Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2020 21:27

ΖΟΥΡΝΑΛΙΣΜΑΤΑ: Μια ομπρέλα γιατί θα βρέξει δισεκατομμύρια ευρώ

Του Θανάση Παντέ 
Τελικά το ενδιαφέρον για τον “Μήτσο” είναι έκδηλο και μάλιστα εντονότερο απ’ όσο περίμενα...

Μέχρι και ο Τζωρτζ Τσιχριτζής ρώτησε με επιμονή κι ενώ συζητούσαμε περί τουριστικής σεζόν που όλο ξεκινάει αλλά ακόμα, όπως όλα δείχνουν, δεν έχει πάρει για τα καλά μπροστά. 

Κι όχι άδικα βέβαια, αφού η επανεκκίνηση στην μετά κορονοϊό εποχή μόνο εύκολη κι ανέφελη δεν μπορεί να θεωρηθεί πως είναι και τίποτα δεν θα είναι οπως πριν βέβαια. 

¤Ο τουρισμός στην μετά κορονοϊό εποχή, είτε το θέλουμε είτε όχι, θα είναι διαφορετικός. 

Κι όχι μόνο ο τουρισμός βεβαίως. 

Η ζωή μας αλλάζει κι ό,τι θεωρούσαμε κανονικότητα είναι πια παρελθόν. 

¤Ο “Μήτσος” τα γνωρίζει όλα αυτά και έχει αρχίσει ήδη να συμβιβάζεται με τη νέα πραγματικότητα γι’ αυτό και οι διακοπές του φέτος θα είναι διαφορετικές σε σχέση με άλλες χρονιές. 

Πόσο σημαντικό όμως είναι ότι θα κάνει  διακοπές, γιατί όσοι δεν κάνουν αυξάνονται συνεχώς. 

¤Διακοπές εννοούμε εκτός εξοχικών, γιατί τα εξοχικά και φέτος θα αναστενάξουν από πολυκοσμία. Όσοι έχουν βέβαια γιατί δεν έχουν όλοι. 

Όπως ο “Μήτσος” ας πούμε που πολύ θα θελε να γίνει φιλαράκι με τον Τζ.Τσ. αν αυτός έχει εξοχικό και τον καλέσει. 

Αλλά κι αν αυτό δεν γίνει ο “Μήτσος” έχει εξοχικό να παραθερίσει, στα φιλαράκια του και στο “πρόσωπο” στη Χαλκιδική όπου θα βρεθεί ξανά τις επόμενες μέρες για άλλη μια φορά. 

¤Η Χαλκιδική παρεμπιπτόντως προβλέπεται  να είναι και φέτος από τους τοπ προορισμούς, συνεχίζοντας την παράδοση που εδώ και χρόνια έχει δημιουργήσει. 

¤Θα βρέξει δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης κι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε πως “οι αγορές αρχίζουν να προεξοφλούν πιο αισιόδοξα σενάρια για την ύφεση στην Ελλάδα”. 

Αυτά από τον Στουρνάρα αλλά καλού-κακού ας υπάρξει και η σχετική “ομπρέλα” μήπως η βροχή των δισ. προκαλέσει πλημμύρες. 

¤Ότι πρόκειται για “μεγάλη ευκαιρία” γίνεται ήδη λόγος και οι “επιτήδειοι” ετοιμάζονται για άλλη μία φορά να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. 

Ο πρωθυπουργός πάντως τόνισε πως δεν θα αντιμετωπιστούν τα χρήματα αυτά με λογική νεόπλουτου. 

¤“Η Ευρώπη σφυρηλατείται μέσα στις κρίσεις”, τιτλοφορείται ένα άρθρο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με αφορμή την πρόθεση της Ε.Ε. να δανειστεί 750 δισ. ευρώ από τις αγορές για να στηρίξει την ανάκαμψη στις χώρες-μέλη της με μεταβιβάσεις 50 δισ. ευρώ και επιπλέον δανεισμό 250 δισ. στα κράτη”. 

¤Μιλάμε για λεφτά και όχι για μαρουλόφυλλα όπως σωστά καταλάβατε, άλλο αν ορισμένοι που διαρκώς αυξάνονται θεωρούν ήδη πως θα προκύψει βροχή χρημάτων εξ ουρανού και άλλα ηχηρά. 

Γίνεται ακόμα λόγος για νέο σχέδιο Μάρσαλ κι ό,τι άλλο θέλετε να φανταστείτε γύρω απ’ αυτό. 

¤Στην πραγματική οικονομία ωστόσο όλα αυτά φαντάζουν προς το παρόν τουλάχιστον αδιάφορα και μακρινά, αφού προέχει η αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί με την πανδημία και δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια. 

¤Η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν έδωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα ακόμα και δυστυχώς δεν προβλέπεται να δώσει σύντομα, παρά τις διαβεβαιώσεις και τις αισιόδοξες εκτιμήσεις ορισμένων που βλέπουν το δέντρο μόνο και όχι το δάσος. 

Η νέα πραγματικότητα έχει επιφέρει νέες συνθήκες που μόνο αναμενόμενες δεν ήταν και τελικά έφεραν απρόβλεπτες αλλαγές και στις εργασιακές σχέσεις που αποτελούν καίρια πτυχή της οικονομίας. 

¤Εν ολίγοις βρισκόμαστε μπροστά σε ύφεση και την διαπιστώνουν όλοι, ακόμα και οι πιο ανυποψίαστοι. 

¤Κάτι τέτοια σκέφτεται κι ο “Μήτσος” και προβληματίζεται (όσο γίνεται) για τη συνέχεια, χωρίς ωστόσο να περιμένει να “τσεπώσει” τίποτα από τα “μαρουλόφυλλα” ευρώ που θα προκύψουν, αν κι εφόσον και διότι, όπως είθισται να λέγεται όταν γίνεται λόγος για αερολογίες. 

¤Ορισμένοι έχουν πάρει στα πολύ σοβαρά την υπόθεση των πρόωρων εκλογών και προσπαθούν να επιχειρηματολογήσουν θέλοντας να πιέσουν τον Μητσοτάκη να τις επιχειρήσει. 

Επιμένουν μάλιστα πως “πρέπει να γίνουν εκλογές μέχρι το φθινόπωρο”. 

Την επιχειρηματολογία τους βασίζουν στο σταθερό προβάδισμα που έχει η Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κι ο Μητσοτάκης έναντι του Τσίπρα. 

¤Είναι όντως πειστική η επιχειρηματολογία τους όσο και ενοχλητική συγχρόνως γιατί το μόνο που αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται η χώρα, με τα προβλήματα που έχουν προκύψει και λόγω του lockdown, είναι να σέρνεται σε προεκλογική περίοδο, που ως γνωστόν στη χώρα μας δημιουργεί κάθε φορά φαινόμενα παραλυσίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας και όχι μόνο. 

Την τελική απόφαση πάντως θα την πάρει ο πρωθυπουργός που εκ της θέσεως του έχει και την ευθύνη. 

Προς το παρόν πάντως ο ίδιος διαβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία πως δε είναι στα σχέδιά του η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. 

Στο επανιδείν με υγεία και αισιοδοξία. 

Θανάσης Παντές