, Άργος, Τρίπολη, Πάτρα, Δημητσάνα, Σπάρτη, Αμαλιάδα, Ξυλόκαστρο) συμμετείχαν με προβολές και άλλες δράσεις. 

Από τις 17 έως τις 27 Ιανουαρίου η καρδιά του ντοκιμαντέρ χτυπούσε στην Πελοπόννησο κι’ αυτό είναι μία πραγματικότητα ιδιαιτέρως αισιόδοξη για τη συνέχεια, ανεβάζοντας τον πήχη ακόμα ψηλότερα για τις επόμενες διοργανώσεις του. 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου έχει βρει τη θέση του ανάμεσα στους θεσμούς που μας κάνουν να είμαστε υπερήφανοι που γνωρίζουμε τους συντελεστές του.

Και η ομάδα του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ που διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, ομάδα δύναμη σε κάθε περίπτωση και άξια συγχαρητηρίων ασφαλώς. 

◊ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ μας είναι ηλεκτρικός είτε το θέλουμε είτε όχι. 

Μια ολιγόωρη λόγω κακοκαιρίας διακοπή διακοπή ρεύματος αρκεί για να αποσυντονιστούν οι περισσότερες δραστηριότητες των περισσότερων κοινωνικών ομάδων. 

Εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τι γίνεται όταν η διακοπή ρεύματος είναι πολύωρη, όπως αυτή που έγινε στη Μεσσηνιακή Μάνη τις προηγούμενες μέρες. 

Η αίσθηση του αποσυντονισμού ήταν έντονη αλλά τελικά όχι κραυγαλέα, όπως διαπίστωσα. 

◊ ΤΕΛΙΚΑ συνηθίζουμε σε οτιδήποτε κι αν συμβαίνει όσο κι αν κάποιες στιγμές μας βγάζει από τις προγραμματισμένες διαδικασίες της καθημερινότητάς μας. 

Κάποιοι ωστόσο, και εύλογα νομίζω, εξέφρασαν τη δυσφορία τους για αργοπορία της ΔΕΗ στην αποκατάσταση της ρευματοδότησης. 

Προφανώς όχι άστοχα υποθέτω. 

◊ “ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ χάνουν τη πνοή τους όταν μπαίνουν στο χαρτί” έλεγε ο σοφός Μπόρχες με κάποια θλίψη ενδεχομένως και γνωρίζοντας πολύ καλά τι έλεγε. 

Πόσοι καταλαβαίνουν άραγε απ’ όσους γράφουν αυτή τη φράση του Μπόρχες;

Αναρωτιέμαι καθώς σέρνω στο χαρτί αυτές τις λέξεις, νιώθοντας να στερώ το οξυγόνο τους με τη γραφή μου. 

◊ ΕΝΑΣ ΓΟΥΗΒΕΡΙΟΣ με το όνομα Δραγουμάνος σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος. Γι’ αυτό και όταν εμφανίστηκε προκάλεσε εντύπωση σε συνδυασμό βέβαια με καχυποψία. 

Οι Γουηβέριοι άλλωστε διακρίνονταν για το πόσο καχύποπτοι έναντι των άλλων αλλά και μεταξύ τους ήταν κι αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον στην περίπτωσή τους. 

◊ ΣΕ ΣΧΕΣΗ με τον Δραγουμάνο πάντως η καχυποψία ήταν επιβεβλημένη. 

Αυτός ο Δραγουμάνος, ονόματι Φωκίων, προκαλούσε την καχυποψία όπου κι’ αν εμφανιζόταν. 

Γι’ αυτόν και για τους υπόλοιπους Γουηβέριους θάχετε την ευκαιρία να πληροφορηθείτε στο αφήγημα που σύντομα έρχεται στη στήλη. 

Ξεκινώντας από το μακρινό χθες και φτάνοντας στο σήμερα. 

◊ ΟΙ ΓΟΥΗΒΕΡΙΟΙ σε κάθε περίπτωση είναι διαχρονικοί, ακόμα κι’ όταν δεν ενδιαφέρονται να είναι επίκαιροι. 

Στο επανιδείν!

Θανάσης Παντές