Παρασκευή, 22 Μαϊος 2020 11:21

ΖΟΥΡΝΑΛΙΣΜΑΤΑ: Η “πανδημία” του 2002 και η αναχώρηση του “Μήτσου” για τη Θεσσαλονίκη

Του Θανάση Παντέ 
Λέμε πως βγαίνουμε σοφότεροι από την περιπέτεια του κορονοϊού, που έτσι κι αλλιώς δεν τελείωσε ακόμα, αλλά δεν νομίζω πως ισχύει κάτι τέτοιο, παρά τα ωραία και διθυραμβικά λόγια που τις περισσότερες φορές αποδεικνύονται κούφια. 

Ότι τα πήγαμε καλά ως τώρα δεν υπάρχει αμφιβολία. 

Τα δύσκοντα βρίσκονται σε ό,τι αφορά την προσωπική συμπεριφορά μας και εκεί οι απόψεις διίστανται. 

Ότι έχουμε τον συγχρωτισμό στη φύση μας δεν νομίζω να αμφισβητείται από κανένα. Από εκεί και μετά βγάλετε τα συμπεράσματά σας μόνοι σας. 

Το καλοκαίρι οι μπουλντόζες θα κάνουν την εμφάνισή τους στο Ελληνικό για να αρχίσουν να γίνονται οι πρώτες εργασίες. 

Έτσι ισχυρίζονται οι γνωρίζοντες και επιβεβαιώνουν πρόσφατα δημοσιεύματα, τα οποία πάντως δεν είναι και τόσο σαφή για ευνόητους λόγους υποθέτω. 

Ότι κάτι κινείται πάντως στην περιοχή του Ελληνικού όπου θα γίνει η επένδυση είναι γεγονός τις τελευταίες μέρες αλλά ακόμα είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί οτιδήποτε με βεβαιότητα.

Ακόμα και ο αρμόδιος υπουργός το κατάβαλε και σωπαίνει. 

Η επέλαση του κορονοϊού είχε βάλει σε δεύτερη μοίρα όλα τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούσαν την επικαιρότητα, όπως η υπόθεση Novartis, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, πλειστηριασμοί κ.ά

Δικαιολογημένα βέβαια, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα βρεθούν και πάλι μπροστά μας κι ας μην έχουν καμία αμφιβολία όσοι αναρωτιούνται. 

Δεν έχουν ωστόσο την ίδια βαρύτητα τα θέματα αυτά μεταξύ τους, ούτε και την ανάλογη σκοπιμότητα. 

Όσο κι αν θεωρηθεί περίεργο πάντως η πανδημία του κορονοϊού θα έχει ανεξίτηλη επιρροή σε ό,τι γίνεται και θα επηρεάσει την εξέλιξη της υπόθεσης Novartis βέβαια. Αυτό που φαίνεται να είναι οριστικά “εκτός κάδρου” είναι ό,τι σχετίζεται με τον Τσίπρα. Από κει και μετά για όλους τους υπόλοιπους όλα τα ενδεχόμενα μοιάζουν πιθανά και μένει να τα δούμε να επαληθεύονται ή να διαψεύδονται. 

Στο σήριαλ Novartis είχαμε βέβαια συνέχεια με τη επέκταση του κατηγορητηρίου για τον Παπαγγελόπουλο ενώ προβλέπονται νέα επεισόδια τα οποία βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. 

Με ενδιαφέρει η άποψη του “Μήτσου” για το ζήτημα αλλά αυτός τηρεί σιγή ιχθύος. Άγνωστο γιατί. 

Ίσως και να μην τον ενδιαφέρει καθόλου αυτή η υπόθεση που απ’ όπου να την πιάσεις είναι βρώμικη. 

Από το αρχείο μου ανέσυρα το περιοδικό Πολιτικά Θέματα, τεύχος 1324, 26 Απριλίου 2002. Στο εξώφυλλο μια φωτογραφία γιατρού με μπλε μάσκα, μπλούζα και σκούφο και ο τίτλος “Πανικός για τον κοξάκι”. 

Στις μέσα σελίδες του περιοδικού το θέμα παρουσιάζεται εκτενώς με κυρίαρχο το ερώτημα “Επιδημία ή παροξυσμός;”. 

“Οι ιοί κοξάκι είναι μια ομάδα των ιών που μπορεί να προκαλέσουν λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού” τονιζόταν στο δημοσίευμα. 

Οι απόψεις τον ειδικών ήρθαν σε σύγκρουση. 

Ο καθηγητής Δημήτρης Τριχόπουλος μίλησε για επιδημία ενώ ο Δημήτρης Κρεμαστινός όπως και ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων Γ. Σαρόγλου και ο επίσης καθηγητής Π. Τούτουζας επέμειναν πως δεν πρόκειται για επιδημία. 

Για προληπτικούς λόγους πάρθηκε απόφαση για διακοπή μαθημάτων σε σχολεία και πανεπιστήμια. 

Κι ενώ η κοινή γνώμη ανησυχούσε και το υπουργείο Υγείας έκανε συστάσεις για τήρηση κανόνων υγιεινής και αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους, το γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών έβγαλε ανακοίνωση που έλεγε τα εξής: 

“Τουλάχιστον θα πρέπει να θεωρείται βλασφημία ότι δια μέσου της Θείας Κοινωνίας είναι δυνατόν να μεταδοθούν επιδημικές παθήσεις και να τεθεί σε κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή”. 

Αυτά τον Απρίλιο του 2002 λίγες μέρες πριν το Πάσχα εκείνης της χρονιάς. 

Τελικά τα πράγματα πήγαν καλά και τα χειρότερα αποφεύχθησαν, αν και βέβαια καμία σύγκριση δεν μπορεί να γίνει με την επέλαση του κορονοϊού Covid-19, που φέτος προέκυψε και ανέτρεψε τα πάντα επαναπροσδιορίζοντας όλες τις προτεραιότητες μας και θέτωντας νέα δεδομένα. 

Μωρό μου πάμε βόρεια/να πιάσουμε τα όρια/πάμε Θεσσαλονίκη. 

Έβαλε το άσμα να ακούγεται στο cd του αυτοκινήτου και ξεκίνησε για τη νύφη του Θερμαϊκού. 

Ο “Μήτσος” τώρα που άρθηκαν οι περιορισμοί και επιτράπηκε η μετακίνηση από Νομό σε Νομό. 

Δεν πάει τυχαία πάντως στη Θεσσαλονίκη αλλά γιατί εκεί βρίσκεται η γυναίκα της καρδιάς του. 

Αισθηματίας ο “Μήτσος’ και δεν το κρύβει άλλωστε. 

Ας όψεται βεβαίως το γκομενάκι που τον μάγεψε με τη τσαχπινιά της, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται ο ίδιος. 

Καλό ταξίδι “Μήτσο”. 

Ακόμα δεν ξεκίνησε το καλοκαίρι και ο πρώτος μίνι καύσωνας που μας επισκέφθηκε μας προϊδέασε για τη συνέχεια. 

Πόσο θερμό έτος θα είναι τελικά το 2020 έχουμε καιρό για να το διαπιστώσουμε ως το τέλος της χρονιάς. 

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση πάντως της υπηρεσίας Copernicus της Ε.Ε. το θερμότερο έτος για την Ευρώπη ως τώρα ήταν το 2019. Σύμφωνα επίσης με τα ίδια στοιχεία η Ευρώπη ανεβάζει θερμοκρασία ταχύτερα από το μέσο παγκόσμιο όρο. 

Ραντεβού στη θάλασσα. 

Θανάσης Παντές