Πέμπτη, 28 Μαϊος 2020 12:38

ΖΟΥΡΝΑΛΙΣΜΑΤΑ: Ο άνθρωπος είναι για τα σίδερα

Του Θανάση Παντέ 
Αφού ταλαιπωρήθηκε, λόγω κίνησης, να φτάσει στη Θεσσαλονίκη ο Μήτσος, έφτασε και περνάει καλά. Τόσο που μέσα στον ενθουσιασμό του δήλωσε πως δεν θα είχε αντίρρηση να γίνει Θεσσαλονικιός. 

Ας όψεται ο έρωτας βέβαια που αποτελεί κινητήρια δύναμη των πάντων και για τον Μήτσο ασφαλώς. 

Ο μήτσος που χαίρεται έτσι κι αλλιώς κάθε ταξίδι, χαίρεται και στη Σαλονίκη και δεν το κρύβει. 

Εκείνο που του κανε εντύπωση πάντως είναι η αποδοχή που εξακολουθεί να απολαμβάνει ο Καραμανλής αλλά και ο Μητσοτάκης, που τον τελευταίο καιρό βρίσκεται στα πολύ πάνω του, όπως επισημαίνει ο Μήτσος, που πλέον εμφανίζεται απροκάλυπτα μητσοτακικός, όπως πριν ήταν τσιπρικός, για άλλους λόγους βέβαια. 

Όλα αυτά βέβαια βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα, αφού μπροστά είναι ο έρωτας στον οποίο ο Μήτσος έχει πέσει με τα μούτρα. 

Όχι θα κάτσει να σκάσει. 

Το Σαββατοκύριακο του πρώτου μίνι καύσωνα, όπως τον χαρακτήρισαν, έκανα μια βόλτα αργά το απόγευμα προς το σούρουπο στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, όπου επικρατούσε το αδιαχώρητο στις παραλίες, όπως άλλωστε ήταν φυσικό. 

Και είναι αρχή ακόμα στη θερινή σαιζόν και το καλοκαίρι επισήμως δεν έχει αρχίσει. 

Σκεφτείτε τι θα γίνει όταν σφίξουν για τα καλά οι ζέστες. 

Να δούμε τότε τι ισχύ θα έχουν, αν μπορούν να έχουν, κάθε είδους περιοριστικά μέτρα. 

Ο διάλογος για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία άρχισε κανονικά και με πολλές απαιτήσεις απ’ όλους. 

Αναπόφευκτο ερώτημα που προέκυψε είναι αν και κατά πόσο είναι εφικτό ένα New Deal  και σε επίπεδο ελληνικής οικονομίας, αλλά απάντηση δεν δόθηκε. 

Καλές προθέσεις εκ μέρους των κυβερνώντων υπάρχουν βέβαια, παρά τα όσα λέει η αντιπολίτευση, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι προθέσεις αυτές επαρκούν κιόλας για να γίνουν όσα χρειάζονται να γίνουν. 

Και βέβαια δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει σε όλους τους τόνους πως το τρέχον έτος θα υπάρχει έντονη ύφεση. 

Το οποίο άλλωστε ισχυρίζεται εδώ και καιρό τώρα το φιλαράκι μου ο Τσιχριτζής σε σχέση με τον τουρισμό κυρίως, όπου ως γνωστόν τυγχάνει ειδήμων κι άμα λάχει συμβουλεύει και τον αρμόδιο υπουργό Χάρη Θεοχάρη. 

Ήταν ορθή η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει μια εβδομάδα νωρίτερα τους χώρους της εστίασης. 

Κατά τη γνώμη μου όμως αυτή η απόφαση θα μπορούσε να παρθεί και νωρίτερα και αυτό ισχυρίζονται και πολλοί άλλοι. 

Η εκλογολογία καλά κρατεί παρά τις επίσημες διαψεύσεις που γίνονται. 

Δυσκολεύομαι να καταλάβω το σκεπτικό όσων στο κυβερνητικό στρατόπεδο ζητούν πρόωρες εκλογές και βέβαια δεν θέλω καθόλου να εισέλθω στο νοσηρό σύμπαν των σκέψεών τους. 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πάντως τονίζει ότι εκλογές εν μέσω κρίσης δεν γίνονται. 

