Τετάρτη, 13 Μαϊος 2020 14:13

ΖΟΥΡΝΑΛΙΣΜΑΤΑ: Ο ειδήμων Γιώργος Τσιχριτζής, ο ανηψιός και το βιβλίο του, ο εκδότης Π. Δεδεμάδης

Του Θανάση Παντέ 
Η επιστροφή στην όποια “κανονικότητα” μετά τον covid-19 δεν είναι ανώδυνη κι’ αυτό επισημαίνεται κι από τους ειδικούς.
Αλλά χρειαζόταν να μας το πουν οι ειδικοί για να το καταλάβουμε; Δεν το διαπιστώνουμε ήδη και μόνοι μας;...

♦Τι να του πω τώρα του “Μήτσου”, που όταν ακούει για “ειδικούς” και “ειδήμονες”, κάτι παθαίνει και εκφραζει τις απορίες του;

♦Ας χαλαρώσουμε όμως, όσο γίνεται βεβαίως, γιατί υπάρχει ακόμα μεγάλη διαδρομή να διανύσουμε ώσπου να μπούμε πάλι σε μια “κανονικότητα” που δεν θα χρειάζεται τα πάσης φύσεως εισαγωγικά. 

♦Αν το φετινό καλοκαίρι υπάρξει τουριστική κίνηση μετά την επέλαση του κορονοϊού στη χώρα μας, θα οφείλεται στους Έλληνες που θα αποφασίσουν να κάνουν διακοπές, έστω και πολύ περιορισμένες σε σχέση με άλλες χρονιές. 

♦Οι άνθρωποι του τουρισμού έχουν ήδη αρχίσει να το αντιλαμβάνονται κι έχουν προφανώς ξεκινήσει να κάνουν τις ανάλογες κινήσεις. 

Χρειάζονται ωστόσο τη στήριξη της πολιτείας. 

♦Έχουν γίνει πάντως οι πρώτες εκτιμήσεις για τις τεράστιες απώλειες που έχουν προκύψει και που ανέρχονται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ. 

♦Ως ειδήμων του τουριστικού κλάδου ο Γιώργος Τσιχριτζής δεν κρύβει τις ανησυχίες του για το φετινό καλοκαίρι και λόγω της πολυετούς πείρας που διαθέτει προσπαθεί να είναι όσο πιο προσγειωμένος γίνεται στις εκτιμήσεις του.

Μπορεί να έχει αποσυρθεί πλέον λόγω συνταξιοδότησης από την ενεργό δράση αλλά δεν παύει να παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τα τουριστικά δρώμενα. 

♦Ξενοδοχοϋπάλληλος καριέρας ο Γιώργος και με βαθιά εκτίμηση για τη δουλειά του, αγαπάει τον τουρισμό και τον υπερασπίζεται όσα χρόνια τον γνωρίζω και είναι πολλά αυτά. 

Σύντομα θα μιλήσουμε εκτενέστερα μαζί του και θα ‘χετε την ευκαιρία να διαβάσετε τις απόψεις του. 

♦Η επέλαση του κορονοϊου πέρασε σε δεύτερη μοίρα κάθε σκέψη για την επέτειο της 21ης Απριλίου 1967, τότε που καταλύθηκε η δημοκρατία στη χώρα μας ως γνωστόν. 

♦Επέτειος που δυστυχώς θυμούνται όλο και λιγότεροι ενώ αυξάνονται εκείνοι που και λόγω ηλικίας δεν γνωρίζουν τίποτα για την εποχή εκείνη και τι συνέβη στην Ελλάδα και τι επιπτώσεις είχε στα χρόνια που ακολούθησαν ως τις μέρες μας σε όλους τους τομείς. 

♦Ο “Μήτσος” πάντως που έχει εντρυφήσει στην περίοδο εκείνη που είπε πως κάτι τέτοιο το περίμενε. 

Αναγκάστηκα να συμφωνήσω μαζί του γιατί δυστυχώς είχε δίκιο. 

♦Η πανδημία του covid-19 προκάλεσε εκρηκτική εκκίνηση της νέας τεχνολογικής εποχής φέροντας πιο κοντά μας εξελίξεις που θα ερχόντουσαν αργότερα. 

Σε ρεπορτάζ δημοσιευμένο το Σεπτέμβριο του 2012 διάβασα μεταξύ άλλων: “Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τους υπολογιστές. Έρευνα προβλέπει ότι ο τζίρος της παγκόσμιας αγοράς του “νέφους” θα φτάσει τα 241 δισ δολάρια το 2020”. 