Και η κρίση είναι εδώ και έχει περισσότερα από ένα πρόσωπα και ονόματα. 

“Ένα από τα σωστά πράγματα που έκαναν οι Βρετανοί στην ιστορία τους είναι ότι έμειναν έξω από το ευρώ” είχε πει σε συνέντευξή του στη Μαριλένα Αστραπέλλου το 2013 ο διάσημος συγγραφέας Τζον Λε Καρέ. 

Στην ίδια συνέντευξη έλεγε επίσης πως “καταργώντας τα σύνορα δεν καταργείς και τις εθνικές φοβίες”. 

Πόσο εύστοχος ήταν ο Λε Καρέ σε αυτή του την εκτίμηση, τη δεύτερη, είναι νομίζω προφανές. 

Όσο για την πρώτη, οι απόψεις διίστανται. Στην μετά το Brexit εποχή η Βρετανία είναι περισσότερο εκτεθειμένη από κάθε άλλη φορά στη σύγχρονη ιστορία της, αν προστεθούν και οι συνέπειες από την επέλαση του Covid-19. 

Η Βρετανία είναι ήδη στις πρωταγωνίστριες χώρες όπου ο κορονοϊός έκανε πάρτυ με τις χιλιάδες των θυμάτων να αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της ανικανότητας των ηγετών της και ειδικότερα του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, να αντιδράσουν έγκαιρα και να λάβουν τις σωστές αποφάσεις, ώστε να σωθούν αθρώπινες ζωές και να μειωθούν στο λιγότερο δυνατό όριο οι απώλειες. 

Δεν ξέρω πάντως σήμερα τι θα έλεγε για όλα αυτά ο δημιουργός του Σμάιλι. 

Μεσούσης της έξαρσης του κορονοϊού ο έτσι κι αλλιώς ανεκδιήγητος Τραμπ έριξε τη βόμβα του ότι:

“Η οικονομία είναι πιο σημαντική από τον κορονοϊό”. 

Φυσικά επικρίθηκε αλλά δεν ξάφνιασαν τα λόγια του, άλλωστε ο Αμερικανός πρόεδρος είναι γνωστός και διόλου εξαιρετέος, για τις κατά καιρούς κυνικές δηλώσεις του. 

Η πραγματικότητα πάντως τον έχει προ πολλού ξεπεράσει. 

Η επέλαση του κορονοϊού στις ΗΠΑ αγνόησε και αγνοεί επιδεικτικά τα λεγόμενα του “Τσουλουφάκια”, που, ως γραφικός που είναι, καθίσταται και πιο επικίνδυνος όχι μόνο για τη χώρα του αλλά για όλες τις χώρες την επόμενη μέρα. 

Άλλη ανεκδιήγητη κίνηση Τραμπ, να διακόψει τη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προκαλώντας καινούργιες αντιδράσεις εναντίον του, με αποκορύφωμα βέβαια την απίστευτη δήλωσή του-προτροπή, για χορήγηση ενέσεων με χημικά απολύμανσης και χρήση ακτινοβολιών σε ασθενείς του Covid-19. 

“Ο άνθρωπος είναι για τα σίδερα” κατά το κοινώς λεγόμενον. 

Κάτι τέτοιο είδε κι ο φίλος μου ο Πήτερ που μέχρι πρόσφατα τον στήριζε και στράφηκε προς τον Μπάιντεν τον οποίο και θα στηρίξει στις εκλογές του Νοεμβρίου. 

Δεν αποκλείει πάντως το ενδεχόμενο τότε να βρίσκεται στην Ελλάδα για τις διακοπές του, αν βέβαια έχουν επιτραπεί οι πτήσεις από τις ΗΠΑ, τονίζει και στέλνοντας χαιρετίσματα διακόπτει τη συνομιλία μας. 

Εις το επανιδείν με υγεία κι όσοι αρχίσατε τα μπάνια συνεχίστε απτόητοι.

Θανάσης Παντές