Αυτά δημοσιευμένα στα “Νέα” στις 6/9/2012 που σήμερα, το 2020 και με δεδομένη την εκτοξευμένη ήδη σε δυσθεώρητα ύψη εξέλιξη της τεχνολογίας έχουν γίνει επίκαιρα. Από εκείνο το δημοσίευμα των “Νέων” μεταφέρω το ακόλουθο απόσπασμα:

“Το cloud computing - “υπολογιστική νέφους” στα ελληνικά- αποτελεί το νέο μεγάλο στοίχημα της πληροφορικής. Όλοι οι ισχυροί παίκτες της αγοράς (Amazon, Microsoft, Apple) έχουν δημιουργήσει τις δικές τους πλατφόρμες στο “σύννεφο” προσφέροντας πληθώρα λύσεων για ιδιώτες και επιχειρήσεις. 

Η εταιρεία ερευνών Forrester προβλέπει ότι ο τζίρος της παγκόσμιας αγοράς του cloud computing θα αγγίξει τα 241 δισ δολάρια το 2020”. 

♦Στο ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνονται και κάποιες ενστάσεις που είναι οι εξής: 

“Ορισμένοι διατυπώνουν ενστάσεις για τη χρήση του cloud computing . Η κυριότερη αφορά την ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών και την προστασία της ιδιωτικότητάς τους. Σε περίπτωση ηλεκτρονικής επίθεσης στους σέρβερ που φιλοξενούν τα δεδομένα υπάρχει κίνδυνος να διαρρεύσουν τα αρχεία που φυλάσσονται εκεί”.

♦Αυτά λοιπόν στο ρεπορτάζ των “Νέων” που είχε την υπογραφή του Γιάννη Ανδριτσόπουλου, από το μακρινό πια 2012. 

♦Πόσο κοντά μας είναι όλα αυτά καθώς βρισκόμαστε σχεδόν στη μέση του 2020 είναι νομίζω αυτονόητο σε όσους θέλουν και μπορούν να καταλάβουν. 

♦“Χαθήκαμε” ήταν η πρώτη λέξη που είπε ο ανηψιός στην τηλεφωνική μας επικοινωνία ύστερα από πολύ καιρό. Ας όψεται ο covid-19 βέβαια και οι συνθήκες περιορισμού που είχαν προκύψει όλο αυτό το διάστημα σε μία προσπάθεια να ανακοπεί η επέλαση του κορονοϊού. 

♦Ο ανηψιός πάντως δεν έμεινε αδρανής όλο αυτό το διάστημα. Βρήκε την ευκαιρία που ζητούσε και προχώρησε για τα καλά τη συγγραφή του βιβλίου που πάντα ονειρευόταν να γράψει. 

♦“Το ‘χω σχεδόν έτοιμο”, μου είπε “αλλά δεν αποκλείεται να το ξαναγράψω πριν το δώσω για έκδοση”. 

Ο ανηψιός είναι τελειομανής και δεν το κρύβει. 

Γι’ αυτό άλλωστε και έχει δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες από τους φαν φίλους του που φιλοδοξούν λίαν συντόμως να γίνουν και αναγνώστες του. 

♦Το πιο ενδιαφέρον πάντως είναι πως όσο καθυστερεί να εκδώσει το βιβλίο του τόσο εντονότερη γίνεται η αδημονία των φίλων του. 

♦Ως και ο “Μήτσος” έδειξε να ενδιαφέρεται, χαλαρά πάντως, γιατί αυτή την εποχή ασχολείται με τα γκομενικά του πρωτίστως. 

♦Σε μένα πάντως ο ανηψιός επιμένει πως το βιβλίο σύντομα θα είναι έτοιμο. 

♦Η εμπειρία είναι στο πεζοδρόμιο και όχι στα θρανία και τα πανεπιστήμια μου είπε πει σε μια συνέντευξή του για το Flash της Μεσσηνίας το 2008 ο εκδότης Παναγιώτης Δεδεμάδης, άποψη που δεν έπαψε ποτέ να την υποστηρίζει κι’ όχι άδικα άλλωστε, αφού είχε διαπιστώσει στην πράξη να επαληθεύεται. 

Εκδότης από το 1969 ο Δεδεμάδης κι’ έχοντας εκδώσει βιβλία ιστορικά, παιδικά, λογοτεχνικά, λεξικά, επιστημονικά, τονίζει πως “η γνώση αφορά όλους τους ανθρώπους”. 

♦Από τα βιβλία που έχει εκδώσει θεωρεί ως σημαντικότερο το εξάτομο έργο του Χρήστου Στασινόπουλου “Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης”, που το 1994 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. 

♦Για την έκδοση αυτού του βιβλίου ο Παναγιώτης Δεδεμάδης δικαιολογημένα αισθάνεται υπερήφανος, όπως και για το λεξικό του ‘21, του ίδιου συγγραφέα. 

Ετοιμάζεται ήδη επανέκδοση του βραβευμένου βιβλίου ενόψει και της επετείου των διακοσίων χρόνων από τον ξεσηκωμό του 1821. 

Στο επανιδείν και πάντα με υγεία εύχομαι. 

Θανάσης Παντές